Annonce
Esbjerg

Teater: Esbjerg Gymnasium markerer afdød forfatters fødselsdag

Gruppen har tidligere spillet i Teaterhuset i København. Foto: PR-foto

Esbjerg: Forfatteren Per Højholt, der blev født i Esbjerg i 1928 og døde i 2004, ville i år være fyldt 90 år. Det markerer Esbjerg Gymnasium med stykket "Vejret nu". Det sker i skolens festsal 2. november klokken 10.05, oplyser Esbjerg Gymnasium i en pressemeddelelse.

Navnet på forestillingen er inspireret af, at mange af Højholts tekster handlede om naturen. Gruppen bag stykket er fra København og er en kombineret teater-, danse- og musikgruppe på 18 personer. Forestillingen har været opført i København hele foråret. Rektor på Esbjerg Gymnasium, Erling Petersson, er dog glad for, at gruppen også indtager scenen i Esbjerg.

- Det giver jo god mening også at opføre forestillingen i det Jylland, hvor Højholts digtekunst blev til, siger han.

Publikum til stykket bliver syv danskklasser fra Esbjerg Gymnasium, der gennem den seneste tid har arbejdet særligt med Højholts værker. Udefrakommende er også velkomne og kan købe billetter på Esbjerg Hovedbibliotek. /EXP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce