Annonce
Esbjerg

- Tankevækkende, at folk spørger, om jeg kan klare seks børn alene

Hele 14 børn på Pingvinstuen i daginstitutionen Møllehusene ”strejkede” fredag, og hjemme hos Helle Rønne var en god flok af dem, så forældrene kunne støtte kampen, men stadig komme på arbejde. Besøgsbørnenes forældre havde til gengæld taget hjemmebag og aktiviteter med til Helle Rønne, og tiden fløj afsted med masser af leg og nærvær, mens der i den anden ende af landet blev råbt på mere af dén slags foran Christiansborg. Foto: André Thorup
Helle Rønne passede både sit eget og fem andre børn fredag, så deres forældre kunne arbejde, men stadig vise deres protest mod daginstitutionernes normering. Og seks børn var ikke noget problem. Det er jo netop det antal pr. voksen, som er forsvarligt, mener forældrene.

ESBJERG: Der blev bygget og væltet, hoppet og danset, drønet og hvinet og krammet og hygget på Blåbærvej 31 fredag. Helle Rønne, der er mor til Magne på fire år, havde åbnet sit hjem for andre børn fra Magnes daginstitution, Møllehusene, så deres forældre kunne bakke op om protestdagen ”Hvor er der en voksen?”, også selv om de ikke kunne få fri fra arbejde.

Dagen gik ud på, at forældre landet over holdt deres børn hjemme fra vuggestuer og børnehaver for at markere deres utilfredshed med antallet af voksne i daginstitutionerne. Målet er de anbefalede én voksen pr. tre børn i vuggestuen og én voksen pr. seks børn i børnehaven.

I dag er der ikke sjældent kun én voksen til 12 eller endnu flere børn i daginstitutionerne i Esbjerg Kommune.

Helle Rønne blev selv uddannet pædagog for få år siden og har arbejdet i en daginstitution i Esbjerg, men sagde op, da hun ikke kunne stå inde for vilkårene for børnene:

- Jeg blev jo ikke blind, bare fordi jeg havde travlt. Børnene fik slet ikke det nærvær og den hjælp, de havde behov for. Kun hvis der er fem til syv børn pr. voksen er det muligt at møde børnene, at bevare overblikket og at bruge de metoder, vi kan som pædagoger. Selv den dygtigste pædagog kan ikke møde 24 børn i 3-6 års alderen godt nok, siger Helle Rønne.

Annonce
Indtil vi kommer op på et forsvarligt antal pædagoger, synes jeg, at man skal skære drastisk ned på dokumentation og trivselsmåliner, for der er alligevel ikke tid til at handle på resultaterne. Lad hellere pædagogerne være sammen med børnene og bruge deres evner til at mærke børnene og deres behov.

Helle Rønne

En grotesk virkelighed

Hjemme hos Helle Rønne og hendes mand Sven Waskönig er der til gengæld indrettet til det glade børneliv med masser af voksenkontakt, så Magne har ikke sjældent indtil flere jævnaldrende på besøg.

Derfor tilbød Helle Rønne også at passe børn for andre i dagtimerne fredag. Hun hæfter sig ved det pudsige i, at mange har udbrudt ”Jamen kan du klare at have seks børn selv?”, når hun har fortalt om sin fredagsplan. Inklusiv undertegnede journalist.

- Det er tankevækkende, at jeg får det spørgsmål. Seks børn er jo netop det, som en voksen godt kan klare og give omsorg, og som vi ønsker, at normeringen ændres til. Så vi er i vores samfund blevet lullet ind i en tanke om, at så snart et barn træder ind over dørtærsklen til en daginstitution, sker der et eller andet magisk, hvor der sagtens kan være mange flere børn pr. voksen. Hvorfor det? Vi er som børn og voksne blevet tilpasset en grotesk virkelighed, siger Helle Rønne.

Ikke tid til at se bamse

Selv nævner hun eksempelvis en helt almindelig dag i sin søns institution, hvor et regnvejr havde overrasket på legepladsen, og pædagogen pludselig skulle have 12 børn ind før tid. Han var alene som voksen på stuen, og der var kaos med vådt tøj, brug for hjælp til at tage flyverdragter af, og samtidig skulle to af børnene skiftes.

Helle Rønne hjalp pædagogen. Og på samme måde hjalp hun pædagogerne ved at sige "Du må lige vente lidt" til sin søn den dag, han stolt kom over og havde haft Bamse Buller med hjemme i weekenden.

Det er et tøjdyr, som børnene på skift har med og skriver dagbog med, men med et væltet glas vand og mange andre akutte behov kunne pædagogen ikke lige høre om Bamse Buller. Bamse kom op på hylden til senere.

- Min søn overlevede selvfølgelig, men problemet er, at det ikke er enkeltstående tilfælde. Det er hverdagen, det er brandslukning, og det er bare slet ikke godt nok, siger Helle Rønne.

- Jeg mener, der er sket et brud på samfundskontrakten. Man ville have, at både far og mor skulle arbejde, men lovede til gengæld fra statens side, at så ville man passe godt på børnene i mens. Men det gør man jo ikke, når man er to voksne om 24 børn, siger Helle Rønne. Hun er også ked af, at der er kommet en diskurs, hvor forældrene får hele skylden for, hvordan det går deres børn i opvæksten, frem for at blikket blev rettet langt mere mod børneinstitutionernes indvirkning på børnene. Foto: André Thorup
- Man bør se det hele mere fra børnehøjde. Børn er ligeglade med dokumentation og kaffepauser. De tænker bare: ”Kan jeg ses af en voksen?”, siger Helle Rønne, som drømmer om at vende tilbage til at arbejde som pædagog i en børnehave, men først når forholdene er blevet langt bedre. Foto: André Thorup
Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Hashsælger kørte narkokørsel

Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

JV Podcast

JV Podcast: Danfoss-fyringer, rekord-opkøb og en enkelt københavner-chef huserer på Als

Esbjerg

Borgmester kalder partifælles selv-erklærede mærkesag for fuldstændig urealistisk: Vil koste 63,7 millioner kroner om året

Annonce