Annonce
Vejen

Takket være corona: Nedlukning har givet drastisk fald  i sygefravær hos sundhedspersonale

Conny Juhl Simonsen er social- og sundhedshjælper samt arbejdsmiljørepræsentant og tillidsrepræsentant i Kærdalens hjemmepleje i Vejen Kommune. Hun har oplevet en nærværende ledelse og et ihærdigt personale under hele coronapandemien. Foto: Marie Prangsgaard Helms
Antallet af fraværsdage hos sundhedspersonalet i Vejen Kommune er gennem de seneste år faldet løbende. Med coronapandemiens indtog er der dog på kort tid sket et kæmpe fald i sygefraværet.
Annonce

Vejen: Man kunne måske have forventet, at et forår præget af coronavirus ville have medført flere fraværsdage for sundhedspersonalet i Vejen Kommune. Men faktisk ser det ud til at være gået lige omvendt, for i det sene forår og over sommeren har sygefraværet været væsentligt lavere end normalt. Det fortæller Kirsten Dyrholm Hansen, der er afdelingschef for området ældre og rehabilitering i Vejen Kommune.

- Det er er helt sikkert på grund af corona. I starten så vi en opblusning af fravær, og det var jo nok, fordi folk var bange eller nervøse for, om de var smittede. Men derefter kan vi se, at fraværet faldt drastisk. I april, maj, juni og juli var det allerlavest, siger hun.

I årets første ni måneder har fraværet for de sundhedsansatte i kommunen ligget på 4,98 procent. Til sammenligning lå det på 5,28 procent i 2019 og 6,87 procent i 2018.

Annonce

Tredjebedst i landet

En nedgang var allerede inden coronavirussens indtog forventet, da der i flere år har været et langsigtet fokus på at nedbringe fraværet. Blandt andet har ekstra uddannelse af personalet, hjælp til selvhjælp hos borgerne, og et generelt godt arbejdsmiljø været højt prioriteret.

Af en opgørelse fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor ses det da også, at sundhedspersonalet i Vejen Kommune i 2019 havde det tredjelaveste fravær i landet. De havde her i gennemsnit 14,1 fraværsdage, hvilket var knap fire dage mindre end landsgennemsnittet, der lå på 17,9 fraværsdage per medarbejder.

- Medarbejderne løfter opgaven flot og tager et kæmpe ansvar, lyder det fra Kirsten Dyrholm Hansen om sundhedspersonalet i Vejen Kommunes indsats under coronapandemien. Pressefoto

Alligevel er Kirsten Dyrholm Hansen overbevist om, at coronapandemien har haft en særlig god effekt.

- Ét plejeområde var i maj helt nede på 1,37 procents fravær. Det er altså meget lavt. Og det er helt tydeligt, at det er der, hvor alt lukkede ned, så det skyldes helt sikkert corona, siger hun og peger på flere årsager til faldet i fravær:

- Der har været en meget mere klar og tydelig kommunikation fra ledelsen, som også har været tættere på. Og så har der været fokus på opgaverne og ro til kerneopgaven, altså har der været mere tid til at være der for borgerne.

Annonce

Mindre pres

Og netop det, at sundhedspersonalet har kunnet fokusere ekstra meget på borgerne, har været enormt givende - både for personale og borgere, mener Kirsten Dyrholm Hansen.

- Det har taget presset af. Når de ikke har skullet rende til kurser og møder, har der været færre afløsere, og det har også givet ro. Afløsere har jo ofte en del spørgsmål og skal hjælpes lidt mere. Jo mindre sygefravær, desto mere ro og mindre pres, som ellers ofte kan føre til sygemeldinger. På den måde har det næsten været selvforstærkende, siger hun.


I starten så vi en opblusning af fravær, og det var jo nok, fordi folk var bange eller nervøse for, om de var smittede. Men derefter kan vi se, at fraværet faldt drastisk.


Samtidig har det ekstrastore fokus på hygiejne nok også haft en effekt, mens også det, at coronanedlukningen generelt skabte mere ro i mange hjem, formentlig har spillet ind, mener Kirsten Dyrholm Hansen.

Hun håber, at flere af de gode erfaringer kan blive taget med videre, også når coronavirus ikke længere er til stede.

- Vi skal blive ved med at have fokus på den nærværende ledelse, og så vil vi også se på, om en del uddannelse ikke kan afholdes virtuelt, så vi kan spare tid på det, mens personalet også dygtiggøres, siger hun.

Sundhedspersonalet og corona

  • Sundhedspersonale dækker her over social- og sundhedshjælpere, social- og sundhedsssistenter og sygeplejersker på ældreområdet i Vejen Kommune. Det vil sige de, der for eksempel arbejder i hjemmeplejen og på plejecentrene.
  • Ifølge Kirsten Dyrholm Hansen er det mellem 500 og 600 medarbejdere.
  • Medregnes andet personale i ældre- og rehabiliteringssektoren, for eksempel administration og madservice, er fraværet her ligeledes faldet og ligger lavt. Her er omkring 200 beskæftiget.
  • De, der har været hjemme med mistanke om corona uden at være syge, for eksempel hvis et nært familiemedlem har været smittet, er ikke medregnet i statistikken. Den regel gælder i alle kommuner. Den enkelte arbejdsplads modtager nemlig en kompensation for det fravær.
  • Ifølge Kirsten Dyrholm Hansen har kun én i sundhedspersonalet i Vejen Kommune været ramt af covid-19.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Corona sender en hel skole hjem: 500 elever må tidligst komme i skole igen på tirsdag

Annonce