Annonce
Varde

Tarmbakterier og næringsstoffer tæt på at lukke Kvie Sø for badning

Kvie Sø som vi kender den på en varm sommerdag. Men Kvie Sø hiver efter vejret, hvorfor der er høj risiko for, at der indføres badeforbud i hele 2021.  Arkivfoto: Joan Karlsen
Varde Kommune har trods mange undersøgelser ikke fundet forureningskilderne til de forhøjede værdier af E. coli og næringsstoffer i Kvie Sø. Så der er høj risiko for, at Kvie Sø i år ikke åbnes for badning.

Kvie Sø: Som en perle ligger Kvie Sø i det oprindelige hedelandskab. En sø dannet efter den seneste istid. En lavbundet sø også kaldet en lobeliesø efter den meget sjældne vandplante af samme navn. Og en sø, som siden 1977 har været en så populær badesø, at badevandskvaliteten har været undersøgt. Men årets badesæson er i den grad i fare.

- Det er uafklaret lige nu. Men der er høj risiko for, at den ikke bliver åbnet for badning i år, siger Klaus Bertram Fries, der er leder af Naturcentret i Varde Kommune.

I den forgange sæson lukkede Varde Kommune Kvie Sø to gange på grund af forhøjede værdier af E.-colibakterier fra ekstrementer og opblomstring af de giftige blågrønne alger. Sidstnævnte lukkede også for badningen en periode i 2019.

Annonce


Hvis jeg skal være helt ærlig, er jeg pessimist. Det er en perle, der er på vej til at lukke ned.

Formand Preben Friis-Hauge (V), plan og teknik


At Kvie Sø hiver efter vejret kan også ses af Miljøstyrelsens vurdering. Fra at være i en økologisk god tilstand er søen vurderet til ringe økologisk tilstand.

Sporstof i toilettet

Varde Kommune har sammen med eksterne firmaer denne vinter ledt efter forureningskilderne. Blandt andet om det skulle komme fra det offentlige toilet. Men det er der intet, der indikerer. Som det ser ud nu, så er det intet, der tyder på, at forekomsten af tarmbakterier kommer fra fugle. Så øjnene er nu rettet mod mennesket.

Varde Kommune vil derfor søge om tilladelse hos Miljøstyrelsen til at undersøge spildevandsforholdene i området. Helt specifikt skal der hældes et sporingsstof i toiletterne i sommerhusene.

Et initiativ, der hilses velkommen af formanden for Kvie Sø Grundejerforening, Bettina Ulstrup.

- Vi synes, det er en katastrofe og virkeligt et problem. For os er det vigtigt, at vi kan bade i søen, siger Bettina Ulstrup (52).

Hun er siden sit femte år kommet ved Kvie Sø og har med stor alvor set på de seneste års forureninger. Hun og bestyrelsen er klar til at hjælpe:

- Hvis vi på nogen måde kan bidrage med noget, gør vi det. Vi vil værdsætte fyldestgørende information til grundejerforeningen, så vi kan orientere lejere såvel som lejere, siger Bettina Ulstrup.

Annonce

Ser slemt ud

Preben Friis-Hauge (V), formand for plan og teknik i Varde Kommune, ser meget dystert for fremtiden for Kvie Sø. I hvert fald som badesø.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, er jeg pessimist. Når det ser så slemt ud, så skal der en kovending til, siger Preben Friis Hauge.

Han vil begræde, hvis det er slut med en dukkert i Kvie Sø, der er en væsentlig del af kommunens indlandsturisme.

- Det er en perle, der er på vej til at lukke ned, siger Preben Friis-Hauge.

Kvie Sø

Kvie Sø på 30 hektar har været fredet siden 1946.

Søen er eller var en af de få af sin art i Nordeuropa, da den er meget lavbundet med en høj surhedsgrad. Søen er dannet i en lavning på hedesletten efter den seneste istid. Den er kendetegnende med et lavt indhold af kalk og næringsstoffer og kaldes også en lobeliesø efter planten af samme navn.

Kvie Sø blev ødelagt, da der på ulovlig vis blev hældte kalk i søen i 1992. Efterfølgende fik Ribe Amt af Fredningsnævnet i 1996 tilladelse til at pumpe surt vand fra mosen ud i Kvie Sø. Årene inden, så sløjfede Ribe Amt en række dræn, der løb ud i søen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Oceanliner i miniformat har sejlet 60 år mellem Esbjerg og Fanø: Nu sendes den lille motorfærge Sønderho på førtidspension

Annonce