Annonce
Udland

Hongkong-uro sikrer Taiwans præsident et solidt genvalg

Tyrone Siu/Reuters
Kina-venlige partis kandidat taber stort ved valgt i Taiwan, selv om han i 2019 havde kurs mod præsidentpost.

Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, sikrer sig et solidt genvalg med 57 procent af stemmerne. Det sker på ryggen af urolighederne i Hongkong.

Det viser det endelige resultat af lørdagens præsidentvalg, som valgkommissionen offentliggør. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Samtidig genvinder Tsais parti, DPP, flertallet i Taiwans parlament.

Hendes nærmeste rival, Han Kup-yu fra det Kina-venlige parti Kuomintang, ender på 39 procent af stemmerne.

For mindre end et år siden, så det helt omvendt ud i meningsmålinger. Der styrede Han direkte mod præsidentposten. Men uro i Hongkong ændrede spillet.

Vælgerne har i målinger givet udtryk for, at Taiwans demokrati kan komme under pres fra Kina, som det sker i Hongkong. Her har hundredtusinder af mennesker i månedsvis gået på gaden for at afværge, at Hongkong bliver en del af Kinas totalitære regime.

Kuomintang står for en samarbejdslinje over for Kina, der på sin side insisterer på, at Taiwan er en del af den kinesiske folkerepublik.

Taiwans præsident, Tsai, gik til valg på løfter om at være en forkæmper for liberale værdier uafhængigt af Kina.

- Vi håber, at vore borgere kan stemme frit og udnytte deres rettigheder, så Taiwans demokrati kan blive stærkere, sagde den 63-årige Tsai til journalister, da hun lørdag stemte i hovedstaden Taipei.

Tsai er Taiwans første kvindelige præsident. Rivalen Han har længe anklaget Tsai og den siddende regering for konstant at søge konflikter med styret i Beijing.

- Vi har brug for en præsident, som kan forsvare fred og demokrati, sagde den 37-årige husmor Vicky Hsiao til AFP efter at have stemt på Tsai.

Tsai har sikret sig 1,3 millioner flere stemmer, end da hun blev valgt for fire år siden. I alt har 8,2 millioner af vælgerne stemt på hende.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Kolding For abonnenter

Venstre solo om at fastholde udskældt besparelse på ældre

Annonce