Annonce
Aabenraa

Telefonkaffe: En god idé har bredt sig fra Aabenraa til hele landet

Gry Mortensen har været leder af Frivilligcenter Aabenraa siden februar. Foto: Bente Staugaard
Det begyndte i Aabenraa kort efter nedlukningen i marts. Frivillige drikker kaffe og snakker i telefon med ensomme og isolerede medborgere. Via frivilligcentrene har idéen bredt sig.

AABENRAA: For mange ældre og sårbare mennesker har corona-epidemien betydet isolation og måske også ensomhed, fordi de ikke kan færdes blandt andre, som de plejer.

Men corona-epidemien har også fostret nye idéer. En af dem blev sat i søen af Frivilligcenter Aabenraa, hvor lederen, Gry Mortensen, skyndte sig at søge om penge fra TrygFondens særlige corona-pulje. Det lykkedes at få over 310.000 kroner til et nyt projekt, hvor frivillige ringer til isolerede borgere en eller to gange om ugen og får en sludder om stort og småt.

Pengene er gået til en halvtidsansat koordinator, der sørger for at matche de frivillige med borgere, der gerne vil have et opkald.

Annonce

Nu har idéen bredt sig via Gry Mortensens kontakter til andre frivilligcentre over hele landet. Det er dog i Aabenraa, at de frivillige og brugere fra hele landet bliver sat sammen, så de får telefonvenner, som de passer sammen med.

Snak på sønderjysk

- Inden for et døgn efter, vi havde lagt det på Facebook i marts, havde de første 20 frivillige meldt sig. Det er rigtig stor interesse for at hjælpe andre på den her måde, fortæller Gry Mortensen.

- Der er mange unge, der gerne vil være frivillige - nogle af dem bruger det som en del af deres uddannelse inden for social- og sundhedssektoren. Her får de en masse erfaring i at tale med folk, pointerer Gry Mortensen.

Hun har også oplevet, at unge efterspørger at få en ældre sønderjyde som telefonven, så de på den måde får mulighed for at tale sønderjysk og vedligeholde deres dialekt.

Det er ikke helt tilfældigt, at Frivilligcenter Aabenraa valgte at kalde det nye tiltag for Telefonkaffe.

- Ordet Telefonkaffe sætter ligesom en ramme for snakken: Vi taler sammen i det kvarter eller deromkring, der lige tager at drikke en kop kaffe, fortæller Gry.

- Der er nogle, der har spurgt, om man også må drikke the, og selvfølgelig må man det, siger hun og understreger, at det ikke er så meget kaffen som kontakten til et andet menneske, det handler om.

Annonce

Også for de frivillige

Mange af de frivillige får lige så meget ud af den jævnlige telefonkontakt til et andet menneske, som brugeren gør.

- I virkeligheden er det lidt af en gråzone, hvem der er frivillig, og hvem der er bruger. Men det vigtigste er også, at der er en af parterne, som er tovholder og sørger for at holde gang i kontakten, understreger Gry Mortensen.

De frivillige bag Telefonkaffe ringer hjemmefra. De har i reglen kun én bruger hver, og kontakten foregår en eller to gange om ugen. Her er det lederen af Frivilligcenter Aabenraa, Gry Mortensen, i centrets store mødelokale. Foto: Bente Staugaard

-  Selv om behovet er der, er det ikke nemt at få folk til at melde sig og erkende, at de har brug for kontakt. Men corona-epidemien har betydet, at ensomhed er havnet på den offfentlige dagsorden. Det er blevet mere legalt at sige, at man har brug for et fællesskab. Ensomhed er ikke så stort et tabu længere, siger Gry Mortensen.

Man kan høre mere om Telefonkaffe ved at ringe på 53700871. Telefonen er åben mandag og tirsdag fra 10-14  og onsdag fra 13 til 17.


Ordet telefonkaffe sætter ligesom en ramme for snakken: Vi taler sammen i det kvarter eller deromkring, der lige tager at drikke en kop kaffe.

Gry Mortensen, leder af Frivilligcenter Aabenraa


Annonce
Aabenraa For abonnenter

Landets bedste række i sigte: Kaptajn Nielsen og hans håndboldkvinder har kurs mod oprykning

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Kræftsyge Tanja har skreget på hjælp til sin retarderede søn i årevis: 8-årige Victor slår sine klassekammerater og kan hverken alfabetet eller tegne en sol – alligevel sidder han i en helt normal skoleklasse

Sydjylland For abonnenter

Jeg skød en impala på min 14-års fødselsdag: Det kunne have været mig, der var endt som en sag hos kommunen

Aabenraa

Væltet borgmester har intet hastværk: Mulighederne er jo mange og eftervederlag sikrer økonomien

Billund

Medbragte knojern med kniv: Udlænding stoppet i lufthavnen

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Erhverv For abonnenter

10.000 biler i døgnet er ikke til at stå for: Vil bygge tank, vaskehal og fastfoodrestaurant

Aabenraa For abonnenter

Sådan får byrådsmedlemmer tingene til at hænge sammen: Nedsat tid, hurtige ben og køb af ekstra medarbejdertimer

Kolding For abonnenter

Børnefamilie er flyttet fra Frederiksberg og tilbage til Signes barndomshjem på landet: Nu skal de bo med alle bedsteforældre som nærmeste naboer

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Haderslev For abonnenter

Tre dybt kriminelle brødre venter på at blive sendt ud af landet

Haderslev For abonnenter

Gittes kuffert er fuld af "guld" - for farveblyanter og limstifter er guld værd i Angola

Esbjerg

Flere skoleelever har behov for særlig hjælp: Forældre føler sig svigtet - og kritiserer kommunen for at glemme børnene

Annonce