Annonce
Sydjylland

Tavshedens låg blev løftet med bog og mindesmærke

Bogforside

I 50 år blev en af de alvorligste skibskatastrofer i Danmark fortiet. I hvert fald i den by, hvor 57 mennesker om bord på P 840 Turisten druknede eller brændte ihjel den 8. juli 1959. Ulykken skete på den idylliske Haderslev Dam på en smuk sommerdag.

Indtil 2009 havde indbyggerne i den sønderjyske domkirkeby trukket et tavshedens låg ned over tragedien. I det offentlige rum blev der ikke talt om den smerte og de tab, som katastrofen havde kostet familie, venner og bekendte. 31 af de omkomne var fra Haderslev eller omegnen af Haderslev.

Men i 2009 – 50-året for katastrofen – udkom bogen "Den tavse tragedie". Skrevet af to redaktører på JydskeVestkysten Flemming Just og Poul-Erik Thomsen. En bog, der fortalte historien om, hvad der skete den fatale dag på Haderslev Dam.

I 2009 afsløredes desuden – 800 meter fra ulykkesstedet - en mindesten i granit med navnene på de 57 ofre.

Dermed blev tavshedens låg løftet af tragedien, der yderligere blev italesat af et teaterstykke og en lang foredragsserie med de to forfattere til "Den tavse tragedie". Bogen blev i øvrigt trykt i 4000 eksemplarer og udsolgt i løbet af et år.

I anledning af 60-året for katastrofen er bogen nu genoptrykt – lettere redigeret og med nye kapitler. Blandt andet med nærværende kapitel om kunstneren Anders Moseholm og hans far.

Det er forlaget tekst&design i Haderslev, der udgiver den nye version af Den tavse tragedie. Bogen kan bestilles på www.dentavsetragedie.dk

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Rådyr skyld i færdselsuheld

Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce