Annonce
Vejen

Termiske kameraer kan se mere end det blotte brandmandsøje

Mikkel Linnet fra TrygFonden, i midten, overrakte donationerne til brandkaptajn Søren Callesen, Jels, til højre, og til brandkaptajn Peter Schmidt, Skodborg. Privatfoto
Både Jels Frivillige Brandværn og Skodborg Frivillige Brandværn har modtaget penge fra TrygFonden. Pengene er brugt til indkøb af termiske kameraer, som blandt andet skal hjælpe brandfolkene med hurtigere at finde personer i røgfyldte rum.

Jels/Skodborg: Jels Frivillige Brandværn har sammen med Skodborg Frivillige Brandværn modtaget penge fra TrygFonden.

Samlet har de to brandværn modtaget 50.000 kroner, og pengene er begge steder brugt til et termisk kamera, der blandt andet kan hjælpe brandfolkene med meget hurtigere at lokalisere personer i røgfyldte lokaler.

Det var Trekantområdets Brandvæsen, der havde søgt – og fået – pengene fra TrygFonden. Pengene blev mandag aften overrakt til de to lokale brandværn - og grunden til, at det lige var de to brandværn, der skulle modtage penge til termiske kameraer, er ganske enkel.

- Det var de to brandværn i hele vores dækningsområde, der ikke havde termisk kamera. Nu får vi det på alle de køretøjer, der afgår først, fortæller Bo Gøgsig, der er operativ leder af Trekantområdets Brandvæsens nordvestlige område, der dækker Vejen, Billund og Vejle.

Annonce

Hurtig hjælp

Og der er store fordele ved at have udstyr som termisk kamera.

- Et termisk kamera registrerer temperaturforskelle og kan blandt andet bruges i et røgfyldt rum, hvor man skal lede efter en person. Alternativt vil det være et helt sort rum, hvor røgdykkerne skal mærke sig frem. Med et termisk kamera kan man sidde ved døren og se, hvor en person ligger. Så den store fordel er, at det er væsentligt hurtigere at lokalisere og redde personer ud af brandfyldte rum, siger Bo Gøgsig.

Kameraet kan også registrere temperaturforskelle i vægge og lofter.

- Hvis der for eksempel er brand inde i en konstruktion, så skal der bankes hul hele vejen for at finde det. Med et termisk kamera kan man nøjes med at slå hul, der hvor der er gløder. Så det er også med til at begrænse de skader, der kan opstå i forbindelse med brand, fortæller Bo Gøgsig og tilføjer:

- I og med at vi er blevet lagt sammen, så bruger vi vores ressourcer på kryds og tværs, og så giver det god mening, at de alle har det samme værktøj.

Helt perfekt

Hos Peter Schmidt, der er brandkaptajn for Skodborg Frivillige Brandværn, er der stor glæde over, at TrygFonden har valgte at give penge til brandværnet til et termisk kamera.

- Det er helt perfekt. Det kommer vi til at bruge rigtig meget. Vi skal have øvelse på fredag, hvor vi skal bruge kameraet for første gang, siger Peter Schmidt, der ligesom Bo Gøgsig fremhæver kameraets evner i især røgfyldte rum.

- Det gør det meget nemmere at søge efter personer i røgfyldte rum. Eller for eksempel ved efterslukning af brande, siger Peter Schmidt.

Gør en verden til forskel

Også Søren Callesen, der er brandkaptajn hos Jels Frivillige Brandværn, er rigtig glad for at modtage det nye termiske kamera.

- Det er fantastisk. Det gør mange ting meget nemmere. Jeg ved godt, at det er lidt en floskel, men det kan være forskellen på liv eller død. Som det har været, har røgdykkerne ikke kunne se noget, når de er gået ind. Det svarer jo lidt til at tage en pose over hovedet og gå ind i et hus, du ikke kender. Så et termisk kamera gør en verden til forskel, siger Søren Callesen, der ligesom Peter Schmidt er glad for, at TrygFonden har valgt at give penge til brandværnene.

- Det betyder rigtig meget, så kæmpe ros til TrygFonden. Det er jo mange penge, men det er også godt isenkram. Nu ligger der så en opgave for os at få lært at bruge det, og se hvordan vi får mest glæde af det. Men det er en god opgave, siger Søren Callesen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Venstre i Kolding Byråd mister endnu et medlem: Due Paarup skifter til de radikale

Kolding

Forliget om at lukke Kolding havn er dødt: Nu skrider Socialdemokraterne også

Annonce