Annonce
Haderslev

Termisk kamera fotograferer byen fra oven

Et tydeligt udslip af varmt vand fra en fjernvarmeledning kan for eksempel vise sig sådan her på det termografiske foto. Det er ikke optaget i Haderlsev. Foto: BL-termografi

Drone overflyver Haderslev om natten. Men bare rolig; øjet i det høje registrerer kun temperaturforskelle. Det jager læk på fjernvarmenettet.

HADERSLEV: 20.000 liter varmt vand løber hvert døgn ud af fjernvarmenettet under Haderslev. Det koster Haderslev Fjernvarme knap 20.000 kroner om måneden. Og regningen ender i sidste ende hos forbrugerne. Derfor prøver fjernvarmeselskabet nu noget nyt i jagten på lækkene.

- Det er lidt en test. Vi har tidligere kørt rundt i bil. Vi håber at få et bedre overblik ved at flyve, forklarer direktør Morten Hartmann.

Der kan være tale om flere læk både på vej ud til forbrugerne eller på vejen tilbage. Det termiske kamera registrerer temperaturforskellen, når dronen flyver i op til 100 meter højde over byen mellem klokken 22 og 6 - cirka 14 dage endnu.

Men folk behøver ikke at være bange for, at blive beluret fra oven.

- Den tager kun de der termografiske kort. Så der er ikke nogen, der behøver være nervøse for, at den kan kikke ind gennem et ovenlysvindue eller noget andet. Det kan den ikke, den kan ikke registrer noget som helst, som et normalt kamera kan. Den kan kun se temperaturforskelle.

Annonce

Sagen kort

December og januar er ideelle til at måle temperaturforskelle omkring fjernvarmenettet i den kolde jord. Haderslev Fjernvarme har 110 km fjernvarmeledninger. Resultaterne er endnu ikke indleveret fra firmaet bag målingerne; BL-termografi. Så hos fjernvarmen har man ikke konstateret nogen læk endnu. Kortlægningen af fjernvarmenettet ved hjælp af termografering koster 70-75.000 kroner. Haderslev Fjernvarme allierede sig også med firmaet i april sidste år i jagten på et konkret læk.

Ideelt vejr

Vejret skal også være i orden, dels for at dronen kan flyve, men også for at kameraet virker optimalt.

- Det skal gerne være overskyet, der skal ikke være for meget vind eller for meget dis i luften.

Flyvningen med det termografiske kamera begyndte i december. Der mangler endnu et par dages flyvning med ideelt vejr.

Udsivningerne af fjernvarmevand viser sig forhåbentlig som tydelige temperaturforskelle i den kolde jord.

- Typisk er det faktisk en dårlig muffe på et sted, hvor isoleringen er samlet, hvor der kommer vand ned til røret, så det ruster udefra. Eller en entreprenør der, uden selv at bemærke det, har knækket plastkappen på røret; så sker det samme. Der går typisk fem-seks år, fra man har en skade, til det er tæret igennem. Det er svært at spore sig ind på, hvor det er henne. Termografering er det bedste redskab, vi har til det.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce