Annonce
Rejser

Ta’ ud på bølgen blå: Få inspiration til sommerens sejltur

Odense Aafart. Foto: Visitfyn
Stig om bord på veteranskibe og oplev Danmark fra sunde, fjorde og åer. Find inspiration til sommerdage på vandet.

Oplev Danmark fra fjorde, sund og åer. Her kan du få idéer til sommerens sejltur.

1 Haderslev Dambåd

Haderslevs eldrevne dambåd løber an ved Bergs Plads og ved Damende, hvor passagererne har mulighed for at købe mad og drikke. Arkivfoto: Jacob Schultz

Stå på Haderslev Dambåd i centrum af byen. Videre derfra sejler dambåden ud i naturen omkring Sønderjyllands største dam, der byder på et rigt fugle- og dyreliv. Båden er eldreven og sejler næsten lydløst. Turen starter fra Bispebroen ved Inderdammen midt i Haderslev by. Derfra sejles til Danhostel og videre til Bergs Plads ved indgangen til Dyrehaven. Dernæst til anløbspladsen ved Restaurant Damende, og så er det retur til Bispebroen og Haderslev by langs modsatte bred.

Hele turen tager cirka halvanden time, og det er muligt at stå på og af ved alle fire anløbspladser på turen rundt om dammen. Man er velkommen til at nyde mad og drikke om bord. Haderslev Dambåd sejler fra påske og til og med efterårsferien. Billetter til voksne koster 100 kroner, og billetter til børn (2-12 år) koster 50 kroner.

Adressen er Haderslev Dampark, Borgervænget 1, 6100 Haderslev. Læs mere på www.haderslevdambaad.dk.

2 Svanen på Mariager Fjord

Hjuldamperen Svanen sejler på Mariager Fjord. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Der kan være 98 personer på hjuldamperen Svanen, som er bygget i 1994 på Hvide Sande Skibs- og Bådebyggeri. Svanen sejler på Mariager Fjord, der med sine 43 kilometer er Danmarks længste egentligte fjord. Den ligger mellem Aalborg og Randers. På turen kommer passagererne forbi Hobro, der huser Lystfartøjsmuseet og GASmuseet, der beskæftiger sig med bygas, og lidt uden for byen ligger Vikingecenter Fyrkat. På turen oplever man også Østerskoven, hvor der vokser noget af Danmarks ældste egeskov. På fjordens nordside kan man se de fredede Bramslev Bakker, hvor det er muligt at stå af og blandt andet bade fra en blå flag-strand. Mariager er kendt som Rosernes by med toppede brosten og bindingsværkshuse med roser og stokroser.

En enkeltbillet koster 110 kroner, og en returbillet koster 150 kroner. Det er også muligt at tage Trekantruten, der er en tur med Svanen og dernæst en togtur med Mariager-Handest Veteranjernbane og derefter en lokal bus. En billet til Trekantruten koster 190 kroner for voksne og 95 kroner for børn.

Læs mere på www.svanen.dk.

3 M/S Helge på Svendborg Sund

Veteranskibet M/S Helge. Foto: Visit Fyn

Fra begyndelsen af maj lægger veteranskibet M/S Helge fra kaj i Svendborg og sejler hele sommeren rundt i Svendborg Sund med stop ved Valdemars Slot, den lille skipperby Troense og Thurø. Stoppene byder også på badestrande og ishuse, og passagerne kan stige af og på, som de har lyst. En sundfart med Helge tager knap to timer og koster 140 kroner for voksne og 70 kroner for børn under 17 år.

Helge blev sat i drift i 1924. I 2012 blev det udpeget til et bevaringsværdigt skib af Skibsbevaringsfonden, og siden 1980’erne har det udelukkende sejlet med turister i Det Sydfynske Øhav. Helge er ejet af Svendborg Kommune.

Find fartplanen på  www.svendborg-havn.dk. Den gælder alle ugens dage fra 8. maj til 12. september. Adressen er Jessens Mole 6, 5700 Svendborg.

4 De fire færger på Isefjorden

Færgefarten Orø-Holbæk. Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Med en samlet færgebillet til de fire færger, der sejler på Isefjord i det nordlige Sjælland, er der rig mulighed for at opleve fjordlandet. Det vil sige sandstrande, skove, herregårde og købstæder. Blandt andet Holbæk, hvor man også kan bade fra en lille bystrand eller søbadet Venedig. Færgerne er Orø-Holbæk, Østre Færge, Kulhuse-Sølager og Hundested-Rørvig. Med Fjordstien, der i alt er 130 kilometer lang, kan man også opleve enten som vandrende eller på cyklen. På hjemmesiden www.4faerger.dk kan du finde turforslag.

En billet (uden køretøj) giver dig en tur på hver af de fire færger, og den skal ikke anvendes samme dag. Billet for voksne koster 90 kroner og for børn (4-12 år) 45 kroner.

5 Odense Aafart

Odense Aafart. Foto: Ard Jongsma/Still Words

Siden 1882 har Odense Aafart sejlet op ad Odense Å fra Munke Mose i centrum af byen, gennem Odense Zoo og ud til Fruens Bøge. Ud over en almindelig sejltur arrangeres særlige sejlture med fokus på blandt andet vinsmagning eller musik. En billet gælder hele dagen og kan derfor let kombineres med et besøg i Den Fynske Landsby eller Odense Zoo. Turen tager i alt en time.

Billet for voksne koster 95 kroner, børnebilletter (3-11 år) koster 65 kroner. Adressen er Odense Aafart, Filosofgangen 30, 5000 Odense C.

Læs mere på www.aafart.dk.

Annonce
Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Mens der var pause: Socialrådgivere fanget på bånd i mindre pæn samtale om en borger

Tønder For abonnenter

Tønder Kommune med i opløbet om ny naturnationalpark: Kritiker frygter dyr vil sulte ihjel

Varde For abonnenter

82-årig kritiserer politikeres mange kasketter: Venstremand tjener 760.000 kroner som politiker og er major i Forsvaret ved siden af

Esbjerg

Det Faglige Hus-boss vil i byrådet: Johnny Nim stiller op for lokalliste i Esbjerg

Kolding

Lærer på Kolding-skole vinder stor pris: Får hæder og en halv million kroner

Sønderborg For abonnenter

Beboer fortsætter kamp mod udlejer af nybyggede boliger: - Jeg forstår godt, at andre flytter

Rejser For abonnenter

Porto Santo: Lille ø nær Madeira med meget at udforske

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aabenraa

Landmænd frygter at solceller kan skade hønsene

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Vejen For abonnenter

Idrætscenter vil bygge for 55 mio. kr.: Planlægger feriecenter med 180 senge

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Michael Boris har brugt ni spillere til tre positioner: Har SønderjyskE-træneren fået lagt brikkerne i sit offensive puslespil?

Debat

Det mener JydskeVestkysten om ophævelsen af corona-restriktionerne

Annonce