Annonce
Haderslev

Teenagetøser tiltalt for forsøg på røveri af Gucci taske

En mindre sort taske af mærket Gucci var stridspunktet i et muligt røveriforsøg i april. Arkivfoto: Stine Munk Jensen/Ritzau Scanpix
En 15-årig og en 16-årig pige kan blive nogle af de første lokale unge, som kommer for Ungdomskriminalitetsnævnet.

HADERSLEV: Yngre bliver de næsten ikke, når det er Retten i Sønderborg, der skal tage sig af sagerne. To lokale piger på 15 og 16 år blev i denne uge tiltalt for forsøg på røveri mod en tredje teenager.

Den ene af de tiltalte havde stort set lige passeret den kriminelle lavalder, da de overfaldt den 18-årige kvinde i Høppners Gård ved 2-tiden den 7. april i år.

Den 16-årige pige kunne godt erkende vold mod pigen, men den 15-årige nægtede alt. Det modererede hun lidt undervejs.

Det hele handlede om en Gucci taske, som den 18-årige bar under byturen. Den 15-årige og den 16-årige havde været i byen sammen, da de mødte den 18-årige og hendes veninder ved 10’er Bar i Nørregade.

Da de på et tidspunkt var alene med hende i Høppners Gård, bad den 16-årige om at se hendes taske.

– Hun siger nej. Jeg tænkte, at det var lidt underligt. Det var et mærkeligt tilfælde, at hun havde den samme taske. Jeg var hundrede procent sikker på, at det var min. Så begynder hun at skrige. Vi hiver i tasken og skubber til hende, forklarede den 16-årige.

Hun påstod, at hun havde en taske magen til, men at den lige var blevet stjålet samme aften.

Annonce

Sagen kort

Ungdomskriminalitetsnævnet blev oprettet den 1. januar i år. Det er et uafhængigt nævn, som medvirker til at forebygge ungdomskriminalitet ved at fastlægge målrettede, individuelle forebyggende indsatser for kriminalitetstruede børn og unge i alderen 10-17 år.

Nævnet består af en dommer, som leder mødet, en repræsentant fra kommunen samt en ansat i politiet.

Af de 54 sager, der blev behandlet fra januar til marts, handlede de 49 om 10-14-årige børn.

Sager om personfarlig kriminalitet bliver henvist til behandling ved nævnet, hvis forholdet har udløst eller kunne udløse en fængselsstraf.

Loven om oprettelse af Ungdomskriminalitetsnævnet blev vedtaget af Folketinget i december 2018 som led i indsatsen mod ungdomskriminalitet.

Dansk Socialrådgiverforening har kritiseret loven for at være en de facto nedsættelse af den kriminelle lavalder, som jo er 15 år.

Rev hende i håret

Den 18-årige væltede omkuld med sin taske, men hun kom op igen.

– Hun giver mig en lussing.

Det får de to unge piger til at gå derfra. Men de vender kort efter om igen.

– Jeg går tilbage og river hende i håret.

Anklager Jens Lang Rask spurgte uddybende:

– Holdt du hende for munden?

– Ja, da hun skriger.

Også den 15-årige erkendte at have hevet i tasken og skubbet til kvinden. Men hun afviste at have slået og revet hende i håret. Men hun gik også med tilbage, efter veninden havde fået en lussing.

– Så kom der nogen hen til hende; så løb vi væk, forklarede hun.

Ofret selv havde meldt afbud. Hun var til eksamen. Så sagen blev udsat en uges tid. Der faldt derfor ikke nogen dom. Anklageren nedlagde påstand om en ungdomssanktion, eller at de tiltalte får behandlet deres sag i Ungdomskriminalitetsnævnet, som blev oprettet i år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce