Annonce
Esbjerg

Tall Ships Races-succes er afgørende for et gensyn i 2022

Også butikkerne i centrum fik godt med besøg, når søens folk og byens gæster skulle rundt og se nærmere på, hvor det var, de var landet. Til Late Night fredag aften oplevede Broen Shopping eksempelvis, at indgangstallet rundede 13.000, hvor det på en almindelig god dag sniger sig op på 8-9.000. Men der blev ikke købt så meget, for det var for vamt til at prøve tøj eller slæbe poser, så det var mest madstederne, der nød godt af tilstrømningen. Foto: Esbjerg Kommune

Havn, borgmester og butikker roser Esbjergs afvikling af Tall Ships Races til skyerne, men endnu vigtigere er der også lovord fra skibene og organisationen bag. Og det er godt, for det kommer an på tilfredsheden med Esbjerg, om Tall Ships Races vender tilbage i 2022.

ESBJERG: Med et samlet besøgstal på 450.000 i løbet af onsdag, torsdag og fredag og en tætpakket havn igen ved afsejlingen lørdag, står det nu klart, at Esbjerg Kommune får opfyldt sin drøm om over en halv million besøgende til Tall Ships Races i Esbjerg.

De store sejlskibe i den æstetiske kapsejlads forlod Esbjerg lørdag eftermiddag med en Parade of Sail. Og mens masterne én efter én forsvandt i horisonten, og Esbjerg Havn lå tilbage som industrihavn igen, var det tid at gøre status for arrangementet. Det blev med flotte karakterer i bogen og stort set ingen "pil ned" fra de centrale personer, avisen talte med.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har armene helt oppe og kalder Tall Ships Races for "en folkefest uden lige":

- Det er jo gået over alt forventning. Selv havde jeg ellers temmelig store forventninger, men selv de blev overgået. Tall Ships Races har været afviklet fuldstændig vellykket, der har været noget for både de skibsinteresserede og dem, der var mere optagede af stemningen og aktiviteterne, og vi har fået vi har fået byen og havnen bundet sammen. Ikke mindst med Landgangen, som folk jo bare har valfartet frem og tilbage over i den helt store stil, så den har de fleste fået øjnene op for nu, siger den stolte borgmester.

Annonce

Skiltningen og sammenhængen mellem by og havn var enormt god, og man oplevede, at man kom lynhurtigt fra det ene sted til et andet. Så er der p-plads-udfordringen, og her håber jeg, at flere butikker og virksomheder byder ind med at låne os deres tomme p-pladser næste gang. Det gjorde Vor Frelsers Kirke, og det var super.

Brigitta Christensen, marketingschef i Esbjerg City
Flot så det ud, da optoget "Crew Parade" landede på Torvet torsdag, og alt fra noble, formelle russere til sprælske unge englændere gik gennem byen. Foto: Esbjerg Kommune

Ros for ikke-bureaukrati

Håbet er, at Tall Ships Races kan vende tilbage til Esbjerg igen om fire år, i 2022. Ansøgningen er allerede sendt, og her fik Esbjerg Kommune som svar på, at komitéen ville vægte, hvordan Esbjerg klarede at afvikle begivenheden i 2018.

- Der må man sige, at vi har leveret til fulde, så vores tro på at få Tall Ships Races igen om fire år er blevet forstærket. Vi har da også allerede hørt fra Sail Training International (STI), som er organisationen bag Tall Ships Races, at Esbjerg har leveret nogle af de bedste forhold, de nogensinde har oplevet. Der var tænkt på alt.

Opstod der nogle småting, som for eksempel problemer med fodgængerfeltet ned mod Fanø-færgen, var Hjemmeværnet der straks. Så man en overfyldt skraldespand, blev den tømt. Tingene blev løst hurtigt og på eget initiativ af den, der var tættest på, hvorimod organisationen i andre lande har oplevet et større bureaukrati, hvor der først skulle holdes møder og sættes stempler, siger Jesper Frost Rasmussen.

Flagranke kunne binde bedre sammen

Velviljen hos havnens virksomheder får også stor ros af borgmesteren - og af havnedirektør Ole Ingrisch:

- Skibe har skullet anløbe andre steder, transportruter er blevet ændret, og en masse andre løsninger er fundet. Det er et kæmpestort planlægningsarbejde, som har stået på i over et år, og der har været omkostninger ved at miste de her kajer i de dage, men havnens virksomheder har virkelig bakket op, siger Ole Ingrisch.

I Esbjerg City melder marketingschef Brigitta Christensen og centerchef i Broen Shopping, Janni Baslund Dam, om en livlig midtby, men ikke den helt store shoppelyst.

- Festen er på havnen, og måske flagranken i Kongensgade også skulle have gået helt ned til Broen Shopping. Men taget i betragtning, at høj sol ikke er shoppingvejr har det nu alligevel været godt, lyder det fra Janni Baslund Dam.

Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Sydjylland

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce