Annonce
112

Tørstig tyv gik efter vinen – smadrede ruden med en flise

Spritbilist, en bilist med stoffer eller medicin i blodet og indbrud. Dagens døgnrapport byder på lidt af hvert. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

Fredericia: Fra en villa på Blåbærvej i Taulov er der i løbet af weekenden forsvundet otte flasker vin. Mellem fredag klokken 11 og søndag 12.30 har ukendte gerningsmænd smadret en rude i det sydvestvendte vindue. Det har de gjort med en flise, som de smed gennem ruden. Politiets døgnrapport melder intet om, hvorvidt der var tale om unik eller dyr vin.

Mandag 01.44 gik alarmen på en virksomhed i Dronningensgade. Her kunne man efterfølgende konstatere, at der var forsøg på indbrud og tyveri. Et vindue var blevet brudt op med et 18 millimeter langt element – formentlig et koben. Fra stedet havde man forsøgt at stjæle syv stole af ukendt mærke, men det fremgår umiddelbart af døgnrapporten, at det ikke lykkedes for tyvene at få stolene med sig.

En 33-årig fredericiansk mand skulle have ladet bilnøglerne blive hjemme natten til mandag. Klokken 01.10 blev han stoppet af en patrulje på Chr. Winthers Vej, og en patruljes mistanke om, at manden var påvirket af enten stoffer eller medicin, viste sig at holde stik. Det er han derfor sigtet for.

En 75-årig mand er ligeledes blevet sigtet af politiet. Det skete lørdag eftermiddag kort før klokken 16. I Købmagergade blev den ældre herre stoppet, og han fik lov til at blæse i alkometeret. Det viste over de tilladte 0,5 – og han er nu sigtet for spritkørsel

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce