Annonce
Tønder

Skærbækelever i landsdækkende opfinderkonkurrence

Det blev drengene Silas, Simon, Toke og Mikkel fra 7.A på Skærbæk Distriktsskole, som kunne sendes videre til landsfinalen i opfinderkonkurrencen Projekt Edison. Her ses de sammen med de to dommere Anne-Sofie Dideriksen fra Mind Factory og Thomas Fredsted fra Tønder Ungdomsskole. Foto: Skærbæk Distriktsskole
Som den første af tre skoler i Tønder Kommune, har Skærbæk Distriktsskole sendt en vindergruppe i opfinderkonkurrencen Projekt Edison videre til landsfinalen. I konkurrencen dystes der i innovation, kreativitet og entreprenørskab. Tønder- og Toftlund Distriktsskole vælger deres vindere i november.

Torsdag var der lokal finale i den landsdækkende opfinderkonkurrencen Projekt Edison på Skærbæk Distriktsskole. Skærbæk Distriktsskole var dermed den første af tre skoler i Tønder Kommune, som kunne sende en vindergruppe videre til landsfinalen i Fredericia den 21. november. Det er første gang, at skoler fra Tønder Kommune deltager i konkurrencen.

Projekt Edison går i år under temaet "Værdifulde fællesskaber", og på Skærbæk Distriktsskole arbejdede de med underemnerne mobning og ensomhed. Skolens 7. klasser har brugt en uge på at træne og tænke innovativt og ud af boksen. Det er sket i 14 grupper.

- Der har været øvelser, vi har læst nogle tekster og set nogle film og tv-programmer om mobning og ensomhed for at spore eleverne ind på, hvilke problematikker der kunne være i det. Det er så til sidst mundet ud i en brainstorm, og så har de ud fra det skullet prøve at løse nogle af de problematikker der er, fortæller Klaus Kristensen, som er lærer på Skærbæk Distriktsskole.

Annonce

Projekt Edison

Projekt Edison udbydes af Fonden for Entreprenørskab (FFE) og er et projektorienteret undervisningsforløb for elever på 6.-7. klassetrin. I forløbet arbejder eleverne struktureret med kreativitet, innovation og entreprenørskab, og udvikler koncepter og produkter, der kan løse problemer eller øge livskvaliteten for en større gruppe mennesker i samfundet. Hvert år arbejdes med et nyt tema. FFE har i samarbejde med Social- og Indenrigsministeriet udviklet årets tema "Værdifulde Fællesskaber", der har fokus på sociale samfundsløsninger. Med dette tema ønsker parterne at udbrede kendskabet til de udfordringer udsatte børn, unge og voksne kan møde i hverdagen. Projekt Edison har eksisteret siden 2010 og der deltager i 2019 godt 12.000 elever fra 30 kommuner i hele landet.

I Tønder Kommune afvikles konkurrencen i samarbejde med innovationshuset MIND FACTORY by ECCO.

Kilde: Tønder Kommune

Sælge idéen

Grupperne blev til lokal finalen bedømt på, hvor gode de var til at sælge deres idé, om idéen var ny, om den reelt kan bruges til noget, og om kan man videreudvikle på den. Vinderne på Skærbæk Distriktsskole endte med at blive de fire drenge Silas Svangtun Eriksen, Simon Jørgensen Wind, Toke Snitker Mehlsen og Mikkel Brodersen fra skolens 7.A klasse. De havde lavet en app og en hjemmeside med et fysisk aspekt.

- Mange lavede apps og hjemmesider. Det er jo naturligt for eleverne at være på sociale medier, og at det er der man mødes. Grunden til, at præcis den gruppe her vandt, var, at de har lavet noget, hvor man mødes rent fysisk. De har lavet en form for kontaktgrupper. Samtidig havde de selvfølgelig en fed præsentation. Det går jo meget på, hvordan de sælger deres idé, lyder det fra Klaus Kristensen.

De fire drenge er dog ikke de eneste fra Tønder Kommune, som sendes til landsfinalen i Fredericia. I november findes også en gruppe fra henholdsvis Tønder- og Toftlund Distriktsskole.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

112

Mand straffet for at kaste med sin hund

Annonce