Annonce
Kultur

Tønder Teater præsenterer dramatisk opera

Der bliver drama for alle pengene, når Tønder Teater og Figaros præsenterer forestillingen Elverhøj på Schweizerhalle mandag. Privatfoto
En blanding af komik, opera, skuespil og musical. Sådan bliver forestillingen Elverhøj, der mandag vises på Schweizerhalle, beskrevet.

Tønder: Der bliver dramatik for alle pengene, når Tønder Teater på mandag den 17. februar præsenterer forestillingen Elverhøj i Schweizerhalle.

Oprindeligt er Elverhøj en opera, men i denne opsætning har Figaros med Hans Dueholm i spidsen udviklet en speciel genre, der er et mix af komik, opera, skuespil og musical.

Selvom Figaros' opsætning af Elverhøj er blevet kraftigt revideret af de medvirkende, følger den stort set det samme dramatiske forløb som originalen. I Johan Ludvig Heibergs Elverhøj, der var lavet på bestilling af Kong Frederik VI, lader Grev Walkendorf to børn bytte for egen vindings skyld. Han udgiver sin niece for at være den adelsfødte Elisabet Munk, som en bondekone mod betaling får i sin varetægt. En aften bliver den rigtige og falske Elisabet Munk forbyttet, så den rigtige ender i en fattig hytte som Agnete.

Hun vokser op til at blive en smuk jomfru, og ved elverhøjen møder hun den ædle ridder Ebbesen, der kommer til at elske hende. De kan dog ikke blive gift, da ridderen skal giftes med det forbyttede barn, som udgives for at være den rigtige Elisabet Munk. Det har kongen befalet.

I den opdateret udgave af Elverhøj er der indlagt mere musik og komik, ligesom det ikke kan undgås, at en forbryderbande blander sig, ikke blot i ouverturen til Elverhøj, men i selve handlingsforløbet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbne kirker var tåbelig ide

Bevares. Vi kan nok alle trænge til et trøstende ord i denne krisetid med udsigt til både sygdom og økonomisk nedtur. Her er det kristne budskab om tro, håb og kærlighed så relevant som nogensinde. Men vi behøver ikke at være fysisk sammen om den oplevelse. Den moderne teknologi byder på rigelig mulighed for at forrette gudstjenester på utraditionel, men sikker vis. Derfor må man undre sig over, at Kirkeministeriet i første omgang besluttede at åbne kirkerne til påske. Naturligvis er påsken en af kirkeårets største helligdage. Men enestående forhold kræver også enestående løsninger. Den nuværende epidemi er absolut en af de undtagelser, der berettiger til for en gangs skyld at aflyse den fysiske kirkegang – selv i påsken. Statsminister Mette Frederiksen har stillet danskerne i udsigt, at vores samfund langsomt kan åbne op igen efter påsken. Betingelsen er, at smittekurven fortsætter med at flade ud. Det sker imidlertid kun, hvis vi viser agtpågivenhed og undgår letsindig adfærd. I praksis vil det formentlig i de fleste kirker være muligt at gennemføre en påskegudstjeneste med god afstand mellem deltagerne. Ikke desto mindre er netop en gudstjeneste netop et eksempel på, at flere mennesker unødigt forsamles. Derfor er det godt, at beslutningen nu er trukket tilbage. Blandt andre sognepræst Dennis Voss Stensgaard fra Vester Nebel havde på forhånd afviset at holde gudstjeneste. I hans tilfælde kunne det ske med god samvittighed. Han er sygemeldt, fordi han formentlig selv er smittet med coronavirus. Ikke desto mindre gav han i utvetydige vendinger udtryk for sin frustration over kirkeministeriets udmeldinger. I hans øjne var det blandt andet en hån mod de unge, der netop på grund af den aktuelle epidemi har fået udskudt deres konfirmationer til august og september. Koldings borgmester, Jørn Pedersen var enig og opfordrede andre præster til at følge Dennis Voss Stensgaards eksempel. Lykkeligvis bredte den sunde fornuft sig til sidst også til ministeriet.

CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce