Annonce
Sønderjylland

Tab på 600 millioner kroner: Turismen i Sønderjylland lider

Campingpladserne er dem, der mærker coronakrisen mest drastisk her og nu, for de plejer at have stort rykind i påsken. Arkivfoto: Hans Chritian Gabelgaard.
Nedlukningen af Danmark rammer turisterhvervet hårdt - rigtigt hårdt endda. Fortsætter det i tre måneder, vil erhvervet gå glip af en omsætning på 600 millioner kroner alene i Sønderjylland.
Annonce

Sønderjylland: Påsken nærmer sig, og her plejer det at summe af liv på de sønderjyske campingpladser - ikke mindst, når påsken falder sent, som den gør i år.

Men ejerne af campingpladserne i Sønderjylland må se i øjnene, at der bliver meget stille i de kommende påskedage. Danskerne er gået i hi derhjemme for at forhindre spredning af smitte, og de mange tyske påsketurister kan slet ikke få lov til at køre ind over grænsen.

Karsten Justesen, der er direktør for Destination Sønderjylland, fortæller, at situationen for hele turisterhvervet er alvorlig, og det gælder ikke mindst i Sønderjylland:

- Der er rigtigt mange af vores besøgende i de fire sønderjyske kommuner, der kommer fra Tyskland, hvorimod der i andre dele af landet er mange indenlandske gæster, fortæller han.

- Derfor kommer det her til at ramme ekstra hårdt i Sønderjylland, og derfor vil vi herfra opfordre til, at grænsen åbnes igen så hurtigt, det er muligt, tilføjer han.

Karsten Justesen håber også, at staten vil medvirke til at igangsætte en ekstraordinær markedsføringsindsats, når coronakrisen er slut, så noget af det tabte kan vindes ind igen.

Hvis nedlukningen af landet varer i tre måneder, vil det betyde et tab i omsætning på 600 millioner kroner i de fire sønderjyske kommuner, anslår direktøren for Destination Sønderjylland.

Usikkerhed

Det er ikke alle de nye regler og forbud, som er lige tydelige.

For eksempel ville Destination Sønderjylland gerne have mere klarhed over, hvorvidt folk her i påsken kan tage i et lejet sommerhus eller ej.

Annonce

Store tab

Ifølge en undersøgelse, som Destination Sønderjylland har lavet blandt medlemmerne, har 90 procent allerede oplevet tab på grund af nedlukningen, og 76 procent har oplevet, at planlagte arrangementer er blevet aflyst.

17 procent af de medlemmer, der har svaret på undersøgelsen, har allerede på nuværende tidspunkt måttet ud og afskedige ansatte.

Karsten Justesen fortæller, at det langt fra er alle medlemmer, der har svaret på undersøgelsen.

- Det kan jeg godt forstå, for vores medlemmer har meget andet at se til i øjeblikket. Vi vil dog løbende lave disse spørgskemaundersøgelser, for det giver os noget dokumentation for problemets omfang, som vi kan gå videre med til politikerne, forklarer han.

Annonce

Milliontab hos Universe

Oplevelsesparken Universe på Nordals havde sidste år den bedste sæson nogensinde. Over 131.000 gæster besøgte parken, som i år havde forventet endnu et rekordår. Men den planlagte parkåbning lørdag den 4. april er skubbet en måned, og det kommer til at koste millioner for parken.

- Påsken er jo en vigtig tid for turisterhvervet, og den er væk nu. Jeg tror ikke, vi kan indhente det tabte igen, når vi åbner. Vi havde forventet, at 2020 skulle blive endnu et rekordår, og at vi ville slå vores besøgsrekord. Optimismen var høj, så det er virkelig en mavepuster. Hvad der skulle være det bedste turismeår nogensinde i Sønderborg, bliver formentlig det værste, siger Torben Kylling Petersen, der er direktør for Universe.

Også Historiecenter Dybbøl Banke har skubbet sin sæsonåbning en måned og forventer et tab på op mod 1,5 million kroner.

Annonce

Hjælpepakker

Regeringen har allerede med bred opbakning vedtaget flere hjælpepakker, der skal medvirke til, at erhvervslivet overlever coronakrisen.

I hvilket omfang, disse hjælpepakker kan gavne de selvstændige indenfor turisterhvervet, er dog usikkert.

- Vi er ikke klædt på til at rådgive om hjælpepakkerne, så vi opfordrer vores medlemmer til at søge assistance hos kommunernes erhvervshuse, lyder det fra Destination Sønderjyllands direktør.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Danmark

Nu kan borgere med milde symptomer selv booke coronatest uden hjælp fra lægen

112

Peter Madsen erkender at have fået hjælp til flugt

Annonce