Annonce
Trekantområdet

Tag på pilgrimsvandring på den lokale del af caminoen

Caminoen er lang som et ondt år. Med nogen rette mener nordmændene, at den starter i det langstrakte land og ender i Nordvestspanien. Men den går lige øst om Give og på onsdag kan du komme med på en guidet tur.
Middelalder med pest og hellige kilder ligger lige om hjørnet. Man behøver ikke rejse udenlands for at opleve historiens vingesus.
Annonce

Give: Det er blevet meget populært at tage på pilgrimsvandring og allerhelst på caminoen.

Caminoen slutter i Santiago de Compastello, hvor apostlen Jakob efter sigende skulle ligge begravet. Hvordan hans afsjælede legeme skulle være endt lige der er et af de mirakler, religioner er så fyldte med.

At caminoen ender i Vestspanien kan man takke Karl den Store for. Han er efter sigende den, der startede pilgrimsvandringer til Santiago de Compostella for at vise de fremtrængende maurere i den sydlige del af Den iberiske Halvø, at Europa var et kristent område.

Men hvor starter caminoen. Svaret er ingen steder og alle steder. I middelalderen brugte for eksempel munkene fra Børglum og andre klostre Hærvejen som rute, også når de skulle på pilgrimsvandring til en Jerusalem, Rom eller Santiago de Compostella.

Så caminoen går lige gennem den gamle Give Kommune, selv om den ikke er en del af den officielle camino. I dag er det også de færreste, der går fra Børglum til Vestspanien.

Men ikke mindst i år, hvor mange holder ferie herhjemme, vælger mange at gå langs Hærvejen.

Annonce

Hellige kilder

På tirsdag kan man komme med på en guidet tur langs en del af Hærvejen. Det er Give-Egnens Museum, der står for en rejse tilbage til middelalderen. Det er rejse, der dels foregår med bus, men mestendels med apostlenes heste.


Siden middelalderen er den spanske pilgrimsrute Caminoen blevet regnet som en af de vigtigste kristne pilgrimsruter. Navnet Caminoen dækker over mange veje, der fører til Santiago de Compostela.


I den østlige del af Give-egnen skærer Hærvejen sig hele vejen fra den nordlige til den sydlige del af egnen. I dag bruger folk turen til at komme tættere på naturen, men i middelalderen brugte folk, den til at komme tættere på gud.

Der var vejen nemlig en del af en stor pilgrimsvej som tusinde danskere tog for at komme til de hellige steder i Sydeuropa. Langs pilgrimsruten lå der dog også en række helligsteder og kirker, som pilgrimmene kunne besøge på deres vej.

På tirsdagens tur vil deltagerne gå på Hærvejen, som de rigtige pilgrimme gjorde og blandt andet besøge Øster Nykirke kirke, Sankt Peders Kilden og Ullerup Kirketomt. Nogle steder vil deltagerne gå, andre steder vil de køre i bus. Det længste man skal gå ad gangen er 1,5 kilometer.

Annonce

Tilmelding

På turen vil der blive fortalt om de pestens hærgen, der blandt andet resulterede i flere kirketomter. Også de hellige kilder vil få et par ord med på vejen lige som Gudenåens udspring får besøg.

Prisen for at være med på turen kan ikke skræmme nogen fra at tage med. Det er nemlig gratis, da det er en del af Vejle Kommunens sommeraktiviteter. Men man må meget gerne tilmelde sig på enten telefon 7573 9375 eller via mail til gem@gem.dk.

Turen varer fra klokken 10 til 15 og man mødes ved museet lidt før 10. Der er indlagt frokost i programmet.

Pilgrimsvandringen er primært beregnet til børn i alderen 10 til 17 år. Men forældre og/eller bedsteforældre må gerne tage med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Hver femte turist ønsker mere afstand

Annonce