Annonce
forside

Tandlæger borer i frygten

Tandlæge Trine Horsleben Madsen og hendes kollega Anne Margrethe Birk, Esbjerg, er nogle af de første medlemmer af et nyt selskab, som skal udbrede viden om, hvordan man bliver mindre bange for tandlæger

Det begynder meget fint med, at man får lov at vælge mellem en hoppebold, en lille ring med lyserød sten og en minitube tandpasta – og med en flink tandlæge, der siger, at man ikke havde nogen huller i mælketænderne.

Sådan bliver besøgene hos tandlægen desværre ikke ved at være, og efterhånden som der skal bores, skrues, trækkes ud og stikkes glæder man sig mindre og mindre. Faktisk kommer fire ud af ti mennesker til at lide af tandlægeskræk.

– Og for ti procent er det så slemt, at de ikke går til tandlæge. Nogle er mere bange for at gå til tandlæge end for at dø, siger tandlæge Trine Horsleben Madsen, Esbjerg.

Derfor er hun en af initiativtagerne til en ny forening til bekæmpelse af tandlægeskrækken. Dansk Selskab for Odontofobi skal støtte og hjælpe de skrækslagne patienter.

– Det er helt sikkert, at man kan hjælpes. Nogle kommer helt over deres tandlægeskræk, andre kan flytte sig og blive betydeligt mindre bange, lover Trine Horsleben Madsen.

Og hun ved, hvad det handler om, for hun har følt det på egen krop.

– Jeg må hellere afsløre, at jeg selv lider af tandlægeskræk. På en skala fra 0-10 er jeg i dag nede på 1-2, men jeg har været oppe på 8-9 stykker, røber Trine Horsleben Madsen med et smil.

– Det var lidt af mit mål med at blive tandlæge: Jeg ville gerne være én, som jeg selv ville gå hos.

Dansk Selskab for Odontofobi vil nu arrangere kurser og vidensudveksling mellem tandlæger, tandplejere og klinikassistenter om, hvordan man behandler de bange patienter, så frygt vendes til tillid. I hvert fald et langt stykke af vejen.

Annonce

BLIV MINDRE BANGE

Erkend det, hvis du har tandlægeskræk og fortæl det til din tandlæge.
Aftal fra gang til gang, hvad der skal laves, så du ved, hvad der skal foregå.

Lyt til musik. Aftal et stop-signal med tandlægen, så det er dig, der bestemmer.

Skift tandlæge, hvis kemien ikke passer.

Find flere gode råd på www.odontofobi.org

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Annonce