Annonce
Kolding

Tag på sofari

Sofari 26. maj er dagen, hvor danskerne kan møde de økologiske grise. Foto: Henrik Bjerregrav

Almind: Slutspurten er sat ind frem mod valget til EU-parlamentet søndag 26. maj, og mediebilledet flyder over med valgflæsk.

Men hvorfor ikke tage en tur på landet og opleve den ægte vare samme dag kl. 10-14, når 11 gårde i Danmark byder indenfor til en omgang sofari.

En af de gårde, der inviterer til sofari, er Laurs Papsø Laursen, Lilballevej 162, Almind.

- Jeg har arbejdet med grise på friland siden jeg blev selvstændig landmand for 25 år siden. I 2014 tog jeg det sidste spring og lagde min produktion om til økologi, og det har jeg ikke fortrudt. De små grise får lov til at gå sammen med soen i 7 - 9 uger før de kommer over i stalden, hvor grisene har masser af halm og mulighed for at komme ud under åben himmel, siger Laurs Papsø Laursen.

Som SOfari-gæst hos Laurs Papsø Laursen, kan man blandt andet få en guidet rundvisning i marken, lege i halmen eller få taget et portrætfoto som grisefamilie.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce