Annonce
Udland

Tchads præsident død efter at være blevet såret i kamp

Tchads leder gennem en lang årrække, Idriss Déby, er tirsdag død, 68 år, efter at han var erklæret for vinder af et valg 11. april. Hæren oplyser, at Déby døde af kvæstelser, som han fik ved fronten. Foto: Ammar Awad/Reuters
Tchads leder gennem en lang årrække, Idriss Déby, er død, kort efter at han vandt præsidentvalg.

Tchads leder gennem en lang årrække, Idriss Déby, er tirsdag død, 68 år, efter at han var erklæret for vinder af et valg 11. april. Hæren oplyser, at Déby døde af kvæstelser, som han fik ved fronten.

Valgkommissionen i det fattige centralafrikanske land havde få timer før meddelt, at Déby kunne fortsætte som præsident, efter at han havde fået 79,32 procent af stemmerne ved valget.

Déby kom til magten ved et kup i 1990, og han regerede landet med jernhånd gennem tre årtier. Hans valgsejr tidligere på måneden sikrede ham en sjette mandatperiode.

Oprørere har indledt en offensiv i den nordlige del af landet, og militæret meldte tidligere i denne måned om hundredvis af dræbte.

Hæren siger, at Déby havde haft kommandoen over sin hær under dens kampe mod oprørerne i weekenden. Oprørernes offensiv fandt sted i forbindelse med valget.

- Déby er netop udåndet efter at have forsvaret vores suveræne nation på slagmarken, siger en talsmand for hæren, general Azem Bermandoa Agouna, i en erklæring, som blev læst op i det statslige tv.

Under valgkampen i Tchad var der en række sammenstød i forbindelse med demonstrationer mod regeringen.

For tre år siden fik han vedtaget en ny forfatning, der gav ham mulighed for at blive på præsidentposten frem til 2033.

Den politiske veteran var allieret med flere vestlige lande i kampen mod de militante islamistiske grupper, der opererer i Vest- og Centralafrika.

Men der er tegn på stigende utilfredshed i befolkningen med den korruption og dårlige ledelse, der præger landet. Og utilfredshed med den måde, hvorpå præsidenten håndterer landets olierigdom.

De faldende oliepriser har i høj grad været med til at forstærke fattigdommen i Tchad. Dalende indtægter fra olieeksport har fået regeringen til at skære ned på offentlige udgifter.

Ifølge FN's Fødevareprogram (WFP) er Tchad det tredjefattigste land i verden.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Sydjylland

Region Syddanmark i top: Markant færre corona-patienter i respirator døde end i resten af landet

Annonce