Annonce
Tønder

Tønder Festival: Terrorsikring i regnbuens farver

Indkørslen til Torvet i Tønder-et af de steder, der sikres mod mulig terror med en lastbil. I år sker det i en mere farverig udgave end sidste år Foto: Hans Chr. Gabelgaard
For tredje år i træk sikres den indre by i Tønder under festivalen mod terror. I går sker det i en mere farverig udgave end de foregående år.

TØNDER: For en sikkerheds skyld...

Efter forudgående blodige terrorangreb i Berlin, Nice og Stockholm, indførte PET (Politiet Efterretningstjeneste) i samarbejde med det lokale politi, beredskabet og kommunen tilbage i 2017, en terrorsikring af den indre by i Tønder.

Dengang skete det med såkaldt spanske ryttere udlånt af det lokale Zeppelinmuseum. Det vakte undren og opsigt. Sidste år blev de rustne panser-spærringer erstattet at tonstunge, grå betonklodser. I år sikres den indre by med de samme klodser, men flere af dem har fået en mere farverig fremtoning.

- Vi fik betonklodserne godkendt af politiet sidste år. De fungerede fint. Nu har vi malet 15 stykker, og afventer, hvordan det bliver modtaget. Jeg synes, det ser hammergodt ud. Hvis folk også synes om det, maler vi resten til næste år, fortæller fagchef ved Tønder Kommune, Christian Kjær-Andersen.

Fra festivalstarten og frem til starten af næste, uge sikres Tønder by og festivalområdet med 50-60 betonklodser og andre hindringer, der er opstillet på strategisk udvalgte steder. Det skal være med til at forhindre eller vanskeliggøre et angreb med for eksempel en lastbil, der styres direkte ind i en større menneskemængde.

Annonce
Jeg synes, det ser hammergodt ud. Hvis folk også synes om det, maler vi resten til næste år.

Christian Kjær-Andersen, fagchef, Tønder Kommune

Fra Agerskov

De tonstunge klodser har Tønder Kommune indkøbt hos genbrugsvirksomheden Reconor, det tidligere Mijodan, i Agerskov. Når brand- og beredskabet også er inddraget i planlægningen, skyldes det, at både redningskøretøjer og ambulancer skal kunne nå frem, når der for eksempel lyder en brandalarm fra midtbyen i festivaldagene.

Efter at have været opstillet i Tønder under festivalen, er det planen, at en del af beton-klodserne køres til Højer, for at være med til sikre den forestående Fåremærken.

Fire farver

Ifølge Christian Kjær-Andersen kan også andre lokalbyer, for eksempel Løgumkloster i forbindelse med det årlige Klostermærken, låne kommunens klodser, i det omfang myndighederne måtte anbefale eller kræve en ekstra sikring af et lokalt arrangement. Og der er altså mulighed for at vælge og vrage hvad angår farver. Er man ikke til grå, indgår både røde, gule, blå og grønne nuancer i det kommunale beton-udbud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Kom og få et konfirmationssæt

Leder For abonnenter

Covid 19: Lad os nu bare få ro på

I Italien er syv personer døde af covid 19 også kaldet coronavirus. Omkring 300 er smittet. Også i Storbritannien er der smittede og så at sige på vores dørtrin er der mistanke om et tilfælde i Hamborg. På Tenerife er danskere i isolation på et hotel, efter en italiensk gæst åbenbart har bragt smitten med sig.På den baggrund er det sandsynligt, at smitten kan nå os. Er det en alvorlig situation? Ja, bestemt. Men der er ikke tale om en katastrofe.Det indtryk kunne nemt opstå, hvis man kaster et blik på børserne. De danske aktier har haft de største kurstab i årevis. På de internationale børser er billedet det samme.Kursfaldene er ikke noget bevis på faren fra covid 19, men bekræfter blot, at Mogens Lykketoft havde ret, da han i sin tid og med noget grovere ord konstaterede, at finanssektoren var befolket af sensitive sjæle.Covid 19 er en ny sygdom. Derfor har vi ikke noget naturligt immunforsvar, ligesom det foreløbig kun er en påstand, at Kina skulle have udviklet en vaccine.Men med alle disse forbehold er coronavirus slet og ret influenza. Den sygdom er bestemt ikke til at spøge med. Således døde godt 1600 danske af influenza i sæsonen 2017/2018.For hver af disse afdøde og deres pårørende var der tale om en tragedie. Men influenzadødsfaldene har vi år efter år, uden det udløser panik endsige styrtdyk på børserne.En angstprovokerende kendsgerning er, at vi alle på et tidspunkt skal dø. Den gode nyhed er, at der kun er ringe sandsynlighed for, at coronavirus koster os livet.I sygdommens epicenter, Kina, er omkring 80.000 med sikkerhed smittet, og knap 3000 dødsfald er officielt registreret. Det svarer til en dødelighed med rigtig mange nuller på førstepladsen i procenten af døde i forhold til Kinas enorme befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker. Selv hvis mørketallet i antallet af døde er tre, fire eller endog ti gange højere, er regnestykket det samme.Det er således ikke den sorte død, der hærger. Lad os være vagtsomme, men ikke paniske.

Annonce