Annonce
Vejen

Tempel fra jernalderen fundet tæt på Fæsted

I dybeste hemmelighed er der foretaget opgravninger i et område i Fæsted kun godt en kilometer fra det sted, hvor den opsitsvækkende guldskat blev fundet i 2016. Foto: Konstantinos Alexiou, Museet på Sønderskov.

Godt en kilometer fra området, hvor vikingeskatten blev fundet, er der i al hemmelighed lokaliseret og opgravet to gulddepoter samt fundet stolpehuller, som kan minde om et tempel. Dk4 sender fredag udsendelse.

Fæsted: I dybeste hemmelighed er der foretaget nye udgravninger i Fæsted, ikke langt fra det sted, hvor detektorarkæologer i 2016 fandt den ultimative guldskat fra vikingetiden.

Grunden til hemmelighedskræmmeriet har været, at arkæologer fra Museet på Sønderskov ønskede at beskytte den særlige udgravning, indtil de have lokaliseret og opgravet to gulddepoter nedlagt i hver sit stolpehul. Det er ikke udelukkende guldstykkerne, som er det mest interessante. Det mest utrolige er, at der er fundet stolpehuller efter noget, der i sin struktur ligner et tempel.

Man kan i udgravningen se, hvordan især de bærende stolper er blevet udskiftet fem til seks gange. Dybden af stolpehullerne fortæller, at der har været tale om et stort og synligt hus. Et lignende tempel er udgravet nær Lund og er i dag et af Sveriges mest kendte historiske steder, Uppåkra.

Arkæologien rundt

Tv-stationens dk4's udsendelse "Arkæologien rundt" har besøgt Fæsted en dag under udgravningerne.

Optagelserne er blevet til en tv-udsendelse, som sendes på fredag den 21. december klokken 21.00.

Frantz Howitz fra tv-stationen dk4 med den opgravede lanse. Foto: Dk4

Templet lukket ned

Der er mange fællestræk mellem Uppåkra og Fæsted. Tidsmæssigt set har de fungeret i samme periode, og det er samme typer genstande, man har fundet såsom depoter af fragmenteret guld, sværd og lanser, men det er dog potteskårene, der angiver den brede datering mellem ca. 150 f.Kr. og ca. 450-500 e.Kr. Herefter er templet lukket ned og de hellige aktiviteter måske flyttet til det område, hvor Fæstedskatten blev fundet. Her begynder aktiviteterne netop omkring år 450-500 og slutter i sidste del af vikingetiden.

Tv-stationen dk4's medarbejder Frantz Howitz har været på besøg ved udgravningen. Under dk4´s besøg blev én af lansespidserne gravet frem. Den lå dog vandret i den øverste del udgravningsfeltet, fordi den er blevet vendt under pløjning. I dette ene stolpehul er der udgravet 20 lansespidser og en del bøjede sværd, fremgår det af en pressemeddelelse fra dk4.

Jernaldertemplet ved Fæsted kan i fremtiden gå hen og blive ét af de store, arkæologiske steder i det sønderjyske, hvor der har været en stor ophobning af værdier i jernalderen. Dette er før Ribes historie begynder, men få kilometer fra Fæsted lå forløberen for Ribe, den arkæologisk set rige plads, der i dag kaldes Dankirke.

Templet ved Fæsted læner sig op ad egnens rige historie, hvor også stednavnene tyder på et sakralt område i udkanten af Farrisskoven. Denne uigennemtrængelige skov strakte sig som et bælte fra Ribe langs Kongeåen til Kolding. Skulle man rejse nord/syd, skulle man forbi templet, der således har ligget på et yderst strategisk sted i landskabet.

Om der engang bliver opført en kopi af templet, som det er tilfældet med Uppåkra, er usikkert, men står det til udgravningsleder Lars Grundvad, ligger der flere års udgravningsarbejde og venter forude.

Opgravningsleder Lars Grundvad vurderer, at der kan vente flere års opgravningsarbejde i Fæsted. Foto: Dk4
Annonce
Erhverv For abonnenter

150 håndværkere er i sving: Se billederne fra Viking Links gigantiske byggeri i Revsing

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Enlig mor søger julehjælp, og det skammer hun sig ikke over: Bare drengene kommer godt i vej

Esbjerg For abonnenter

Legendarisk værtshus til salg: - Folk vil blive triste, men måske skal det være guldsmed eller bolig

EfB

Dagens målmandshelt havde ondt af sine holdkammerater: Men jeg er klar til at stå igen, hvis træneren vil have det

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Eksperter giver kras kritik af Meta: 'Det er på tide at regulere dem'

Sydjylland For abonnenter

Biancas ’Bøvleøre’ skrev altid en godmorgen-besked: Den sidste sendte den 36-årige far til to, få minutter før han døde

Vejen

Julefrokost i Medius med ny restriktion: Bierpong strengt forbudt

Esbjerg For abonnenter

Burger-restaurant i allergi-bommert: Ejers Tysklands-tur koster sur smiley og bøde på 10.000 kroner

De første børn under 12 år har fået vaccinestik mod corona

Haderslev

Lokale fjernvarme-tilhængere slog til: Og så kom Marstrup også på kortet

Sydjylland For abonnenter

Sønderjysk kommune brugte millioner på ældreboliger, som ingen ville bo i: Nu skal 34-årige Jessie give de ældre lyst til at bo på landet

EfB For abonnenter

Tre mål, tre point og en vild afslutning: EfB tog en forsonlig afsked med hjemmebanen

Annonce