Annonce
forside

Tandlæger borer i frygten

Tandlæge Trine Horsleben Madsen og hendes kollega Anne Margrethe Birk, Esbjerg, er nogle af de første medlemmer af et nyt selskab, som skal udbrede viden om, hvordan man bliver mindre bange for tandlæger
Annonce

Det begynder meget fint med, at man får lov at vælge mellem en hoppebold, en lille ring med lyserød sten og en minitube tandpasta – og med en flink tandlæge, der siger, at man ikke havde nogen huller i mælketænderne.

Sådan bliver besøgene hos tandlægen desværre ikke ved at være, og efterhånden som der skal bores, skrues, trækkes ud og stikkes glæder man sig mindre og mindre. Faktisk kommer fire ud af ti mennesker til at lide af tandlægeskræk.

– Og for ti procent er det så slemt, at de ikke går til tandlæge. Nogle er mere bange for at gå til tandlæge end for at dø, siger tandlæge Trine Horsleben Madsen, Esbjerg.

Derfor er hun en af initiativtagerne til en ny forening til bekæmpelse af tandlægeskrækken. Dansk Selskab for Odontofobi skal støtte og hjælpe de skrækslagne patienter.

– Det er helt sikkert, at man kan hjælpes. Nogle kommer helt over deres tandlægeskræk, andre kan flytte sig og blive betydeligt mindre bange, lover Trine Horsleben Madsen.

Og hun ved, hvad det handler om, for hun har følt det på egen krop.

– Jeg må hellere afsløre, at jeg selv lider af tandlægeskræk. På en skala fra 0-10 er jeg i dag nede på 1-2, men jeg har været oppe på 8-9 stykker, røber Trine Horsleben Madsen med et smil.

– Det var lidt af mit mål med at blive tandlæge: Jeg ville gerne være én, som jeg selv ville gå hos.

Dansk Selskab for Odontofobi vil nu arrangere kurser og vidensudveksling mellem tandlæger, tandplejere og klinikassistenter om, hvordan man behandler de bange patienter, så frygt vendes til tillid. I hvert fald et langt stykke af vejen.

BLIV MINDRE BANGE

Erkend det, hvis du har tandlægeskræk og fortæl det til din tandlæge.
Aftal fra gang til gang, hvad der skal laves, så du ved, hvad der skal foregå.

Lyt til musik. Aftal et stop-signal med tandlægen, så det er dig, der bestemmer.

Skift tandlæge, hvis kemien ikke passer.

Find flere gode råd på www.odontofobi.org

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Revet ned fra hylderne: Corona får esbjergenserne til at gå amok i julelys

Annonce