Annonce
Vejen

Tempel fra jernalderen fundet tæt på Fæsted

I dybeste hemmelighed er der foretaget opgravninger i et område i Fæsted kun godt en kilometer fra det sted, hvor den opsitsvækkende guldskat blev fundet i 2016. Foto: Konstantinos Alexiou, Museet på Sønderskov.

Godt en kilometer fra området, hvor vikingeskatten blev fundet, er der i al hemmelighed lokaliseret og opgravet to gulddepoter samt fundet stolpehuller, som kan minde om et tempel. Dk4 sender fredag udsendelse.

Annonce

Fæsted: I dybeste hemmelighed er der foretaget nye udgravninger i Fæsted, ikke langt fra det sted, hvor detektorarkæologer i 2016 fandt den ultimative guldskat fra vikingetiden.

Grunden til hemmelighedskræmmeriet har været, at arkæologer fra Museet på Sønderskov ønskede at beskytte den særlige udgravning, indtil de have lokaliseret og opgravet to gulddepoter nedlagt i hver sit stolpehul. Det er ikke udelukkende guldstykkerne, som er det mest interessante. Det mest utrolige er, at der er fundet stolpehuller efter noget, der i sin struktur ligner et tempel.

Man kan i udgravningen se, hvordan især de bærende stolper er blevet udskiftet fem til seks gange. Dybden af stolpehullerne fortæller, at der har været tale om et stort og synligt hus. Et lignende tempel er udgravet nær Lund og er i dag et af Sveriges mest kendte historiske steder, Uppåkra.

Arkæologien rundt

Tv-stationens dk4's udsendelse "Arkæologien rundt" har besøgt Fæsted en dag under udgravningerne.

Optagelserne er blevet til en tv-udsendelse, som sendes på fredag den 21. december klokken 21.00.

Frantz Howitz fra tv-stationen dk4 med den opgravede lanse. Foto: Dk4
Annonce

Templet lukket ned

Der er mange fællestræk mellem Uppåkra og Fæsted. Tidsmæssigt set har de fungeret i samme periode, og det er samme typer genstande, man har fundet såsom depoter af fragmenteret guld, sværd og lanser, men det er dog potteskårene, der angiver den brede datering mellem ca. 150 f.Kr. og ca. 450-500 e.Kr. Herefter er templet lukket ned og de hellige aktiviteter måske flyttet til det område, hvor Fæstedskatten blev fundet. Her begynder aktiviteterne netop omkring år 450-500 og slutter i sidste del af vikingetiden.

Tv-stationen dk4's medarbejder Frantz Howitz har været på besøg ved udgravningen. Under dk4´s besøg blev én af lansespidserne gravet frem. Den lå dog vandret i den øverste del udgravningsfeltet, fordi den er blevet vendt under pløjning. I dette ene stolpehul er der udgravet 20 lansespidser og en del bøjede sværd, fremgår det af en pressemeddelelse fra dk4.

Jernaldertemplet ved Fæsted kan i fremtiden gå hen og blive ét af de store, arkæologiske steder i det sønderjyske, hvor der har været en stor ophobning af værdier i jernalderen. Dette er før Ribes historie begynder, men få kilometer fra Fæsted lå forløberen for Ribe, den arkæologisk set rige plads, der i dag kaldes Dankirke.

Templet ved Fæsted læner sig op ad egnens rige historie, hvor også stednavnene tyder på et sakralt område i udkanten af Farrisskoven. Denne uigennemtrængelige skov strakte sig som et bælte fra Ribe langs Kongeåen til Kolding. Skulle man rejse nord/syd, skulle man forbi templet, der således har ligget på et yderst strategisk sted i landskabet.

Om der engang bliver opført en kopi af templet, som det er tilfældet med Uppåkra, er usikkert, men står det til udgravningsleder Lars Grundvad, ligger der flere års udgravningsarbejde og venter forude.

Opgravningsleder Lars Grundvad vurderer, at der kan vente flere års opgravningsarbejde i Fæsted. Foto: Dk4
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Nu kan borgere med milde symptomer selv booke coronatest uden hjælp fra lægen

Danmark For abonnenter

Feriehusudlejere i opråb til regeringen: Ny nedlukning vil koste 1,3 millioner tyske overnatninger

Danmark For abonnenter

3000 kør-selv-ferier i fare: Sønderjysk rejsebureau kalder mulig tysk nedlukning en katastrofe

Annonce