Annonce
Kultur

Tønder Teater præsenterer dramatisk opera

Der bliver drama for alle pengene, når Tønder Teater og Figaros præsenterer forestillingen Elverhøj på Schweizerhalle mandag. Privatfoto
En blanding af komik, opera, skuespil og musical. Sådan bliver forestillingen Elverhøj, der mandag vises på Schweizerhalle, beskrevet.

Tønder: Der bliver dramatik for alle pengene, når Tønder Teater på mandag den 17. februar præsenterer forestillingen Elverhøj i Schweizerhalle.

Oprindeligt er Elverhøj en opera, men i denne opsætning har Figaros med Hans Dueholm i spidsen udviklet en speciel genre, der er et mix af komik, opera, skuespil og musical.

Selvom Figaros' opsætning af Elverhøj er blevet kraftigt revideret af de medvirkende, følger den stort set det samme dramatiske forløb som originalen. I Johan Ludvig Heibergs Elverhøj, der var lavet på bestilling af Kong Frederik VI, lader Grev Walkendorf to børn bytte for egen vindings skyld. Han udgiver sin niece for at være den adelsfødte Elisabet Munk, som en bondekone mod betaling får i sin varetægt. En aften bliver den rigtige og falske Elisabet Munk forbyttet, så den rigtige ender i en fattig hytte som Agnete.

Hun vokser op til at blive en smuk jomfru, og ved elverhøjen møder hun den ædle ridder Ebbesen, der kommer til at elske hende. De kan dog ikke blive gift, da ridderen skal giftes med det forbyttede barn, som udgives for at være den rigtige Elisabet Munk. Det har kongen befalet.

I den opdateret udgave af Elverhøj er der indlagt mere musik og komik, ligesom det ikke kan undgås, at en forbryderbande blander sig, ikke blot i ouverturen til Elverhøj, men i selve handlingsforløbet.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Mens vi venter på motorvejen

Det er lidt med motorvejene, som det er med vindmøllerne. Vi vil sådan set rigtig gerne have dem, men de skal bare ikke ligge tæt på, hvor vi selv bor. De kritiske røster var klart i overtal, da der tilbage i sommeren 2017 blev sat gang i en offentlig høring af planerne omkring en ny midtjysk motorvej – populært kaldet for Hærvejsmotorvejen. Samme billede er der ved den igangværende høring i forbindelse med VVM-undersøgelsen Tilbage i 2017 var eksempelvis Bække Lokalråd og Bække Borgerforening særdeles klare i mælet i deres høringssvar, hvor én af sætningerne lød således: - Frygten er, at en motorvej - med eller uden afkørselsramper - vil sætte gang i en langsom, men sikker affolkning. Citat slut. Det er ikke noget at sige til, at frygten for en motorvej er til stede. Ikke mindst støjen fra tusindvis af biler, som vil passere forbi, giver anledning til betydelig utryghed hos mange. Dertil kommer også en motorvejs indiskutable indgriben på naturen og miljøet. Argumenterne fra utrygge borgere er ganske forståelige. Men som med meget andet, så er debatten omkring motorveje ikke udelukkende sort eller hvid. Motorvejene kan rent faktisk også bringe noget positivt med sig. Erhvervsudviklingen har ganske mange steder, hvor der er blevet etableret motorveje, vist sig at være positiv. Der er positive eksempler nok – selv inden for vores egen kommune. I Vejen, Brørup og Holsted taler udviklingen i erhvervslivet tæt ved motorvejen sit klart tydelige sprog. Danish Crowns slagteri i Holsted var med sikkerhed ikke blevet placeret i området, havde der ikke været en motorvej Også længere oppe i det midtjyske er der klare fortællinger om, at motorvejen klart kan bringe noget positivt med. I Ikast-Brande Kommune konstateres det, at motorvejene er med til at øge bosætningen og etablering af nye erhvervsvirksomheder. I Silkeborg er der også begejstring. I den midtjyske by er der knap et år efter åbningen af motorvejen for nogle få år siden sat rekord i salget af erhvervsjord. Om hærvejsmotorvejen overhovedet bliver til noget, vil blive afgjort inde på Christiansborg. Men i næste måned – mandag den 16. marts – har Vejdirektoratet inviteret til borgermøde i Vejen. Her vil der blive orienteret om VVM-undersøgelsen og de seks linjeføringer, som er bragt i forslag. To af linjeføringerne vil medføre ganske mange kilometer asfalt gennem Vejen Kommune – og vil også byde på to til- og frakørselsramper dels ved Bække og dels ved Gesten. Hvordan det modtages, må vi se tiden an. Men ud over den forståelige utryghed omkring støj og negativ indvirkning på natur og miljø så vil en ny motorvej også give nogle muligheder. GOD SØNDAG

Annonce