Annonce
Sydjylland

Teaterchef fra Haderslev får plads i Statens Kunstfond

Nikolaj Mineka er udnævnt af kulturministeren til en plads i Statens Kunstfond. Foto: Søren Hasselgaard Skaaning

Teaterchef Nikolaj Mineka, Haderslev, får plads i Statens Kunstfond fra årsskiftet. Han er udpeget af fungerende kulturminister Rasmus Prehn, og teaterchefen hos Teatret Møllen skal varetage opgaverne i fondens legatudvalg for scenekunst i samarbejde med scenograf Lisbeth Burian, der bliver formand, og dramaturg Karen-Maria Bille.

Annonce

Alle skiftes ud

Med udgangen af 2019 skiftes alle 24 medlemmer af Statens Kunstfond ud. Medlemmerne sidder i fire år. I en pressemeddelelse siger Nikolaj Mineka, at han betragter udnævnelsen som en anerkendelse af Teatret Møllens betydning.

Statens Kunstfond er landets største kunstfond og uddeler hvert år omkring 550 millioner til flere end 6000 projekter eller kunstnere. Fonden er sat i verden for at sikre kunstoplevelser i hele landet og kan give penge til produktion og formidling af billedkunst, film, bøger, musik, scenekunst, arkitektur samt til spillesteder, festivaler forfatterarrangementer og kunst på skoler og sygehuse.

Nikolaj Mineka kom til Møllen i 2014. Han blev den første egentlige chef efter 40 år med kollektiv ledelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

3F Kolding er uforstående over for at Danfoss flytter fabrik til Polen

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce