Annonce
Varde

Tambours Have regner med at slå sidste års besøgstal

Gartner Jørgen Juul Larsen ved den sjældne middelhavsvortemælk i orangeriet. Foto: Kirsten Enevoldsen

Næste års tiltag i Tambours Have er et bed i engelsk cottagestil, fortæller gartner Jørgen Larsen.

Karlsgårde: Sidste år lagde 7.500 gæster vejen forbi den smukke Tambours Have ved Karlsgårde Sø nord for Varde, og tallet ventes slået, når personalet med udgangen af september gør sæson 2018 op:

- Vi har haft en fin sæson. Sol og sommer er jo lige noget for stedet her, og i år har vi jo måttet tage vandslangen til hjælp for at sikre planterne, siger gartner Jørgen Juul Larsen, der kender hver en plante i den store have, som nu dækker et areal på 25.000 kvadratmeter.

Her er da også noget at komme efter. Slet ingen dårlig idé af skræddermester Gerhard Tambour (1906-1977), der i 1939 lejede et stykke jord her for at fiske og gå på jagt i det store, naturskønne område. Snart fængede dog også interessen for at dyrke frugt og grøntsager, og i 50'erne udviklede han videre på de tanker og planer, der efterhånden overskyggede arbejdet med nål, tråd og skræddersaks.

En smuk blomsterhave - også med eksotiske planter - blev skabt. Der blev behov for mere jord, og i 60'erne blev den geografiske have anlagt med bede og temaer fra forskellige verdensdele. Haven var på det tidspunkt ved at være kendt viden om, og gæster kom fra nær og fjern for at få en havesnak og lade sig inspirere af Tambour og hans folk.

I starten af 70'erne erhvervede han den vestlige del af haven, hvor han realiserede sin drøm om en Japanhave, og hans sidste, store projekt blev anlæg af medicinhaven, hvor der i dag er et stort og sirligt opdelt udvalg af krydderurter og lægeplanter i højbede.

Efter Gerhard Tambours død blev haven i 1979 overdraget til Helle Kommune, og siden kommunesammenlægningen i 2007 er det Varde Kommune, der står for driften. To kommunalt ansatte gartnere passer den fine have, hvor der hele tiden sker fornyelser og tilpasninger. Senest i 2017, hvor orangeriet blev etableret. Her kan man sidde med en kop kaffe og nyde både synet og duften af skønne, eksotiske planter, der om vinteren sikres en mindstetemperatur på 10 grader for at klare det nordiske klima.

- Vi prøver jo på løbende at forny os. I år har vi bl.a. købt en fin ananas-salvie og flere velduftende frugt-salvier, som kan bruges både til kagepynt, til the og til ren og skær fryd for øjet, siger gartner Jørgen Juul Larsen, der også fortæller, at der er gjort klar til at etablere et nyt bed uden for orangeriet.

Det skal anlægges i engelsk cottage stil.

Et nyt tiltag i 2018-sæsonen har været troldestien, som især tiltrækker børnefamilier, og event-koordinator Gitte Dalsgaard er i fuld gang med at udbygge de aktiviteter til næste år, der fokuserer på børn og deres have-interesser.

Et nyt tiltag er også, at der i kaffestuen er en udstilling af månedens kunstner i hver af de seks åbnings-måneder. Her i september er det Edith Baun, Varde, der udstiller malerier i kaffestuen. I kaffestuen kan enkeltpersoner og grupper i øvrigt mødes og spise deres medbragte madpakker, eller de kan købe kaffe og hjemmebag i kiosken ved siden af.

Annonce
Medicinhaven er fint opbygget med tematiserede højbede og med informative plancher, der fortæller, hvordan de enkelte planter kan forebygge og måske helbrede sygdomme. Foto: Kirsten Enevoldsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Sønderjyske politikere måtte vælge pragmatisme før principper

Det hører til sjældenhederne, at embedsmænd udtaler sig skarpt og uden omsvøb. Men det gjorde han, direktøren på rådhuset. ”Fuldstændigt utilstedeligt” kaldte Stig Werner Isaksen udvidelsen af Tinglev-virksomheden N.T. Tømrer og Snedkerforretning. Det utilstedelige består ifølge den kommunale direktør i, at en anden direktør, virksomhedsejeren, har udvidet sit firmas fysiske rammer uden at sørge for de nødvendige tilladelser først. Ulovligheder skal selvfølgelig ikke accepteres. ”Med lov skal man land bygge”, som det står skrevet på indgangen til Københavns Byret. Og indlysende er det, at politikernes beslutning om – imod forvaltningens anbefalinger – at godkende Tinglev-virksomhedens udvidelse har nogle åbenlyst indbyggede problematikker. FOR HVILKET SVAR giver man det næste firma, der bryder reglerne lige så klokkeklart, som N.T. Tømrer og Snedkerforretning har gjort? Og hvordan vil den virksomhed, den direktør reagere, hvis embedsmændene også til den tid siger nej, og politikerne modsat nu holder fast i afgørelsen? Forskelsbehandling er blot et af de ord, der falder lige for. Som Stig Werner Isaksen formulerer det: - Jeg kan sagtens forstå politikernes beslutning, men jeg kunne bare ikke anbefale den. DET STOD PÅ ingen måde skrevet i embedsmands-manualerne, at det var den løsning, der blev konklusionen. Politikerne har i denne sag valgt den pragmatiske tilgang: Det ser ikke kønt ud; der er dog noget meget vigtigere på spil: Eller som den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, konstaterede: - For os handler det om arbejdspladser. Venstres Philip Tietje, der er formand for vækstudvalget for land og by, er på linje. Også han kunne se arbejdspladser forsvinde, hvis politikerne havde fulgt embedsmændenes anbefalinger. SKÅRET IND TIL benet: Politikerne valgte pragmatisme før principper. Arbejdspladser før overholdelse af regler. Naturligvis er politikerne fuldt ud bevidste om dilemmaerne, og de har formentlig godkendt udvidelsen af Tinglev-virksomheden med billeder på nethinden af de problemer, godkendelsen kan skabe for dem senere. Ingen af dem kunne bare have holdt til de konsekvenser, en fastholdelse af den administrative afvisning måske havde resulteret i. ”POLITIKERNE SKYLD I, at virksomhed må fyre”, var en konklusion, der kunne være taget på de sociale medier. Det er selvfølgelig noget sludder, for virksomheden har ikke fulgt reglerne, men den slags kan være svær at forklare over for dem, der af den grund måtte sige farvel til deres arbejdsplads. Politikerne var nødt til at godkende virksomhedens udvidelse på bagkant. Vel vidende at en lignende sag kan dukke op i deres indbakke en anden gang. Og hvad gør de så? GOD SØNDAG

JV Podcast

JV Podcast: Danfoss-fyringer, rekord-opkøb og en enkelt københavner-chef huserer på Als

Annonce