Annonce
Haderslev

Tenna og Laura er kommet tættere på naturen

Cirka et halvt hundrede børn og voksne var med, da Fole Skolesti blev officielt åbnet lørdag formiddag. Påklædningen var vandresko og godt humør. Foto: Inge Rogat Møller

Lørdag formiddag indviede børn og voksne Fole Skolespor, der er et nyt stiforløb, som begynder ved Fole Friskole. Lokale lodsejere har lagt jord til trampestien.

Fole: Naturen er kommet meget tættere på i Fole. Takket være et enestående samarbejde mellem Fole Landsbyråd, Fole Friskole og 14 lodsejere er der i og omkring Fole etableret en sti på op til otte kilometer-

I høj sol og akkompagneret af solsortens triller blev Fole Skolespor lørdag formiddag indviet. Et halvt hundrede børn og voksne var mødt op foran skolen for at lytte til talerne og derefter drage ud i det sprøde forår på den første officielle tur.

- Vi har prøvegået den, men det er snart lang tid siden, forklarede Tenna Pedersen og Laura Kragsig fra 6. klasse.

De to piger har sammen med deres klassekammerater og andre elever på Fole Friskole bidraget til den flotte folder, Fole Skolespor, der er en del af projekt "Spor i Landskabet, som blandt andre Danmarks Jægerforbund og Danmarks Naturfredningsforening står bag.

Børnene har lavet tegninger og skrevet tekster til folderen, som blandt andet kan fås i en gul folderkasse ved skolen.

- Vi var nede ved åen og har skrevet om livet i den, forklarer de to piger.

Stiforløbet er en såkaldt trampesti, der blandt andet går langs Gram Å.

- Det betyder, at stierne bliver slået, men at der ellers ikke er noget, fortæller Asger Schmidt fra landsbyrådet, der gennem to år har arbejdet på at etablere stien og indgå aftalerne med lodsejerne, som stiforløbet krydser.

- Natur er der jo meget af, men der var tvivl om, hvorvidt man måtte gå der, forklarer han og sender en taknemmelig tanke til lodsejerne, der lægger jord til.

- Det er jo ikke en selvfølge, siger han.

Annonce

Baggrund

Det er Fole Friskole og Fole Landsbyråd, der står bag etableringen af Fole Skolesti.Stien begynder ved Fole Friskole, hvor man også kan finde tur-foldere i en gul folderkasse.

Initiativtagerne har modtaget mere end 400.000 kroner til projektet.

Som en del af projektet bliver der mulighed for at købe fiskekort.

Kasper Pedersen fra 5. klasse, Tenne Pedersen og Laura Kraugsig fra 6. klasse glæder sig til at gå ud på skolestien, som de selv har givet deres lille bidrag til. De har nemlig været med til at skrive teksterne i folderen. Foto: Inge Rogat Møller

Plus for undervisning

For Line Schmidt fra Fole Friskole er den nye sti et plus for undervisningen:

- Vi kan skabe undervisning på en helt anden måde og give eleverne en anden oplevelse. Vi har et krav om at skulle give holdningsdannende undervisning, og det er præcis tilfældet med det, vi nu kan med stien, siger hun.

Borgmester H. P. Geil (V) var mødt op til indvielsen og var fuld af roser til de mange frivillige og til Fole:

- Det er jo fantastisk, hvad der sker her. Stort set hver tredje uge indvier I jo et eller andet. I sætter spor her, men så sandelig også i resten af Haderslev Kommune. Andre steder bliver der sat hegn op, her bliver naturen åbnet. Det er meget flot, sagde H. P. Geil blandt andet.

Asger Christensen bød velkommen og fortalte lidt om, hvad stien skal. Han har blandt andet indgået aftaler med lodsejerne, som stien går hen over. Foto: Inge Rogat Møller
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce