Annonce
Sønderborg

Telefonen taber til fællesskabet: Brætspil får mobilen til at blive i lommen

Martin Pedersen for enden af bordet er formand for den lokale brætspilklub i Sønderborg "MAGnet", som du kan læse mere om under grupper på Facebook. De andre vil bare kaldes Joakim, Tina og Kirsten (t.h.)Foto: Timo Battefeld
Hvis du tror, at brætspil et noget, der hører fortiden til, så er du håbløs bagud. Faktisk har det aldrig været større og samler mange unge brætspilsnørder i Multikulturhuset, hvor telefonen taber til fællesskabet

Sønderborg: Det kan godt være, at forstillingen om unges lyst til spil er koblet op på internettet. Men tager man en tur på biblioteket i Multikulturhuset fortæller bibliotekar og selvudråbt brætspilsnørd, Claus Jacobsen, en anden historie.

- Man kan ikke en gang kalde det en revival (genkomst red.), for der har faktisk aldrig været større interesse for brætspil end nu. Jeg tror, det handler om det sociale - man sidder over for hinanden og kan aflæse mimik. Man har fokus på spillet og laver en kontrakt om, at mobilen bliver i lommen, siger Claus Jacobsen og tilføjer, at der også kommer mange udlændinge for at spille, da flere spil er ordløse eller på engelsk.

En af brugerne af denne weekends Nordic Game Week på biblioteket er Heidi Nielsen:

- Jeg bor ovre på det nye kollegie og kommer her for at møde nye mennesker. Jeg gider ikke altid drukfesterne, så er det her anderledes hyggeligt, siger hun og bakkes op af sin sidemand Martin Lynderup:

- Jeg er ikke altid så god til at være social, men det her er min måde at være social på.

Annonce
Jeg bor ovre på det nye kollegie og kommer her for at møde nye mennesker. Jeg gider ikke altid drukfesterne, så er det her anderledes hyggeligt.

Heidi Nielsen

Klub med brætspil

Blandt deltagerne er også et par medlemmer af en af landets ældste brætspilsklubber MAGnet - stiftet i 1988. Dholder til i kælderlokaler på den tidligere Kløvermark Skolen.

- Det begyndte egentlig under vores studier, hvor der ikke var råd til at købe så mange spil, så vi lånte af hinanden. I dag er det mere et spørgsmål om at få plads til dem. Vi har tre skabe fyldt med spil, som medlemmer kan låne, forklarer Martin Pedersen, som er formand for klubben, der i begyndelsen var baseret på rollespil i brætspilsform.

- De bygger egentlig på gamle strategisk krigspil helt tilbage fra 60'erne lavet af soldater, når de skulle træne. Senere kom så de mere kendte fantasy-universer med drager og andet lignende baseret på Tolkiens-univers, tilføjer Martin Pedersen.

Klubben har flere forskellige spil med. Blandt andet et temmelig nyt kaldet Azul, der går ud på at skabe mosaikker, som man så får point for. Det kan spilles på nogle timer. Anderledes med det stort opsatte "A world in flames", der spilles i turneringer og kan tage flere dage.

Retro-digitalt

Selv om brætspillene dominerer denne dag på biblioteket, så er der også opsat et par genskabte udgaver af den gammelkendte Commodore 64-computer med joystick. Ren retro, hvor man finder pixellerede udgaver af Boulder Dash fra 1984. Her skal man grave efter fuld. Eller California Games fra 1987, hvor man surfer.

Spillekonsollen Nintendo Entertainment System disker op med Donkey Kong fra, som faktisk blev introduceret i 1981 på en af de tidligere store spilleautomater.

- Det er også noget, vi overvejer at få bragt ind som et tilbud, når vi gennemfører Nordic Game Week næste år, tilføjer Claus Jacobsen.

Brætspil

Her kan du læse mere - dansk website om brætspil: www.papskubber.dk

Der er brætspilsdag på biblioteket hver den sidste tirsdag i måneden fra om eftermiddagen og til lukketid om aftenen.

Du kan besøge og skrive til den lokale brætspilsklub MAGnet på deres Facebookgruppe af samme navn.

Bibliotekar Claus Jacobsen er egentlig brætspilsnørd, men kender også mange af de gamle computerspil fra 80'erne spillet med joystick på Commodore 64.Foto: Timo Battefeld
Man kan træde ind i mange verdener via brætspil - hvad med at blive agent?Foto: Timo Battefeld
Biblioteket i Multikulturhuset har over 200 forskellige brætspil til udlån.Foto: Timo Battefeld
Måske er det en god hånd.Foto: Timo Battefeld
Niels Erik Jepsen og Stine Jensen kommer gerne til brætspilsmøder for at møde nye mennesker og være social på en anden måde i en digital verden. Mobilerne bliver i lommerne.Foto: Timo Battefeld
Spil giver en fællesnævner, hvor det sociale - og et godt grin - kommer helt af sig selv.Foto: Timo Battefeld
Nordic Game Week på Sønderborg Bibliotek, hvor der både spilles brætspil og gamle konsolspil som Nintendo Entertainment System og Commodore 64.Foto: Timo Battefeld
Nordic Game Week på Sønderborg Bibliotek, hvor der både spilles brætspil og gamle konsolspil som Nintendo Entertainment System og Commodore 64.Foto: Timo Battefeld
Nordic Game Week på Sønderborg Bibliotek, hvor der både spilles brætspil og gamle konsolspil som Nintendo Entertainment System og Commodore 64.Foto: Timo Battefeld
Nordic Game Week på Sønderborg Bibliotek, hvor der både spilles brætspil og gamle konsolspil som Nintendo Entertainment System og Commodore 64.Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Borgerlige må ind i kampen

Socialdemokratiet kan glæde sig over det borgerlige Danmarks tillid. Den kommer til udtryk, hver gang socialdemokraterne overtager regeringsmagten. Det er jo ikke verdens undergang og skal såmænd nok gå alt sammen. Sådan plejer det jo at være, lyder det borgerlige kor så. Erkendelsen er korrekt. Med de ulyksalige 1970-ere som den eneste, alvorlige undtagelse har ingen regeringer i efterkrigstiden uanset kulør ført en politik, som tilnærmelsesvis har bragt vores sikkerhed eller velstand i fare. Den nuværende regering er ingen undtagelse. En stram udlændingepolitik, endnu hårdere kurs mod kriminelle, et robust forsvar samt velfærd er mærkesager. Alt dette skal gå hånd i hånd med en ansvarlig økonomi, som den skarpe, interne debat med støttepartierne om minimumsnormeringer viste. Og så skal der kæmpes for klimaet. Ovenstående turde også være målene for enhver borgerlig regering, efter man også til højre for midten har sat miljø øverst på dagsordnen. Eneste stridspunkt mellem regeringen og de borgerlige kunne være skattepolitik og marginale forskelle på, hvordan man vil fordele samfundskagen. Er der et borgerligt projekt? Spørgsmålet er berettiget, for vi har intet hørt om det. Blandt andet lover Venstre blot, at være endnu grønnere end regeringen. Til gengæld hersker der åbenbart intern uenighed om udlændingepolitikken i det største borgerlige parti, hvis profil for øjeblikket står alt andet end skarpt. Alt dette må udløse selvransagelse hos deltagerne i Venstres landsmøde i denne weekend. Men også fra de øvrige, borgerlige partier savner vi visioner. Måske var det ikke blot en påstand, men den fulde sandhed , da Venstre i valgkampen forklarede, partiet ville ganske det samme som Socialdemokratiet – blot uden skattestigninger. Ja, det kan såmænd vise sig at være fortællingen om hele det borgerlige Danmark. Det er - undskyld udtrykket – fesent. Det borgerlige projekt er for vigtigt til, at ansvaret for det (alene) kan betros Socialdemokratiet.

Annonce