Annonce
Sydjylland

Tal med dine børn om afpresning på sociale medier

Dette foto blev brugt i en kampagne for at illustrere, hvordan groomeren presser sine ofre. Kilde: Rigspolitiet
Det er vigtigt at tale med sine børn om, at de kan blive snydt på nettet, siger psykolog efter grooming-sager.
Annonce

Hundredvis af børn kan i flere sager være udsat for såkaldt grooming.

Begrebet dækker over, at en voksen opbygger et tillidsforhold til et barn over nettet med det formål at begå overgreb. Det sker typisk via internettet eller over mobilen.

Psykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet fortæller, at det bedste, man kan gøre som forælder, er at snakke med sine børn om det.

- Det er vigtigt, at man som forælder snakker med sine børn om, at når de er på nettet, er der en risiko for, at der er nogen, som vil prøve at snyde og bedrage dem eller udgive sig for at være nogle helt andre. Det er rigtigt svært som barn at finde ud af det, siger han.

Desuden er det vigtigt, at man som forælder gør det klart, at børnene ikke selv er skyld i det, hvis de udsættes for afpresning på sociale medier.

Tirsdag kom det frem, at anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi har rejst tiltale mod en 34-årig mand. Han anklages blandt andet for i 129 tilfælde at have udsat drenge for forsøg på voldtægt, ulovlig tvang, blufærdighedskrænkelse og anden seksuel omgang end samleje via sociale medier. Drengene var primært i alderen mellem 10 og 15 år. Mange af ofrene er blevet kontaktet over Snapchat.

Annonce

Gør børnene robuste

Syd- og Sønderjyllands Politi har i forbindelse med tiltalen også udsendt en pressemeddelelse, hvor det opfordrer børn og unge til at være skeptiske på sociale medier.

Vicepolitiinspektør Christian Østergård kommer også med en opfordring til lærere og forældre.

- Sociale medier er en vigtig og helt integreret del af børn og unges hverdag. Det er ikke realistisk, at vi kan skærme børn og unge fra den del af nettet. I stedet skal vi gøre dem robuste og kritiske, så de siger fra, hvis der er nogen, der forsøger at overskride deres grænser på sociale medier, siger Østergård i meddelelsen.

Sagen med den 34-årige er ikke enestående. Politiet efterforsker også en sag mod en 22-årig fra Varde-området, der er sigtet og varetægtsfængslet for afpresning og seksuelle overgreb af over 100 piger.

Har man mistanke om, at et barn udsættes for grooming kan det anmeldes online på politiets hjemmeside.

/Ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Politiet efterlyser 30-årig kvinde

EM I HÅNDBOLD For abonnenter

Det nye omdrejningspunkt: Vejen ind i varmen har været lang, træls og bumlet

Annonce