Annonce
Sønderborg

Teglværksejer redder legendarisk værtshus

- Ja, nu jeg er kroejer. Ring med klokken. Jeg giver en omgang. Christian A. Petersen glæder sig over at have købt Sundhalle. Hans ven Kaj Nissen er historiker. - I gamle dage kom sildefiskerne jo herind for at dele pengene, fortæller han. I dag deler gæsterne bare røverhistorier og en øl. Foto: Kim Holm

Christian A. Petersen fra Petersen Tegl i Nybøl har købt ejendommen, der huser den kendte kro Sundhalle ved fiskerihavnen i Sønderborg. Planen er at sikre kroens fortsatte drift i samme ånd som i dag.

Sønderborg: I godt 30 år har Christian A. Petersen haft bierstunde - det dog godt kan blive til en øltime eller to - med tre-fire gode venner. Et par af dem helt tilbage fra skoletiden. Det vil teglværksejeren fra Nybølnor ikke risikere bliver stoppet, fordi Sundhalle skulle blive solgt. Så nu har han selv købt ejendommen, og dermed vil han sikre Sundhalle drives videre i samme ånd. Med god gammeldags dansk mad og øl i hanerne. Et sted hvor både høj og lav mødes. I kedeldragt, shorts eller jakkesæt.

- Vi er kommet her i mange år til vores bierstunde. Her er så hyggeligt. Vi kan lide atmosfæren og den bramfrie tone, siger Christian A. Petersen. I et stykke tid har den mangeårige ejer af ejendommen, Arne Paulsen, ønsket at sælge. Han glæder sig over, at det ikke bliver til et privathus eller en fin restaurant.

- Jeg er glad for, at det kører videre i samme ånd. Absolut, siger Arne Paulsen. Denne dag giver både han og Petersen en omgang. For selv om Petersens slogan er, at Rabat er hovedstaden i Marokko, kan man godt give en gang øl, når man nu er blevet kroejer.

Annonce

Det er den eneste rigtige gamle kro i Sønderborg. Jeg ville da ikke se på, at den blev solgt til en eller anden, der åbnede et pizzeria. Så måtte jeg hellere købe biksen.

Christian A. Petersen, teglværksejer og ny kromand

Teglværk og kro

Petersen Gruppen A/S - med Petersen Tegl som det største aktiv - har en egenkapital på 88 mio. kr. De har netop præsenteret det bedste regnskab nogensinde med et overskud tæt på 20 millioner kroner.Petersen Tegl blev grundlagt i 1791 og har været i Petersen-slægtens eje lige siden. Christian A. Petersen på 76 år er syvende generation, der driver teglværket. Murstenene eksporteres til hele verden, hvor firmaet arbejder sammen med stjernearkitekter. I 2015 fik firmaet Dansk Industris Initiativpris.

Sundhalle ligger ved den gamle fiskerihavn i Sønderborg. Ejendommen er opført i 1870, og den er bygget som værtshus. Siden er den maden kommet til.

Vennerne, der cirka hver anden mandag samles til en bierstunde - en øltime - på Sundhalle er fra højre Christian A. Petersen, Kaj Nissen, Walter Franke og Carl Matzen. Foto: Kim Holm

Frygt for pizzeria

Mange forretningsfolk hygger sig med at købe en gourmetrestaurant eller en fodboldklub. Christian A. Petersen har købt et værtshus, hvor man også spiser godt.

- Det er den eneste rigtige gamle kro i Sønderborg. Jeg ville da ikke se på, at den blev solgt til en eller anden, der åbnede et pizzeria. Så måtte jeg hellere købe biksen. Så jeg håber, vi kan finde ud af med forpagteren at fortsætte, siger Christian A. Petersen. Det er Eva Iversen, der er en skattet bartender og chef i køkkenregionerne på Sundhalle.

Selv om Christian A. Petersen er en idérig herre, bliver der ikke lavet hverken en Teglværksbøf eller serveret en særlig dyr drink med navnet Kolumba, verdens dyreste mursten, der er Petersens store eksportsucces.

- Nej, nej du. Det skal være som det altid har været, siger den nye krofatter.

Den officielle overtagelsesdato er 1. august 201. Handelsprisen ønsker parterne ikke at oplyse. Men Christian A. Petersens bierstunde med kammeraterne er sikret. Det sætter de mange stamkunder til en øl, en dram eller en pariserbøf, stegt flæsk eller kogt torsk nok også pris på.

Arna Paulsen (siddende) glæder sig også over, at værtshuset kører videre i samme ånd. Foto: Kim Holm
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Annonce