Annonce
Varde

Tambours Have regner med at slå sidste års besøgstal

Gartner Jørgen Juul Larsen ved den sjældne middelhavsvortemælk i orangeriet. Foto: Kirsten Enevoldsen

Næste års tiltag i Tambours Have er et bed i engelsk cottagestil, fortæller gartner Jørgen Larsen.

Annonce

Karlsgårde: Sidste år lagde 7.500 gæster vejen forbi den smukke Tambours Have ved Karlsgårde Sø nord for Varde, og tallet ventes slået, når personalet med udgangen af september gør sæson 2018 op:

- Vi har haft en fin sæson. Sol og sommer er jo lige noget for stedet her, og i år har vi jo måttet tage vandslangen til hjælp for at sikre planterne, siger gartner Jørgen Juul Larsen, der kender hver en plante i den store have, som nu dækker et areal på 25.000 kvadratmeter.

Her er da også noget at komme efter. Slet ingen dårlig idé af skræddermester Gerhard Tambour (1906-1977), der i 1939 lejede et stykke jord her for at fiske og gå på jagt i det store, naturskønne område. Snart fængede dog også interessen for at dyrke frugt og grøntsager, og i 50'erne udviklede han videre på de tanker og planer, der efterhånden overskyggede arbejdet med nål, tråd og skræddersaks.

En smuk blomsterhave - også med eksotiske planter - blev skabt. Der blev behov for mere jord, og i 60'erne blev den geografiske have anlagt med bede og temaer fra forskellige verdensdele. Haven var på det tidspunkt ved at være kendt viden om, og gæster kom fra nær og fjern for at få en havesnak og lade sig inspirere af Tambour og hans folk.

I starten af 70'erne erhvervede han den vestlige del af haven, hvor han realiserede sin drøm om en Japanhave, og hans sidste, store projekt blev anlæg af medicinhaven, hvor der i dag er et stort og sirligt opdelt udvalg af krydderurter og lægeplanter i højbede.

Efter Gerhard Tambours død blev haven i 1979 overdraget til Helle Kommune, og siden kommunesammenlægningen i 2007 er det Varde Kommune, der står for driften. To kommunalt ansatte gartnere passer den fine have, hvor der hele tiden sker fornyelser og tilpasninger. Senest i 2017, hvor orangeriet blev etableret. Her kan man sidde med en kop kaffe og nyde både synet og duften af skønne, eksotiske planter, der om vinteren sikres en mindstetemperatur på 10 grader for at klare det nordiske klima.

- Vi prøver jo på løbende at forny os. I år har vi bl.a. købt en fin ananas-salvie og flere velduftende frugt-salvier, som kan bruges både til kagepynt, til the og til ren og skær fryd for øjet, siger gartner Jørgen Juul Larsen, der også fortæller, at der er gjort klar til at etablere et nyt bed uden for orangeriet.

Det skal anlægges i engelsk cottage stil.

Et nyt tiltag i 2018-sæsonen har været troldestien, som især tiltrækker børnefamilier, og event-koordinator Gitte Dalsgaard er i fuld gang med at udbygge de aktiviteter til næste år, der fokuserer på børn og deres have-interesser.

Et nyt tiltag er også, at der i kaffestuen er en udstilling af månedens kunstner i hver af de seks åbnings-måneder. Her i september er det Edith Baun, Varde, der udstiller malerier i kaffestuen. I kaffestuen kan enkeltpersoner og grupper i øvrigt mødes og spise deres medbragte madpakker, eller de kan købe kaffe og hjemmebag i kiosken ved siden af.

Medicinhaven er fint opbygget med tematiserede højbede og med informative plancher, der fortæller, hvordan de enkelte planter kan forebygge og måske helbrede sygdomme. Foto: Kirsten Enevoldsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Tidligere JydskeVestkysten-chef giver ledelsen en ordentlig kindhest: - I bør overveje at lukke avisen, inden det bliver pinligt

Annonce