Annonce
Kolding

Talentforløb giver Koldings unge et kærligt spark bagi

Gennem forløbet har Claus Valther og Fillip Svensson fundet ud af, at Fillip Svensson lærer bedst, når han har tingene i hænderne og gør noget praktisk. Han føler sig da også hjemme i golfklubbens maskiner. Foto: Casper Vagner Christensen

Et nyt talentprogram skal hjælpe Koldings unge med at komme i job eller uddannelse. Birkemose Golf Club er i øjeblikket med i programmet, hvor 18-årige Fillip Svensson har mærket fremskridt.

Kolding: Vi kender det nok alle sammen. Nogle gange har man bare brug for et kærligt spark bag i for at komme ud over stepperne.

Ifølge Landsforeningen Talentspejderne er det i hvert fald sådan for flere af landets 17 til 29-årige, og det er foreningen fuldt opmærksom på. Derfor har den nu indtaget Kolding Kommune med et nyt talentprogram, der er udviklet af nogle af landets førende læringseksperter. Fokus er på "det hele menneske" og de unges evner, talenter og styrkesider.

- Formålet er at få udfoldet de talenter, den unge nu har. De fleste unge har nogle udfordringer, som vi tager fat på i programmet. Det kunne være kost og sundhed. Generelt er der mange unge, der spiser og lever forkert. De lever af fastfood. Gør man det, har man nogle udfordringer med at passe et arbejde. Man er nødt til at have nogle gode madvaner for at få en sundhed, der gør, at man kan håndtere et arbejde, siger Frede Bräuner, projektkoordinator ved Landsforeningen Talentspejderne.

Derfor tager den unge som noget af det første på en såkaldt food camp med sin talentspejder. Her bliver der knoklet i køkkenet, sådan at den unge lærer at lave mad.

Derefter følger 24 samtaler mellem talentspejder og den unge, som skal hjælpe den unge til at blive klogere på sig selv og og give dem en helt basal forståelse af det at møde på arbejde.

- En af styrkerne er, at man mødes med et voksent menneske. Det gør, at man får optrænet nogle kompetencer. Man får kommunikeret med andre mennesker, og man ser en virksomhed inde fra. Man lærer at overholde aftaler, siger Frede Bräuner.

Jeg kan mærke, jeg har lært flere ting, siden jeg er kommet med i det her forløb. Jeg er blevet klogere på mig selv, og jeg er blevet bedre til de fag, jeg har øvet mig i. Så det har været godt at være med.

Fillip Svensson, ung i talentforløb

Forpligtet til at hjælpe

I de idylliske omgivelser i Nørre Stenderup ligger Birkemose Golf Club. Claus Valter, der er club manager, har meldt sig som talentspejder og indgår i et team med 18-årige Fillip Svensson.

- Jeg synes, det er et fantastisk program. Vi mener herude, at vi er forpligtet til at hjælpe, og vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe Fillip. Vi skal gøre alt for at få Fillip videre, sådan at målene bliver opfyldt, siger Claus Valther.

Fillip Svensson er i øjeblikket såkaldt egu-elev. Det vil sige, at han er under en to-årig uddannelse med stor vægt på praktik. Praktikken foregår i Fillip Svenssons tilfælde på Birkemose Golf Club, hvor han er i praktik som greenkeeper. Målet for fremtiden er klart:

- Han skal i mesterlære som greenkeeper, så han kan blive en af Danmarks bedste. Der er nogle krav for at komme ind på uddannelsen, blandt andet at man skal være god til matematik og dansk, og det er det, vi er i gang med at øve nu, siger Claus Valther.

- Jeg kan mærke, jeg har lært flere ting, siden jeg er kommet med i det her forløb. Jeg er blevet klogere på mig selv, og jeg er blevet bedre til de fag, jeg har øvet mig i. Så det har været godt at være med, siger Fillip Svensson, der føler, han især er blevet bedre til matematik.

Annonce

Søger flere

Birkemose Golf Club er en af tre virksomheder i Kolding, der foreløbigt har meldt sig til talentprogrammet. Både Bramdrupdam Sports- og Mødecenter og Kolding Kommune har i øjeblikket to unge i forløb. Målet er ifølge Frede Bräuner, at mellem 20 og 30 virksomheder skal være med.

Lidt længere nordpå - i Randers og Aalborg - har 60 unge gennemført et forløb. Omkring halvdelen er i job eller uddannelse efter et afsluttet forløb.

- Vi er ikke kommet så langt endnu i Kolding, og derfor vil vi også gerne have flere talentspejdere med. De tilbagemeldinger, vi indtil videre har fået, har været gode, siger Frede Bräuner.

Annonce
Kolding For abonnenter

53-årige Anette er naboven:  - Jeg hørt, at tyvenes værste fjende er skiltet med nabohjælp

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Enlig mor søger julehjælp, og det skammer hun sig ikke over: Bare drengene kommer godt i vej

Esbjerg For abonnenter

Legendarisk værtshus til salg: - Folk vil blive triste, men måske skal det være guldsmed eller bolig

EfB

Dagens målmandshelt havde ondt af sine holdkammerater: Men jeg er klar til at stå igen, hvis træneren vil have det

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Eksperter giver kras kritik af Meta: 'Det er på tide at regulere dem'

Sydjylland For abonnenter

Biancas ’Bøvleøre’ skrev altid en godmorgen-besked: Den sidste sendte den 36-årige far til to, få minutter før han døde

Kolding

Retsmøde i Kolding aflyst: Kvinde hjemtaget fra Syrien forlænger frivilligt fængsling

Erhverv For abonnenter

150 håndværkere er i sving: Se billederne fra Viking Links gigantiske byggeri i Revsing

De første børn under 12 år har fået vaccinestik mod corona

Haderslev

Lokale fjernvarme-tilhængere slog til: Og så kom Marstrup også på kortet

Sydjylland For abonnenter

Sønderjysk kommune brugte millioner på ældreboliger, som ingen ville bo i: Nu skal 34-årige Jessie give de ældre lyst til at bo på landet

Vejen

Julefrokost i Medius med ny restriktion: Bierpong strengt forbudt

Annonce