Annonce
Aabenraa

Tag børnene med ud i et helt specielt stykke dansk natur

Rise Skov er en af de skove, der er udlagt til urørt skov. Foto: Trine Sørensen

Aabenraa: Er du en af dem, der trænger til nye ideer til aktiviteter man kan lave med børnene ude i naturen, så er der her hjælp at hente, for hvorfor ikke prøve at tage dem med ud i et stykke meget speciel dansk natur: en urørt skov.

Urørt skov er skove, hvor skovdriften er ophørt, og som derfor med tiden får mange gamle træer, døde stammer og en stor biodiversitet.

I den urørte skov vil der være mosbegroede gamle træer, og træer der er væltede og bliver liggende i skovbunden. Der vil være grene, kviste mm som svampene lever af og dermed nedbryder og der vil derfor være masser af svampe og et rigt smådyrsliv.

Annonce

I de kommende år udlægges på statens arealer mere end 16.000 ha urørt skov helt uden kommerciel træfældning. Det sker som supplement til de hensyn til biodiversitet, som løbende tages i den øvrige del af statens skove i forbindelse med naturnær skovdrift.

Du kan finde urørt skov mange steder i de danske statsskove. Mest kendte i vores område er nok Bolderslev Skov, men også Rise-, Søst- og Langbjerg Skov er udlagt til urørt skov, samt Kelstrup Fredskov og Hønsnap Skov.

Bliv naturforsker for en dag

I den helt specielle og spændende natur, som et stykke urørt skov er, kan vi alle gå på opdagelse. Prøv at tage børnene med derud og leg nogle af de lege og aktiviteter, som Naturstyrelsen foreslår.

Fx kan du være naturforsker for en dag, du kan lege klatrelege, naturbingo eller lave sanselege. Nedenfor vises et eksempel på aktiviteten ”Bliv naturforsker for en dag”.

Den urørte skov rummer mange spændende dyr og fænomener - og du kan blive klogere på naturen på en helt almindelig skovtur. Det er lettest, hvis du vælger et lille område på fx 2 x 2 meter og koncentrerer dig om det.

Her er et par idéer til, hvordan du kan blive naturforsker for en dag. Find så mange forskellige dyr og planter som muligt inden for området. Sæt streger på et stykke papir, når du finder en ny art. Hvor mange kan du finde? Brug kamera eller telefon til at tage billeder af så mange forskellige arter, som du kan finde. Sæt et ur og find så mange dyr og planter som muligt, inden tiden er gået. Hvis I er flere på tur, kan I konkurrere om, hvem der finder flest.

Husk at du selvfølgelig også altid kan udforske svampe, planter og dyr i alle andre skove også. Rigtig god tur.

Ligesom Rise skov er også Bolderslev Skov en såkaldt urørt skov. Foto: Trine Sørensen
I de urørte skove finder man for eksempel afbrækkede grene og træer, som får lov at ligge i skovbunden. Foto: Trine Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Sydjylland

Region Syddanmark i top: Markant færre corona-patienter i respirator døde end i resten af landet

Annonce