Annonce
Aabenraa

Taxa-regning for specialelever er stukket af

Udgifterne til kørsel med elever til Aabenraa Kommunes specialtilbud er steget drastisk i takt med, at flere elever bliver visiteret til undervisning på enten Fjordskolen eller et af kommunens tre specialcentre. Arkivfoto: Timo Battefeld
Antallet af elever i specialtilbud har gennem de seneste to år været stigende. Det tvinger nu børne- og uddannelsesudvalget til at bede fem millioner kroner fra kommunekassen.
Annonce

Aabenraa: Pegepinden er allerede rettet derhen. Der er for mange elever i Aabenraa Kommune, der sendes i specialtilbud enten på Fjordskolen eller i et af de tre specialcentre på Kongehøjskolen, Hærvejsskolen og Lyreskovskolen.

I en tid med ellers faldende elevtal er tallet alene fra 2018 til i år vokset fra 394 til 423 - eller 7,3 procent af det samlede elevtal.

Det er for højt, når forskningen viser, at "børn i et livstidsperspektiv har bedst af at være så tæt på almenområdet som muligt", som direktøren for børn og skole, Chriss Mailandt-Poulsen, tidligere har udtrykt det.

Derfor står punktet "øget inklusion" øverst på den nytiltrådte skolechef, Rasmus Andreassens, prioriteringsliste, ligesom byrådet i sit budgetforlig for 2020 øremærkede 550.000 kroner til at få sat gang i et arbejde, der skal sikre, at de elever, der har brug for hjælp, i højere grad hjælpes på de skoler, hvor de hører til.

Fjordskolen får legeplads

  • Børne- og uddannelsesudvalget var indstillet på at give Fjordskolen en hjælpende hånd til at få finansieret de nye legepladser, der er blevet opført i forbindelse med flytningen fra Aabenraa til Kruså.
  • Udvalget har imidlertid været tilbageholdende med, hvor stor en del af de to millioner kroner, man ville finansiere.
  • Nu er det så afgjort: Kommunens specialskole kommer ikke til at skulle lægge så meget som en krone selv.
  • Det endelige byggeregnskab er nemlig nu gjort op, og det er blevet præcis to millioner kroner billigere end de 70 millioner kroner, der samlet var sat af til skole og terapibassin.
  • Rent teknisk skal sagen lige omkring økonomiudvalget for en endelig godkendelse.
Annonce

Et minus på 9,1 millioner

Så initiativerne er taget.

Det nytter imidlertid ikke meget lige her og nu.

Det stod allerede klart, at udgifterne til kørsel til Fjordskolen ville blive dyrere med flytningen til Kruså, men nu viser det sig også, at udgifterne til taxa-kørsel til de tre specialcentre er skredet i forhold til budgettet. 2,6 millioner kroner ekstra kommer det til at koste. Samlet set skal udvalget bruge 3,7 millioner kroner mere end forventet under punktet "befordring".

Dertil kommer en mistet indtægt på 1,2 millioner kroner, fordi der er færre elever på Fjordskolen fra andre kommuner og øgede udgifter til selve undervisningen, ligesom den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse, STU, der er målrettet handicappede unge og andre unge med særlige behov, har haft 15 flere elever end forventet. I alt et ekstra minus på 5,4 millioner kroner, der skal lægges til de 3,7 millioner kroner.

Annonce

Kommunekassen skal betale

Nogle af de 9,1 millioner kroner dækkes ind af færre udgifter andre steder i børne- og uddannelsesudvalgets budget, men de sidste fem millioner kroner kan de ikke finde.

Derfor har udvalget med formand Kirsten Nørgård Christensen (V) i spidsen tirsdag på sit seneste møde besluttet at bede økonomiudvalget om at dække hullet med penge fra kommunekassen i form af en tillægsbevilling.

- Det går lidt op og ned, og sidste år lagde børn- og skoleområdet faktisk 10 millioner kroner tilbage i kommunekassen. Ikke at det berettiger til en tillægsbevilling nu, for det er fyord. Men vi er jo nødt til at lave foranstaltninger for de børn, der har brug for det, som hun begrunder ansøgningen, der er sikker på at blive imødekommet af i hvert fald to af økonomiudvalgets medlemmer - både Kirsten Nørgård Christensen selv og børne- og uddannelsesudvalgets næstformand, Povl Kylling Petersen (S), sidder nemlig også med dér.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce