Annonce
Sønderborg

Telefonen taber til fællesskabet: Brætspil får mobilen til at blive i lommen

Martin Pedersen for enden af bordet er formand for den lokale brætspilklub i Sønderborg "MAGnet", som du kan læse mere om under grupper på Facebook. De andre vil bare kaldes Joakim, Tina og Kirsten (t.h.)Foto: Timo Battefeld
Hvis du tror, at brætspil et noget, der hører fortiden til, så er du håbløs bagud. Faktisk har det aldrig været større og samler mange unge brætspilsnørder i Multikulturhuset, hvor telefonen taber til fællesskabet

Sønderborg: Det kan godt være, at forstillingen om unges lyst til spil er koblet op på internettet. Men tager man en tur på biblioteket i Multikulturhuset fortæller bibliotekar og selvudråbt brætspilsnørd, Claus Jacobsen, en anden historie.

- Man kan ikke en gang kalde det en revival (genkomst red.), for der har faktisk aldrig været større interesse for brætspil end nu. Jeg tror, det handler om det sociale - man sidder over for hinanden og kan aflæse mimik. Man har fokus på spillet og laver en kontrakt om, at mobilen bliver i lommen, siger Claus Jacobsen og tilføjer, at der også kommer mange udlændinge for at spille, da flere spil er ordløse eller på engelsk.

En af brugerne af denne weekends Nordic Game Week på biblioteket er Heidi Nielsen:

- Jeg bor ovre på det nye kollegie og kommer her for at møde nye mennesker. Jeg gider ikke altid drukfesterne, så er det her anderledes hyggeligt, siger hun og bakkes op af sin sidemand Martin Lynderup:

- Jeg er ikke altid så god til at være social, men det her er min måde at være social på.

Annonce
Jeg bor ovre på det nye kollegie og kommer her for at møde nye mennesker. Jeg gider ikke altid drukfesterne, så er det her anderledes hyggeligt.

Heidi Nielsen

Klub med brætspil

Blandt deltagerne er også et par medlemmer af en af landets ældste brætspilsklubber MAGnet - stiftet i 1988. Dholder til i kælderlokaler på den tidligere Kløvermark Skolen.

- Det begyndte egentlig under vores studier, hvor der ikke var råd til at købe så mange spil, så vi lånte af hinanden. I dag er det mere et spørgsmål om at få plads til dem. Vi har tre skabe fyldt med spil, som medlemmer kan låne, forklarer Martin Pedersen, som er formand for klubben, der i begyndelsen var baseret på rollespil i brætspilsform.

- De bygger egentlig på gamle strategisk krigspil helt tilbage fra 60'erne lavet af soldater, når de skulle træne. Senere kom så de mere kendte fantasy-universer med drager og andet lignende baseret på Tolkiens-univers, tilføjer Martin Pedersen.

Klubben har flere forskellige spil med. Blandt andet et temmelig nyt kaldet Azul, der går ud på at skabe mosaikker, som man så får point for. Det kan spilles på nogle timer. Anderledes med det stort opsatte "A world in flames", der spilles i turneringer og kan tage flere dage.

Retro-digitalt

Selv om brætspillene dominerer denne dag på biblioteket, så er der også opsat et par genskabte udgaver af den gammelkendte Commodore 64-computer med joystick. Ren retro, hvor man finder pixellerede udgaver af Boulder Dash fra 1984. Her skal man grave efter fuld. Eller California Games fra 1987, hvor man surfer.

Spillekonsollen Nintendo Entertainment System disker op med Donkey Kong fra, som faktisk blev introduceret i 1981 på en af de tidligere store spilleautomater.

- Det er også noget, vi overvejer at få bragt ind som et tilbud, når vi gennemfører Nordic Game Week næste år, tilføjer Claus Jacobsen.

Brætspil

Her kan du læse mere - dansk website om brætspil: www.papskubber.dk

Der er brætspilsdag på biblioteket hver den sidste tirsdag i måneden fra om eftermiddagen og til lukketid om aftenen.

Du kan besøge og skrive til den lokale brætspilsklub MAGnet på deres Facebookgruppe af samme navn.

Bibliotekar Claus Jacobsen er egentlig brætspilsnørd, men kender også mange af de gamle computerspil fra 80'erne spillet med joystick på Commodore 64.Foto: Timo Battefeld
Man kan træde ind i mange verdener via brætspil - hvad med at blive agent?Foto: Timo Battefeld
Biblioteket i Multikulturhuset har over 200 forskellige brætspil til udlån.Foto: Timo Battefeld
Måske er det en god hånd.Foto: Timo Battefeld
Niels Erik Jepsen og Stine Jensen kommer gerne til brætspilsmøder for at møde nye mennesker og være social på en anden måde i en digital verden. Mobilerne bliver i lommerne.Foto: Timo Battefeld
Spil giver en fællesnævner, hvor det sociale - og et godt grin - kommer helt af sig selv.Foto: Timo Battefeld
Nordic Game Week på Sønderborg Bibliotek, hvor der både spilles brætspil og gamle konsolspil som Nintendo Entertainment System og Commodore 64.Foto: Timo Battefeld
Nordic Game Week på Sønderborg Bibliotek, hvor der både spilles brætspil og gamle konsolspil som Nintendo Entertainment System og Commodore 64.Foto: Timo Battefeld
Nordic Game Week på Sønderborg Bibliotek, hvor der både spilles brætspil og gamle konsolspil som Nintendo Entertainment System og Commodore 64.Foto: Timo Battefeld
Nordic Game Week på Sønderborg Bibliotek, hvor der både spilles brætspil og gamle konsolspil som Nintendo Entertainment System og Commodore 64.Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce