Annonce
Tarm

Tale-dansk Café i Ådum er sat på ufrivillig pause

Til den seneste Tale-Dansk-Café deltog Lene Bjørslev, Else Skaarup, Elva Mathiesen og Edith Vinding sammen med fire udenlandske kvinder. Foto: Bodil Kronborg
Et hold kvinder fra lande som Ukraine, Rumænien, Litauen og Polen mødes engang om ugen i Tale-Dansk Cafeen i Ådum. Men under den nuværende coronavirus-epidemi holder cafeen pause.

Ådum: Hver torsdag aften er der Tale-Dansk Café i klublokalet i Ådum. Her mødes udenlandske kvinder fra området sammen med danske. Cafeen er som andet samvær for tiden lukket ned, og gangen før var der da også kun en bordfuld samlet med lige så mange danskere som udlændinge.

Gennemsnitligt er der ca. seks udlændinge per gang. De kommer overvejende fra Ukraine, Rumænien, Litauen og Polen.

Nogle har uddannet sig her eller er i gang med det. Andre arbejder ligesom de fleste af mændene lokalt inden for landbruget. Deres børn er i vuggestue og børnehave, og enkelte er begyndt i skolen. Så kvinderne har virkelig brug for at kunne dansk.

Annonce
Et undervisningsprogram følges opmærksomt. Foto: Bodil Kronborg

Undervisning og lokale meddelelser

Lene Bjørslev har tidligere undervist udenlandske børn, og med det kendskab er hun inspirator i planlægningen her.

Også tidligere lærer i Ådum Else Skaarup er blandt de frivillige og er med denne aften, hvor det gælder navneord, og hvad de hedder i flertal! Det er svært, - det synes også nogen af kvinderne, som har været her i op mod en halv snes år.

Det lokale blad ”AadumNyt” bliver gennemgået. Mens kaffen og kager nydes, skifter sproget uvægerligt mellem dansk og engelsk, og især russisk, da de fleste udlændinge kan det.

Så udfordringer er der, og sprogcafeen er et positivt og nødvendigt supplement til anden undervisning. Cafeen har i alt 10 på medarbejderlisten.

Aktuelle muligheder

I denne tid er cafeen lukket, men Tale-Dansk-Caféen har en lukket facebook-gruppe, hvor man kan skrive meddelelser. Her opfordres deltagerne til at gå ind på hjemmesiden danskherognu.dk, hvor der er mange opgaver, både mundtlige og skriftlige, som de kan lave. Man kan også se dr.dk.ultranyt, der er en TV-avis for børn, og som også er rigtig god for udlændinge.

’Lær Dansk’, som giver undervisning i dansk på Ådum Børneunivers i et par aftentimer ugentligt på skolen, er for tiden også lukket.

/ Bodil

Der er forberedt delikatesser til den imødesete kaffepause. Foto: Bodil Kronborg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce