Annonce
Læserbrev

Tandlægevagt åbner i Kolding

Læserbrev: Ingen ønsker sig tandpine, men får man det alligevel, ønsker man sig hurtig behandling. Regionsrådet har netop besluttet at oprette to nye klinikker med tandlægevagt i weekender og på helligdage, den ene i Sønderborg.

I dag er der kun tandlægevagter i Esbjerg og Odense. Siden etableringen af tandlægevagten i 2006 har der været en stigning i behandlingen af patienter. Men det er tydeligt at afstanden til klinikkerne gør en forskel. Klinikkerne har langt flest patienter fra nærområderne, mens f.eks. sønderjyderne ikke benytter tilbuddet i ret stort omfang. Det forventer jeg ændrer sig med de to nye klinikker.

Det er vigtigt, at det sønderjyske område får lettere tilgang til at bruge tandlægevagten, så der ikke er en skæv fordeling, rent geografisk, af de patienter, der benytter tilbuddet. Med en fordeling af patienter på flere klinikker, bliver der også den fordel, at der vil blive kortere ventetid på behandlinger i vagten. Samtidig vil en bedre fordeling af patienterne have betydning for personalet, da de nuværende merarbejdstimer vil blive fordelt ud på flere matrikler. Så det er en gevinst for alle parter.

Tandlægevagtens åbningstider vil løbende blive evalueret, så de i videst muligt omfang imødeser patienternes behov.

De to nye tandlægevagter kommer til at ligge på hhv. Sygehus Lillebælt i Kolding og på Sygehus Sønderjylland i Sønderborg og åbner her i 2020.

Annonce
Søren Rasmussen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce