Annonce
Sport

Team Danmark og DIF støtter forskning i spiseforstyrrelser

Albert Gea/Reuters
Både Team Danmark og DIF er gået ind i et omfattende forskningsprojekt af spiseforstyrrelser blandt atleter.

Dansk Svømmeunion kom i stormvejr sidste år, da DR afslørede, at et voldsomt fokus på vægt og fedtprocenter havde ført til spiseforstyrrelser og dårlig trivsel blandt flere landsholdssvømmere.

Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund (DIF) meddeler nu, at man støtter en omfattende undersøgelse, som skal kortlægge trivsel blandt danske eliteatleter - herunder mulige problemer med spiseforstyrrelser og træningsafhængighed.

Det er forskere fra Syddansk Universitet, Københavns Universitet, Linneaus Universitet (Sverige), Universitetet i Agder (Norge), Norwegian School of Sports samt Team Danmark og DIF, der står bag undersøgelsen.

Det store forskningsprojekt er allerede sat i gang, og 800 danske eliteatleter har modtaget spørgeskemaer til brug for undersøgelsen. Flere vil blive inddraget i studiet, som forventes at være afsluttet inden sommer.

- Set i lyset af de eksempler, der var fremme sidste år, skærper vi vores fokus på spiseforstyrrelser og trivsel i eliteidræt, siger Lone Hansen, direktør i Team Danmark.

- Dansk idræt har som helhed brug for mere og opdateret viden om trivsel og relaterede problematikker.

Ifølge DIF-direktør Morten Mølholm Hansen skal den nye viden, som undersøgelsen vil give, forplante sig bredt i arbejdet i dansk idræt.

- Med en endnu mere omfattende og helt opdateret viden på området kan vi blive endnu skarpere i alt fra sparringen med vores forbund til indholdet på vores træneruddannelser, siger han.

Mia Lichtenstein fra Syddansk Universitet skal lede undersøgelsen, og tallene fra udlandet fortæller hende, at det er en vigtig undersøgelse at få udført.

- Udenlandske studier viser en forekomst af spiseforstyrrelser blandt pigerne på op mod 20 procent og 8 procent blandt drengene. I såkaldte vægtbærende idrætter er forekomsten helt op mod 40 procent, forklarer hun.

Derudover har Team Danmark og DIF sammen med Kulturministeriet iværksat en uvildig undersøgelse af trivslen i dansk elitesvømning.

Den udspringer af afsløringerne om tilstandene i dansk svømning som nævnt øverst. Det er Kammeradvokaten, som står for undersøgelsen, der forventes afsluttet sidst i januar.

/ritzau/

Annonce
Læs nyheden på Team Danmarks hjemmeside
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Kolding For abonnenter

Venstre solo om at fastholde udskældt besparelse på ældre

Annonce