Annonce
Sønderborg

Tandslet Skoles konfirmander 1960-2003 holdt fest

En gruppe af konfirmander fra 1985 kiggede forbi deres gamle klasseværelse. Foto: Søren Gylling

346 konfirmander fra Tandslet Kirke og folkeskole var i weekenden samlet for at feste og tale om gamle dage.

Sydals: - Kan du huske dengang...

Jo - der gik ikke lange tid, før snakken gik lystigt i skolegården på Tandslet Friskole - den gamle Tandslet Skole. For der var kaffe i kanden og kager på bordene, og alsingere er velsignede med lysten til at tale, så det var ganske gemytligt. Solen skinnede endda ned på de 346, der alle glædede sig til verdens største efterkonfirmation - for konfirmander fra Tandslet Kirke.

- Det var til en fest, vi sad og talte om, at det kunne være sjovt at lave en stor fest for alle i Tandslet. Sådan blev idéen til, og det var faktisk Kirsten Bonde, der fik den, fortæller Søren Elholm fra styregruppen bag efterkonfirmationen. Den er for alle, der er konfirmeret, mens de gik på Tandslet Skole - fra den åbnede i 1960 til den lukkede i 2003.

Gruppen fik navnelister af præst og menighedsråd, og så gik den ellers i gang med det store arbejde at finde konfirmanderne. Cirka 800 personer handlede det om, og det blev fundet 681, der alle fik en invitation. 346 takkede ja. Blandt dem veninderne Rikke Høj og Lone Madsen. De har holdt kontakt ved lige, og er stadig gode venner. De blev konfirmeret i 1985.

- Vi boede dør om dør i Over Tandslet. Vi sad sammen i skolen, vi cyklede til og fra skole sammen, og vi legede sammen. Det gør vi stadig - altså leger sammen, siger Lone.

- Ja, nu hænger vi ud sammen. Så drikker vi sjusser og rødvin og går i byen sammen, siger Rikke.

- Det er sjovt at mødes her, for vi har så mange gode minder fra skolen. Det var en virkelig god skole, siger hun.

- Det bliver sjovt at høre, hvad der blev af dem alle sammen. Hvor er de henne i verden, siger Lone.

Annonce

Vi boede dør om dør i Over Tandslet. Vi sad sammen i skolen, vi cyklede til og fra skole sammen, og vi legede sammen. Det gør vi stadig - altså leger sammen.

Lone Madsen, konfirmand i 1985
346 deltog i den store efterkonfirmation. Foto: Søren Gylling

Tjekker gamle kærester ud

De to veninder bor nu i Vester Sottrup og Vollerup. Så selv om de har forladt landsbyen, er de dog stadig tæt på. De hilser også lige på klassekammeraterne Lene, Gitte og Danyel. De bor også alle stadig i Sønderjylland, men ingen i Tandslet.

- Jeg har faktisk tre søskende med, og de har alle deres mænd med. Det er lige før, det er indavl, siger Danyel Nielsen.

Efter en tur rundt på skolen skulle de alle en tur i kirke igen. Her talte tidligere konfirmand Susanne Knudstorp, der nu er præst. Senere var der fest med spisning, sang og underholdning i Sydals-Hallen. Her spillede Back To 65 op til dansant.

- Vi skal også lige så, hvordan alle vores gamle kærester ser ud nu, sagde Lone og grinede.

- Ja, det husker jeg godt...Haha... Foto: Søren Gylling
De artige børn er blevet ældre, men nu ret gode til at lytte efter, når der blev talt. Foto: Søren Gylling
Sjov på gangene på skolen i Tandslet. Foto: Søren Gylling
- Hej - der blev delt en del gensynskrammere ud i Tandslet lørdag. Når det først lige gik op for folk, hvem der var hvem. Foto: Søren Gylling
Velkommen. Foto: Søren Gylling
Det er en god kop kaffe. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Advarsel: Motorveje lukker

Læserbrev

Atomkraft, ja tak

Læserbrev: Har man set mage til narreri. Vores energiminister og co. står der i tv med stort smil og proklamerer, at jyderne vil blive ovenud glade for en erstatning på 5.000 kr pr. år skattefrit' for at få deres livsdrøm ødelagt. Sig mig engang tror den børnehave til Christianborgs politikere selv på, at alle andre som dem selv er dumme? jeg har da aldrig set noget mere naragtigt. Jeg synes, man skal se lidt syd for grænsen fra Medelby til Husum, her kan man ikke finde en kvadratkilometer hvor der ikke står en vindmølle, og hvor hustage er overplastret med solceller til el, Og hvad værre er så betaler den tyske stat for øjeblikket omkring 26 mio. euro til vindmølle- og solcelleejerne, fordi man ikke kan forbruge alt det strøm som produceres. Hvad med at bruge spekulatoren i stedet for at i panik prøve på at indfri valgløfter. Politikerne har også travlt med at ødelægge folks liv på vestkysten i almenvellets navn, nemlig at få lavet en 400 kw ledning, så elværkerne kan sælge strøm til England på de Danske forbrugers bekostning. Hvor længe skal vi finde os i denne form for legaliseret diktatur og løgnehistorier. Er det ikke snart på tide at vi slår bremserne i og ser på konsekvenserne af den hovedløse klimapolitik der føres? Alle de der i børnehaven (Christianborg) taler om børnenes tarv, en floskel som man er ved at være træt af. Den største miljøsynder er jo nok mobiltelefonen, og pc'er, og dem kommer der mange flere af. En teenager i dag kan vel ikke gå mere som 10 meter på en sms og kan åbenbart ikke gå uden at være på hele tiden. Hvad med at lære dem at omgås miljøet på en anstændig måde. Strøm skal vi altid bruge, og helt sikker er, at forbruget vil mindst blive fordoblet i fremtiden, men spørgsmålet er nok mere hvordan den skal fremstilles, og om vi er dygtige nok til at se de rigtige løsninger. Hvorfor forsker man ikke i atomkraft, som jo er den absolut reneste form for udvikling af både strøm og varme, hvad med at se det positive i atomkraft og få det udviklet, så det kan bruges uden at se bomber og krig alle steder. Krige er der nok af og de har altid været der, og hvis politikerne er så naive, at de tror de kan rede hele verden, så kan man kun være målløs, når man ser historisk på det har de danske politikere altid prøvet at behage de store lande, hvad med at stå på egne ben.

Annonce