Annonce
Esbjerg

Taknemmelig hustru til demensramt: Tilbud reddede os begge

Kirsten og Eddie Petersen fra Esbjerg fotograferet for godt et år siden - i foråret 2019. Arkivfoto: John Randeris
For godt et år siden stod Kirsten Pedersen fra Esbjerg frem og fortalte om sin tilværelse med sin demensramte mand for at forhindre en truende nedlæggelse af et uundværligt tilbud til yngre mennesker med demens. Nu er Eddie Pedersen bevilget plejehjemsplads, og Kirsten Pedersen er taknemmelig for hele forløbet.
Annonce

Esbjerg: For lidt mere end et år siden stod Kirsten Pedersen fra Esbjerg modigt frem i JydskeVestkysten og fortalte om livet med sin ægtemand gennem 50 år, tidligere smed Eddie Pedersen, der for nu fire år siden blev ramt af frontallap demens og en mindre hjerneskade.

Da demens-diagnosen blev stillet, blev parrets fortsatte liv sammen reddet af rådgivnings- og aktivitetscentret i Esbjerg og kommunens demenskonsulenter, men for et år siden var tiden ved at rinde ud for det succesrige tilbud for yngre mennesker med demens, der har til huse på Sundhedscenter Højvang i Esbjerg.

Ved årsskiftet 2019/2020 ville de millioner, som Esbjerg Kommune ligesom 12 andre kommuner i landet fik fra Sundhedsstyrelsen til etablering af Rådgivnings- og Aktivitetscenter for yngre demensramte (RAC Sydvest, red.) være brugt, og hvis der ikke blev fundet yderligere finansiering, ville tilbuddet lukke.


Vi har begge to så meget at takke for. RAC og videncentret har helt igennem været der for os, når jeg har syntes, det hele brændte på for mig.

Kirsten Pedersen, hustru til Eddie Pedersen, der er demensramt


Derfor gik Kirsten Pedersen i aktion, og ved at dele sin og Eddies historie med omverdenen fik hun politikerne i Sundhed & Omsorgsudvalget gjort opmærksomme på vigtigheden af, at RAC forsatte. For det var RAC, der havde gjort det muligt for Eddie Pedersen at bo hjemme, og hvis tilbuddet lukkede, var der kun en plejehjemsplads tilbage - et i øvrigt dyrere alternativ, der på daværende tidspunkt, hvor Eddie Pedersen med sin frontallap demens stadig kunne fungere nogenlunde og bo hjemme med bistand fra RAC, ville være knusende for både Kirsten og Eddie Pedersen. Og for alle de andre familier, der får uvurderlig hjælp af RAC, understregede Kirsten Pedersen dengang.

Annonce

Eddie flytter ud

Eddie Pedersens sygdom kan ikke helbredes, men skrider ubarmhjertigt fremad, og nu er tiden kommet, hvor Eddie ikke længere selv ønsker at bo hjemme.

- Status er, at Eddie nu er blevet bevilget en plejehjemsplads. Han har svært ved at være hjemme, fordi han skal have forudsigelighed og sover meget - 15-16 timer i døgnet. Han mærker selv, hvordan det går tilbage med ham, og han har derfor ønsket at komme på plejehjem og selv været med i hele processen, som simpelthen er kørt efter en snor, fortæller Kirsten Pedersen og fortsætter:

- Vi har begge to så meget at takke for. RAC, og videncentret har helt igennem været der for os, når jeg har syntes, det hele brændte på for mig. Det er klart, at sådan en sygdom også tapper mig for kræfter. Men jeg vil gerne takke alle - også politikerne - for, at vi  fik lov at beholde stedet, og jeg håber, vores byrådspolitikere gør alt for, at det kan fortsætte. Der kommer jo - desværre - nogle mennesker efter Eddie, som også har brug for den gode hjælp og støtte, stedet på så unik vis giver gennem både det faste personale og de frivillige, siger Kirsten Pedersen.

Sagen om RAC

  • Esbjerg, Fanø og Varde kommuner fik i slutningen af 2017 i alt 3,7 millioner kroner til at oprette rådgivnings- og aktivitetscentre på forsøgsbasis. Tilbuddet skulle rette sig mod mennesker i et tidligt stadie af demens og deres pårørende. Der blev etableret et hovedsæde i Esbjerg - på Sundhedscenter Højvang - og en satellit i Varde. Fanø Kommunes borgere er tilknyttet Esbjerg.
  • Rådgivnings- og aktivitetscenteret for yngre med demens (RAC Sydvest) åbnede i foråret 2018 som et projekt i samarbejde med Varde og Fanø kommuner finansieret med midler fra Sundhedsstyrelsen, og der var fuldt hus med flere på venteliste.
  • Det sendte derfor chokbølger gennem yngre demensramte og deres pårørende, da det i foråret 2019 kom frem, at RAC stod til at lukke.
  • Centret og dets aktiviteter blev reddet af anden vej i tolvte time. Esbjerg Kommune har fået del i de midler, som et flertal af Folketingets partier har sat af til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet for 2020-2023. Det betød, at rådgivnings- og aktivitetscenteret kunne videreføres fuldt ud i kommunalt regi i de næste to år.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder For abonnenter

Efter konfirmationsaflysning for anden gang: - Man bliver simpelthen bare så træt

Tønder

Konfirmationer aflyst for anden gang: - Det er så synd for dem, som det næsten kan være

Annonce