Annonce
Varde

Tanja reddede mand op af grøft efter togulykke: Gangbesværet beboer kunne ikke passere lukket bom

Beboerne sikrer nu de tre ubevogtede overskæringer i Sig, men det har negative konsekvenser for svage borgere. Det måtte en gangbesværet mand sande torsdag.

Sig: Tanja Bitten Jul-Hansen, 40 år, var torsdag omkring klokken 15.00 ude ved én af de tre usikrede jernbaneoverkørsler ved Sig, og her opdagede hun ved et tilfælde, at der lå en gangbesværet mand i en grøft. Det er en pensionist, som skal passere banen for at handle i brugsen, og han kørte galt på sin elscooter, fordi han ikke er i stand til at åbne bommen. Før en togulykke tirsdag, der kostede to personer livet, stod bommene altid åbne, men nu lukkes de forsvarligt. Han forsøgte at køre uden om den lukkede bom, og det kostede altså en tur i hullet.

- Jeg kom forbi med min datter Emilia Johanne, 17 år, fordi jeg efter ulykken tirsdag interesserer mig for, at skiltningen er korrekt, siger Tanja Jul-Hansen.

De opdagede manden i grøften, da de var ved et fotografere skiltningen.

- Jeg gik ned og fik fat i ham. Han kom op af grøften, og sammen fik vi elscooteren op, mens han satte den i gang, siger Tanja Jul-Hansen.

Hun vurderer ud fra det, som manden fortalte, at han har ligget der i et kvarter, da hun kom og fik ham op.

- Vi var meget tæt på jernbanen. Efter cirka fem minutter kom der et tog, siger Tanja, som måtte stå på selve banelegemet, da manden skulle op. Emilia Johanne var nede i hullet og skubbede på, så Tanja måtte hele tiden kigge efter tog.

Hun tør ikke tænke på, hvor længe manden kunne have ligget, hvis ikke hun og Emilia Johanne var kommet forbi.

Annonce

Ulykken

Før ulykken tirsdag stod de svært håndterlige bomme altid åbne.Men nu har beboerne mere fokus på sikkerheden og lukker dem behørigt.

Tanja Jul-Hansen opdagede ved et tilfælde en gangbesværet mand, som var røget ned i denne grøft. Der er en sammenhæng med togulykken tidligere på ugen. Foto: Morten Nielsen

De er ikke sikret

Der er tre usikrede overkørsler på stribe i området langs Vardevej nord for Sig. Beboerne blev stillet i udsigt, at der kom en sikret overgang for to år siden, og de øvrige usikrede så ville blive lukket. Men beboerne har ventet forgæves.

I Varde Kommune er politikerne klar over, at det haster med at få en løsning ved Sig, som også vil komme den gangbesværede pensionist til gode.

- Vi sender en skriftlig henvendelse til Banestyrelsen i næste uge, siger borgmester Erik Buhl (V).

Banestyrelsen har efter ulykken forklaret, at det ikke har været muligt at få et signalsystem leveret. og at det er grunden til de tre usikrede overskæringer.

Tanja Bitten Jul-Hansen lod torsdag bommene stå åbne, så pensionisten kunne komme hjem fra brugsen på sin elscooter.

- Vi fik et glas vin sammen torsdag aften. Han ville gerne, at jeg fortalte om hændelsen i avisen, men han vil ikke selv stå frem, siger Tanja, der er uddanner lærer, men forsøger at slå igennem som forfatter.

Manden kunne ikke åbne bommene. Det kan 40-årige Tanja næsten heller ikke. Foto: Morten Nielsen
Tanja i grøften, mens toget kører forbi. Her lå den gangbesværede pensionist. Foto: Morten Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce