Annonce
Tønder

Tønders 'finanslov' mødt med ris og ros i byrådssalen

Tøndermarsk Initiativet med Højer som et centralt omdrejningspunkt fylder godt i Tønder Kommunes anlægsbudget næste år. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Tønder Kommunes budget for 2020 fik bred opbakning under førstebehandlingen i byrådssalen. Kritikerne betegnede forligsteksten som "ord uden handling". På falderebet får kommunen tre millioner kroner ekstra at gøre godt med.

TØNDER: Tønder Kommunes økonomiske køreplan for 2020 er på plads, og den er sikker på bred politisk opbakning.

28 af kommunalbestyrelsens 31 medlemmer har sat deres navn under forligsaftalen og tilsvarende stor var opbakningen, da budgettet blev forelagt til førstebehandling i byrådssalen torsdag aften.

Med i årets budgetaftale er Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Slesvigsk Parti, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og løsgængeren Jens Møller. Udenfor budgetaftalen står Borgerlisten, Enhedslisten og SF.

De var primært de tre sidstnævnte enmands-partier, der kom med de kritiske røster og blandt andet betegnede forligsaftalen som både "ord uden handling" "formulerede mål uden medfølgende midler". Det gælder blandt andet i forhold til skoleområdet, landdistriktsudvikling og bosætning, samt kommunens ambitionsniveau hvad angår grøn omstilling og FN's klimamål.

Til netop den grønne omstilling og håndtering af FN's klimamål er der i budgettet de to kommende år afsat to gange 300.000 kroner.

- Det er tæer-krummende, som Enhedslistens Holger Petersen bemærkede.

- En miljøbevidst familie vil ikke bosætte sig i Tønder Kommune, der er så visionsløst på klimaområdet og på den grønne omstilling, sagde SF's Bjarne Henneberg.

En miljøbevidst familie vil ikke bosætte sig i Tønder Kommune, der er så visionsløst på klimaområdet og på den grønne omstilling.

Bjarne Lund Henneberg, medlem af kommunalbestyrelsen for SF

Ansvarlig politik

De kritiske røster blev under den en time lange budgetdebat overdøvet af de positive bemærkninger. Borgmester Henrik Frandsen (V) fremhævede, at budgettet for 2020 bærer præg af, at der igennem de seneste mange år er ført en ansvarlig økonomisk politik.

- Der er reduktioner, men vi skal ikke skære dybt i vores kernevelfærd, sagde han og glædede sig samtidig over et pænt stort anlægsbudget.

Budgetforliget har ligget klar i mere end en uge, men den kommunale "finanslov" har siden fået et lidt uventet løft. Tønder havde regnet med at opnå tilskud på ni millioner kroner af regeringens pulje for særlig vanskelig stillede kommuner, men i mandags kom meldingen fra København, at beløbet bliver 12 millioner. De ekstra tre millioner kroner kan der nu yderligere forhandles om, inden budgettet fremlægges til anden behandling og endelig godkendelse senere på måneden.

- Mon ikke vi får dem brugt, bemærkede den socialdemokratiske gruppeformand Eike Albrechtsen, der tog det fremlagte budgetforslag som udtryk for, at "vi ikke lider nød, men heller ikke rutter med noget".

Annonce

Turistsamarbejde

Den efterfølgende talerække var lang, og alle forligspartier gjorde en dyd ud af at fremhæve netop de områder, hvor de hver især havde sat deres fingeraftryk.

Men selv tilhængere af forligsaftalen havde også kritiske bemærkninger. Det gjaldt ikke mindst i forhold til den for tiden meget omdiskuterede destinationsaftale på turistområdet. Her er et samspil mellem Tønder, Fanø og Esbjerg kommune bragt i spil. Ledelsen i Rømø Tønder Turistforening er lodret imod, og bl.a. løsgænger Jens Møller, Liberal Alliances Claus Hansen og Venstres Leif Høgh manede til besindighed. I den oprindelige forligstekst var der lagt op til at arbejde videre med netop dette samarbejde, efter protester blev ordet "eventuelt" tilføjet.

Venstres Jesper Steenholdt betegnede det skitserede turistsamarbejde, som der er indgået en hensigtserklæring om, som "mørke skyer fra nordvest".

- Så længe erhvervet er imod skal vi lytte og ikke bare trække noget ned over hovedet på nogen, sagde han.

Den videre proces

Efter førstebehandlingen af budgettet torsdag aften sendes forslaget nu til høring hos relevante organisationer m.m., herunder ældrerådet, folkeoplsyningsudvalget og BUPL.

Medlemmerne af kommunalbestyrelsen har mulighed for at fremsende ændringsforslag frem til den torsdag den 17. oktober kl. 12.

Budgetforslaget kommer til andenbehandling og forventet godkendelse i byrådssalen torsdag den 31. oktober.

Tøndermarsk Initiativet med Højer som et centralt omdrejningspunkt fylder godt i Tønder Kommunes anlægsbudget næste år. Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet
Tøndermarsk Initiativet med Højer som et centralt omdrejningspunkt fylder godt i Tønder Kommunes anlægsbudget næste år. Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

Kolding

Maya på 13 år har samlet ind til Knæk Cancer i fem år: Stopper ikke før der er fundet en kur

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Navne

50 år i brandmandstøjet: Flemming har kun misset én udrykning

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Varde

Kreativ redningsaktion: Naturbussen reddede turister fra overnatning på oversvømmet halvø

Annonce