Annonce
Tønder

Tønder-trio meldte sig ind i klimakampen

- Gør alt hvad du kan, lyder en af opfordringerne fra fredagens klimademonstranter foran Tønder Rådhus. Fra venstre er det Sarah Ida Filtenborg Hesler, Cecilie Lauritsen og Henrik Øgendahl. Foto: Uwe Iwersen
Den globale klimastrejke-dag mobiliserede kun få demonstranter foran Tønder Rådhus. Men de er klar til at komme igen næste fredag.

TØNDER: Et tilløbsstykke ser anderledes ud.

Fredag den 20. september, er udnævnt til global klimastrejke-dag, hvor skoleelever og studerende var opfordret til at udeblive fra skolebænkene, for i stedet at råbe de voksne og politikerne op.

I Tønder var det fredag morgen så som så med at efterleve opfordringen. Fra morgenstunden havde tre klima-demonstranter taget opstilling foran Tønder Rådhus. Med budskaber som "Havet stiger, klimaet stiger, politikerne tier" forsøgte Sarah Ida Filtenborg Hesler, Cecilie Lauritsen og Henrik Øgendahl, at fange både de kommunale ansatte, politikerne og morgentrafikanternes bevågenhed.

- Alle kan gøre noget for klimaet, for eksempel at sige nej til plastikposen i butikken og generelt spare på CO2, lød det fra demonstranterne.

De ville gerne have været flere.

Annonce

"Fridays for Future"

Strejke-dagen er en del af "Fridays for Future"-bevægelsen, og Tønder-trioen foran rådhuset håber, at de kommende dages globale fokus på klimaforandringer, også vil sætte spor i Tønder.

Så er der også håb for et større fremmøde kommende fredag, hvor klima-ugen i Danmark og resten af verden rundes af med endnu en klimastrejke-dag. Så gælder det primært om at få de voksne, herunder arbejdstagere, arbejdsgivere og fagforeninger, ind i kampen.

Ifølge Sarah Ida Filtenborg Hesler, er hun sammen med sine to med-demonstranter, klar til at rykke ud igen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce