Annonce
Tønder

Tandemcykel skal hjælpe synshandicappede

Lærke Patronella Porsch Bruns fra Tønder fik fredag et legat til en ny tandemcykel. Legatet kommer fra Synshandicappedes Motionsfond, som Sven Mogensen er stifter af. Foto: André Thorup
Grundlovsdag fik Lærke Patronella Porsch Bruns fra Tønder sin nye tandemcykel med støtte fra Synhandicappedes Motionsfond. Cyklen skal bruges til, at hun selv kan komme rundt omkring, men den skal også gøre gavn til et nyt projekt i Frivilligcenteret i Tønder.
Annonce

Tønder: - Det føles som om, at den er grøn, siger Sven Mogensen og fører hænderne op af stellet på tandemcyklen.

- Den er mørkegrøn, svarer Lærke Patronella Porsch Bruns.

- Jeg kan også se, at cyklen er med punkterfri dæk. Du har i hvert fald ikke fået en cykelpumpe med, griner Sven Mogensen.

De står begge i Lærke Patronella Porsch Bruns indkørsel i Tønder. Rundt om dem står der familie, venner og folk fra foreningen Blindmotion, og der er sat flag i anledningen. Det er ikke kun fordi, at Lærke Patronella Porsch Bruns har fødselsdag, men fordi hun skal have overrakt et legat. Et legat der skal gå til den mørkegrønne tandemcykel, der nu står i indkørslen.

Lærke Patronella Porsch Bruns har fem til ti procent af sit syn tilbage, og hun har derfor søgt om at få en tandemcykel, så hun kan komme ud at røre sig. Det er nemlig noget lettere på en tandemcykel, så der kan sidde en foran og styre cyklen.

- Jeg har altid cyklet meget, men jeg ser dårligere nu, og kan derfor ikke selv cykle mere. Det er svært pludseligt at skulle gå rundt hele tiden, så det er dejligt med en ny cykel, hvor den bagved ikke behøver at være stærk til at cykle, siger Lærke Patronella Porsch Bruns, der er født med en synsfejl.

Synshandicappedes Motionsfond

Synshandicappedes Motionsfonds formål er at fremme motion og idræt for at gøre det muligt for personer med et synshandicap at få pulsen op.

Personer med synshandicap får muligheden for at udfolde sig med samme personlige frihed og samme selvværd som alle andre gennem Motionsfonden.

Interesseorganisationen Dansk Blindesamfund samt foreningen Blindmotion støtter op om Synshandicappedes Motionsfond.

Annonce

Alternativ legatuddeling

Det er Synhandicappedes Motionsfond, der er støttet af foreningen Blindmotion, der er giveren af legatet til Lærke Patronella Porsch Bruns og de 14 øvrige synshandicappede i landet, der de seneste dage også har modtaget et legat.

Det er Sven Mogensen, stifter af Synshandicappedes Motionsfonden, der er kommet med legatet. Han er selv blind har derfor oplevet udfordringerne med at være fysisk aktiv uden synet.

- Det kan være svært for folk, der har synet, at komme i gang med at motionere. Det kan være endnu svære for folk uden synet. Det kræver hjælpemidler og måske en hjælper, der kan ledsage en. Derfor kan det være en dyr omgang at få pulsen op, når man er synshandicappet, siger Sven Mogensen.

Det er blandt andet det, som Motionsfonden skal gøre op med i form af legatuddelingerne. I år foregår uddelingen dog på en lidt anden måde, end hvad det normalt gør på grund af corona.

- Vi kunne ikke samles 100 mennesker til en uddeling, som det plejer at være. Men hvis legatmodtagerne ikke kunne komme til os, så kunne vi jo komme til dem. Og er der en bedre måde at gøre det på end at løbe ud til dem? spørger Sven Mogensen.

Derfor har Sven Mogensen taget frivillige fra Frivillligcenteret samt legatet til Lærke Patronella Porsch Bruns under armen og løbet noget af vejen hjem til hende - netop for at få pulsen op.

Annonce

Projekt hos Frivilligcenteret

Det er ikke tilfældigt, at det er frivillige fra Frivilligcenteret, der også har taget løbeturen hjem til Lærke Patronella Porsch Bruns. Det er nemlig ikke kun Lærke Patronella Porsch Bruns selv, der får gavn af den nye tandemcykel. Den skal også bruges i Frivilligcenteret, hvor hun er socialrådgiver. Centeret har sat gang i et projekt, hvor flere unge og folk med et synshandicap skal få glæde af de tandemcykler, som Frivilligcenteret at søgt midler til blandt andet gennem Dansk Blindesamfund.

- Det er en god måde at komme ud at røre sig. Og vi vil gerne vise folk i hele kommunen, at vi findes, og at folk kan bruge os, siger Ute Mammen, der er daglig leder af Frivilligcenteret i Tønder.

Men i første omgang kan Lærke Patronella Porsch Bruns sætte sig op på sin nye mørkegrønne tandemcykel sammen med sine drenge, Sebastian og Johan, og cykle en tur for at få pulsen lidt op.

Synshandicappedes Motionsfond uddeler hvert år legater til personer med et synshandicap, så de kan anskaffe sig midler til lettere at få pulsen op. I år foregik uddelingen dog på en lidt anden måde på grund af corona. Det var nemlig folk fra foreningen Synshandicappedes Motionsfond, der med musik og legater kom ud til modtagerne. Foto: André Thorup
Sven Mogensen (t.v.) er stifter af Synshandicappedes Motionsfond. Han mistede selv synet i en ulykke for mange år siden. Men det forhindrer ham ikke i at være aktiv. Han kom derfor sammen med frivillige fra Frivilligcenteret i Tønder løbende hjem til Lærke Patronella Porsch Bruns med legatet. Foto: André Thorup
Lærke Patronella Porsch Bruns er født med en synsfejl og har derfor, siden hun var ti år gammel gradvist mistet synet. I dag har hun fem til ti procent tilbage. Hun kan derfor ikke længere selv cykle rundt. Da hun modtog legatet til sin nye tandemcykel, var Tønders borgmester, Henrik Frandsen (V), forbi med en lykønskning.Foto: André Thorup
Frivillige fra Frivilligcenteret i Tønder løb sammen med folk fra foreningen Synshandicappedes Motionsfond noget af vejen hjem til Lærke Patronella Porsch Bruns for at overrække hende legatet til en tandemcykel. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Problemer med Venstres online-afstemning: Jørgen fik ikke chancen for at stemme på Line

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Sønderjyske Fodbold

Første vintertransfer er på plads: SønderjyskE henter svensk forsvarsspiller

Annonce