Annonce
Esbjerg

Tekniske undersøgelser stadig igang efter storbrand på landbrugsskole

Branden på Ribe Kjærgaard Landbrugsskole var i påsken, men der er stadig adgang forbudt i hele den ene fløj af den gamle herregaard, mens politiets brandtekniske undersøgelser er igang. Foto: Kåre Welinder
Den ene fløj af Riber Kjærgaard Landbrugsskole er stadig lukket helt af efter storbrand i påsken. To mænd sidder varetægtsfængslet i forbindelse med branden, og forstander vurderer, at det vil tage flere skoleår, inden den beskadigede fløj igen er klar til brug.

Hunderup: - Det er så trist.

Konstitueret forstander på Riber Kjærgaard Landbrugsskole, Ove Bonde Møller, kan stadig lugte røgen på Riber Kjærgaard Landbrugsskole efter den voldsomme brand og efterfølgende røgeksplosion, der hærgede den gamle herregård 13. april.

- Det er sørgeligt at gå rundt her på skolen og se på, hvad der er sket med bygningerne, siger han og forklarer, hvordan han og personalet snart to måneder efter branden stadig ikke har fået lov til at komme ind i de beskadigede bygninger for at se, hvad der har taget skade.

- Det er hele fløjen, der er spærret af, og forsikringen kan heller ikke komme derind, fordi politiets undersøgelser stadig er igang, siger Ove Bonde Møller, der har haft en god dialog med myndigheder og politiet, hvor han blandt andet har fået at vide, at politiet sidst i juni sætter de forhåbentlig afsluttende undersøgelser igang.

Ove Bonde Møller ved også, at det kan tage rigtigt lang tid, inden bygningen kan tages i brug igen.

- Først skal vi vente på, at politiet er færdige med undersøgelserne, hvorefter vi skal igang med renovering og byggeri og udbud og indhentning af tilbud. Der er ingen tvivl om, at det bliver dyrt, og så må det jo tage den tid, det tager, fordi fredningsmyndighederne også skal ind over, siger Ove Bonde Møller, der ikke for alvor tror på, at bygningen kan bruges i de kommende to skoleår.

En hård start

Konstitueret forstander Ove Bonde Møller tiltrådte sin nye stilling 1. marts. Kort efter ramte coronakrisen og i påsken blev skolen ramt af den store brand, der er den værste i herregårdens historie. Ove Bonde Møller har dog langt fra mistet modet, og vil søge stillingen, når der snart skal ansættes ny forstander.

Skolens elever har fået taget klassefoto foran den ødelagte bygning, da det er en historisk begivenhed, de altid vil have med sig i bagagen.

Riber Kjærgaard holder fra mandag 29. juni til torsdag 2. juli FarmerCamp, hvor alle unge mennesker, der er trætte af corona og hjemmeundervisning kan komme på sjov sommerskole med dyr, store maskiner, god mad og nye kammerater. Det er første gang, Riber Kjærgaard afholder dette arrangement.

Lider ingen nød

Politiet holder kortene tæt til kroppen i forhold til branden og de to mænd - en 25-årig mand fra Vejrup og en 26-årig mand fra Rødekro - der sidder fængslet i forbindelse med branden. Et lokalt rygte går på, at en af mændene muligvis har gået på skolen, fordi man præcist vidste, hvor det værktøj var, der først blev stjålet, og siden hen brugt mod det pengeskab, der blev forsøgt åbnet med vinkelsliber og skærebrænder på den påskelukkede landbrugsskole.

- Vi blev på en måde reddet af coronalukningen. Vi havde tid til at få genhuset elever og lærere og til at få bygningen pakket ind, så den ikke blev yderligere ødelagt af regn.

Ove Bonde Møller forklarer, hvordan skolen kører videre i de store pavilloner, der er stillet op i området.

- Vi har fået fine forhold, og eleverne lider ingen nød. Alt har fungeret som vanligt i forhold til undervisningen, men det har stillet store krav til skolens personale. Det har været en stor teambuldingsøvelse, hvor medarbejderne virkelig har set muligheder i stedet for begrænsninger. Det har været fantastisk at opleve, siger Ove Bonde Møller.

Annonce

Teorier efterprøvet

I ugerne efter den store brand har folk ikke bare været kede af det på skolens vegne. Folk har været decideret vrede, forklarer Ove Bonde Møller.

- Vi har decideret oplevet en lokal vrede over, hvad der er sket. Folk har været irriterede over, at nogen har kunnet finde på at sætte ild til den gamle skolebygning, fordi det bare ikke giver mening. Folk er triste på skolens vegne, siger han.

Han kender også til rygter om, at folk er bekymrede for, hvad der skal ske med skolen, der i dette skoleår har omkring 100 elever, og allerede har god søgning til næste år.

- Hvis nogen er bekymrede, har vi det fint. Det er trist, men ingen lider overlast, så rygtet om vores død er stærkt overdrevne, smiler Ove Bonde Møller, der er forsigtig med, hvor meget han må sige i forhold til politiets arbejde på stedet.

Politikommisær Ole Hillerup fra Syd- & Sønderjyllands Politi forklarer, at man endnu ikke er færdige med de brandtekniske undersøgelser på stedet.

- Det er et puslespil, hvordan branden er opstået, og hvordan den har udviklet sig. Vi har vores teorier om, hvad der er sket, og det er det, vi skal have efterprøvet, siger Ole Hillerup, der håber på, at undersøgelserne kan være færdige mod slutningen af juni. Han uddyber, at det udelukkende er det brandtekniske, man efterforsker, og ikke, hvad der er forsvundet i forbindelse med indbruddet og branden.

Der har været landbrugsskole på Riber Kjærgaard siden 1949, men den gamle herregård er meget ældre. Hele den ene fløj af de gamle bygninger er nu dækket til af plast, mens den undergår de brandtekniske undersøgelser, der skal opklare, hvad der præcist skete ved den voldsomme brand i påsken. Foto: Kåre Welinder
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

0 kroner for en hel dags arbejde: Mens andre vagtlæger skovler 40.000 sammen på en vagt, har Michael prøvet det stik modsatte

Annonce