Annonce
Varde

Tambours Have regner med at slå sidste års besøgstal

Gartner Jørgen Juul Larsen ved den sjældne middelhavsvortemælk i orangeriet. Foto: Kirsten Enevoldsen

Næste års tiltag i Tambours Have er et bed i engelsk cottagestil, fortæller gartner Jørgen Larsen.

Karlsgårde: Sidste år lagde 7.500 gæster vejen forbi den smukke Tambours Have ved Karlsgårde Sø nord for Varde, og tallet ventes slået, når personalet med udgangen af september gør sæson 2018 op:

- Vi har haft en fin sæson. Sol og sommer er jo lige noget for stedet her, og i år har vi jo måttet tage vandslangen til hjælp for at sikre planterne, siger gartner Jørgen Juul Larsen, der kender hver en plante i den store have, som nu dækker et areal på 25.000 kvadratmeter.

Her er da også noget at komme efter. Slet ingen dårlig idé af skræddermester Gerhard Tambour (1906-1977), der i 1939 lejede et stykke jord her for at fiske og gå på jagt i det store, naturskønne område. Snart fængede dog også interessen for at dyrke frugt og grøntsager, og i 50'erne udviklede han videre på de tanker og planer, der efterhånden overskyggede arbejdet med nål, tråd og skræddersaks.

En smuk blomsterhave - også med eksotiske planter - blev skabt. Der blev behov for mere jord, og i 60'erne blev den geografiske have anlagt med bede og temaer fra forskellige verdensdele. Haven var på det tidspunkt ved at være kendt viden om, og gæster kom fra nær og fjern for at få en havesnak og lade sig inspirere af Tambour og hans folk.

I starten af 70'erne erhvervede han den vestlige del af haven, hvor han realiserede sin drøm om en Japanhave, og hans sidste, store projekt blev anlæg af medicinhaven, hvor der i dag er et stort og sirligt opdelt udvalg af krydderurter og lægeplanter i højbede.

Efter Gerhard Tambours død blev haven i 1979 overdraget til Helle Kommune, og siden kommunesammenlægningen i 2007 er det Varde Kommune, der står for driften. To kommunalt ansatte gartnere passer den fine have, hvor der hele tiden sker fornyelser og tilpasninger. Senest i 2017, hvor orangeriet blev etableret. Her kan man sidde med en kop kaffe og nyde både synet og duften af skønne, eksotiske planter, der om vinteren sikres en mindstetemperatur på 10 grader for at klare det nordiske klima.

- Vi prøver jo på løbende at forny os. I år har vi bl.a. købt en fin ananas-salvie og flere velduftende frugt-salvier, som kan bruges både til kagepynt, til the og til ren og skær fryd for øjet, siger gartner Jørgen Juul Larsen, der også fortæller, at der er gjort klar til at etablere et nyt bed uden for orangeriet.

Det skal anlægges i engelsk cottage stil.

Et nyt tiltag i 2018-sæsonen har været troldestien, som især tiltrækker børnefamilier, og event-koordinator Gitte Dalsgaard er i fuld gang med at udbygge de aktiviteter til næste år, der fokuserer på børn og deres have-interesser.

Et nyt tiltag er også, at der i kaffestuen er en udstilling af månedens kunstner i hver af de seks åbnings-måneder. Her i september er det Edith Baun, Varde, der udstiller malerier i kaffestuen. I kaffestuen kan enkeltpersoner og grupper i øvrigt mødes og spise deres medbragte madpakker, eller de kan købe kaffe og hjemmebag i kiosken ved siden af.

Annonce
Medicinhaven er fint opbygget med tematiserede højbede og med informative plancher, der fortæller, hvordan de enkelte planter kan forebygge og måske helbrede sygdomme. Foto: Kirsten Enevoldsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Advarsel: Motorveje lukker

Læserbrev

Atomkraft, ja tak

Læserbrev: Har man set mage til narreri. Vores energiminister og co. står der i tv med stort smil og proklamerer, at jyderne vil blive ovenud glade for en erstatning på 5.000 kr pr. år skattefrit' for at få deres livsdrøm ødelagt. Sig mig engang tror den børnehave til Christianborgs politikere selv på, at alle andre som dem selv er dumme? jeg har da aldrig set noget mere naragtigt. Jeg synes, man skal se lidt syd for grænsen fra Medelby til Husum, her kan man ikke finde en kvadratkilometer hvor der ikke står en vindmølle, og hvor hustage er overplastret med solceller til el, Og hvad værre er så betaler den tyske stat for øjeblikket omkring 26 mio. euro til vindmølle- og solcelleejerne, fordi man ikke kan forbruge alt det strøm som produceres. Hvad med at bruge spekulatoren i stedet for at i panik prøve på at indfri valgløfter. Politikerne har også travlt med at ødelægge folks liv på vestkysten i almenvellets navn, nemlig at få lavet en 400 kw ledning, så elværkerne kan sælge strøm til England på de Danske forbrugers bekostning. Hvor længe skal vi finde os i denne form for legaliseret diktatur og løgnehistorier. Er det ikke snart på tide at vi slår bremserne i og ser på konsekvenserne af den hovedløse klimapolitik der føres? Alle de der i børnehaven (Christianborg) taler om børnenes tarv, en floskel som man er ved at være træt af. Den største miljøsynder er jo nok mobiltelefonen, og pc'er, og dem kommer der mange flere af. En teenager i dag kan vel ikke gå mere som 10 meter på en sms og kan åbenbart ikke gå uden at være på hele tiden. Hvad med at lære dem at omgås miljøet på en anstændig måde. Strøm skal vi altid bruge, og helt sikker er, at forbruget vil mindst blive fordoblet i fremtiden, men spørgsmålet er nok mere hvordan den skal fremstilles, og om vi er dygtige nok til at se de rigtige løsninger. Hvorfor forsker man ikke i atomkraft, som jo er den absolut reneste form for udvikling af både strøm og varme, hvad med at se det positive i atomkraft og få det udviklet, så det kan bruges uden at se bomber og krig alle steder. Krige er der nok af og de har altid været der, og hvis politikerne er så naive, at de tror de kan rede hele verden, så kan man kun være målløs, når man ser historisk på det har de danske politikere altid prøvet at behage de store lande, hvad med at stå på egne ben.

Annonce