Annonce
Tønder

Tønders borgmester: Der mangler retfærdighed, når der tages fra de rige og gives til de fattige

Borgmester Henrik Frandsen (V) håber på, at Tønder kommune får flere penge i kassen, når den kommunale udligningsordning skal moderniseres. Arkivfoto: André Thorup
Når Folketinget i løbet af de næste måneder skal modernisere den kommunale udligningsordning, skal omfordelingen være mere retfærdig, mener Tønders borgmester, Henrik Frandsen. En ekspert i kommunal økonomi giver borgmesteren delvis ret.

Tønder: Kommunal udligningsordning! Det lyder umiddelbart ikke særlig sexet, men det er rent faktisk af overordentlig stor betydning for den enkelte kommunes økonomi, hvordan man tager fra de rige kommuner og giver til de fattige. Ikke mindst for en kommune som Tønder, der en af landets mindst velhavende. Og Tønders borgmester, Henrik Frandsen (V), er ikke tilfreds med den nuværende ordning:

- Som det er skruet sammen i dag, så får man ikke fuld kompensation. Vi har omkring 95 øre til velfærd i Tønder kommune hver gang vi egentlig skulle have én krone. Vi har en stor andel af borgere uden for arbejdsmarkedet og et noget lavere uddannelsesniveau end de har i for eksempel Gentofte. Men de velfærdsydelser man kan få i Danmark burde jo være ihvertfald nogenlunde nivelleret ud, så man kan have den samme ældrepleje og de samme skolesystemer, som man kan i de rige kommuner.

Annonce

Kommunal udligning

Den kommunale udligningsordning er en "Robin Hood"-model, som betyder, at kommuner med store skatteindtægter hvert år afleverer penge til kommuner, der har små indtægter. Den kommune, der oftest bliver fremhævet som "donor"-kommune, er Gentofte nord for København. Her skal man i år aflevere 3,2 milliarder til andre kommuner. I den anden ende af skalaen ligger de tre kommuner Lolland, Guldborgsund og Tønder. I Tønder modtager man mere end 450 millioner kroner i kommunal udligning.

Når de rigere kommuner betaler milliarder til de fattigere, hænger det blandt andet sammen med, at det bliver mere og mere skævt, hvad en borger koster kommunerne.

I nogle kommuner har kommunerne brug for mange flere penge for at betale for alle udgifter til alt fra førtidspensionister, kontanthjælpsmodtagere, ældreservice, handicappede, biblioteker og vuggestuer.

I Tønder koster hver borger 68.652 skattekroner om året. Til sammenligning koster en borger i nabokommunen Esbjerg 63.941 kroner, mens det tilsvarende beløb i Gentofte er 56.120 kroner per borger.

Kilde: De kommunale nøgletal renset for inflation.

Sociale nomader

Professor Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet, der er ekspert i kommunal økonomi, giver Henrik Frandsen ret et stykke hen ad vejen:

- Retfærdighed er jo ikke en objektiv størrelse i denne her sammenhæng. Et udligningssystem skal jo sikre, at man har nogenlunde den samme mulighed for at sikre den service, der er nødvendig for borgerne. Og her er der stor forskel fra kommunerne nord for København til Tønder. Hvis han (Henrik Frandsen, red.) skal gøre noget for Tønder, skal han holde fast i de argumenter, der er gangbare, så det ikke bare lyder som klynk. Det er en fem-ti ting som man skal holde fast i som også gælder for Tønder. For eksempel sådan noget som sociale nomader (socialt udsatte borgere, der flytter efter kommuner med billige boliger, red.) som er et område, der er dyrt for en kommune.

Tønder er bagefter

I Tønder fremhæver borgmester Henrik Frandsen, at kommunen er en af dem, der får relativt meget i kommunal udligning, fordi man har et lavt indtægtsgrundlag og et stort udgiftspres. Alligevel ser han gerne, at en ny udligningsordning betyder flere penge til Tønder.

- Samlet set er vi jo bagefter i Tønder kommune når det gælder ressourcer til at skabe den samme velfærd som man har i Gentofte og Hellerup, hvor man har en lavere skatteprocent end vi har - men et højere velfærdsniveau, fordi de har et langt højere indtægtsniveau, siger han.

Det er ikke sat dato på, hvornår en revision af udligningsordningen skal være gennemført, men forhandlingerne på Christiansborg går formentlig i gang i løbet af foråret.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Annonce