Annonce
Tarm

Tekstiltræf på Bork Vikingehavn i pinsen

I weekenden 8.-9. juni kan man helt tæt på se, hvordan vikingekvinder forarbejdede den uld, der gik til at lave vikingedragter. PR-foto
I pinsen kan man blive klogere på, hvordan vikingekvinder forarbejdede uld til vikingedragter. Det hele kan opleves 8. og 9. juni på Bork Vikingehavn.

Bork: I dag kan vi ofte hive en bluse ned fra hylden i den lokale tøjbutik eller shoppen en på nettet, der både passer i størrelsen og har den farve vi ønsker. Men i vikingetiden lå der et stort arbejde bag et hvert stykke klæde, og klædedragter var noget man passede på, lappede på og som gik i arv.

I Bernuthsfeld, i det nuværende Tyskland, har man eksempelvis fundet en tunika fra mellem 660-870, som består af så mange lapper, at det er umuligt at bestemme, hvilket stof, der har været en del af den oprindelige tunika.

I pinsen er der mulighed for at komme helt tæt på vikingernes klæder, når der er tekstiltræf på Bork Vikingehavn.

Annonce

Fra får til klæder

Når man som publikum kommer på vikingemarkeder eller vikingemuseer, bliver man ofte præsenteret for brudstykker af tekstilproduktionen. Ved dette tekstiltræf vises alle trin i processen fra uld til færdigt produkt, og der bliver mulighed for selv at prøve de forskellige processer.

Man kan besøge forskellige arbejdsstationer, hvor dygtige vikinger står klar med historiske facts og hjælp til dem, der selv ønsker at prøve kræfter med vikingekvindens håndværk. Arbejdsstationerne er bemandede i hele åbningstiden og det vil være muligt at prøve at nålebinde, spinde, brodere, brikvæve og meget andet.

Tekstiltræffet finder sted på Bork Vikingehavn 8.-9. juni kl. 11-16.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Groteske udsættelser af sigtelser skal stoppe

Bandekonflikter, grænsekontrol og forebyggelse af terror har de seneste år gjort det meget svært for politiet på tilfredsstillende vis at løse alle sine resterende opgaver. Flere betjente til det hårdt pressede korps er på vej, men det tager tid at få dem uddannet, så både politikere og politiledelse står fortsat med en vigtig prioriteringsopgave. I denne uge er det kommet frem, at man ifølge Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, i alle politikredse i nogle tilfælde venter med at sigte mulige gerningsmænd. Det sker på grund af mandskabsmangel for at kunne leve op til politisk bestemte tidsfrister. I sager om vold og våben må der højest gå 30 dage fra, der er rejst en sigtelse, til der er en tiltale, og i voldtægtssager er fristen typisk 60 dage. Berlingske har talt med en anklager, der på møder har hørt ledere fortælle om, at der i Københavns Politi løbende ligger 500-1000 sager, hvor der på grund af tidsfristerne ikke er rejst sigtelser, selv om politiet kender til de mulige gerningsmænd. Det er en hån mod både ofrene og mod befolkningen, der skal have tillid til, at efterforskningen er så effektiv som muligt. Det er fornuftigt, at der er krav om, at sager om grov kriminalitet bliver afsluttet hurtigt. Men ressourcerne skal også følge med. Derfor må politikerne erkende, at politiet står i en svær situation, hvor rigide krav om tidsfrister kan virke mod hensigten. I stedet må kravet være, at politiet får prioriteret kræfterne bedst muligt og ikke lader sig styre af tidsfrister og deraf følgende målkrav, som lederne måles på. Hvis politiet har en konkret mistanke, skal der selvfølgelig rejses en sigtelse med det samme. Også selv om der er risiko for, at der går flere end for eksempel 30 dage, før der er rejst en tiltale. Det er afgørende, at efterforskningen sker hurtigst muligt. Det må politikere og politiets ledelse sørge for, så de groteske udsættelser af sigtelser kan stoppe.

Sydjylland

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce