Annonce
Sydjylland

Terrortruslen udløser ekstra millioner til Esbjerg og Sønderborg lufthavne

Når Esbjerg Lufthavn snart skal udskifte over ti år gammelt sikkerhedsudstyr, vil det koste tre til fire millioner kroner. Staten vil nu dække op til 75 procent af udgiften. Arkivfoto: Lars Lau Thygesen
Kampen mod terror betyder større sikkerhedskrav til de danske lufthavne. Nu kan mindre lufthavne som Esbjerg og Sønderborg søge midler fra staten til at opgradere deres sikkerhedsudstyr. Kæmpe fordel, lyder det fra Esbjerg Lufthavn.

Sikkerhed: Scannerne i sikkerhedskontrollen i Esbjerg Lufthavn er ti år gamle og går ofte i stykker. Sikkerhedshegnet rundt om lufthavnen har 25 år på bagen.

Med andre ord skal det gamle udstyr snart pensioneres, så der bliver plads til noget nyt, der også i fremtiden kan følge med de sikkerhedskrav, som i stigende grad bliver stillet til de danske lufthavne som følge af terrortruslen. Det fortæller lufthavnsdirektør John Nielsen og understreger, at det er en dyr affære, der vil koste lufthavnen tre til fire millioner kroner over de næste fire år.

Men Esbjerg Lufthavn kan sammen med Sønderborg Lufthavn og Midtjyllands Lufthavn i midtjyske Karup se frem til en økonomisk håndsrækning fra staten.

Annonce

Stor byrde fjernet

På finansloven for 2019 er der nemlig sat en pulje på tre millioner kroner af, hvorfra de tre lufthavne kan søge om tilskud til at opgradere deres sikkerhedsudstyr. Puljen skal sikre, at også mindre lufthavne kan følge med de øgede sikkerhedskrav uden at gå bagud af dansen rent økonomisk.

- Vi må aldrig gå på kompromis med sikkerheden. Det er også derfor, der gælder de samme krav til et højt sikkerhedsniveau for alle lufthavne. Det kan dog være svært for nogle af de mindre lufthavne at finansiere nyt sikkerhedsudstyr i forhold til de større lufthavne, udtaler transportminister Benny Engrelbecht (S) i en pressemeddelelse.

Ifølge John Nielsen kan Esbjerg Lufthavn få op mod 75 procent af de kommende udgifter til sikkerhedsudstyr dækket, og han agter at søge hele beløbet.

- Det er en kæmpe fordel, for det kan være svært at løfte den økonomiske byrde, det er at leve op til de samme sikkerhedskrav som de store lufthavne, siger han og påpeger, at Esbjerg Kommune som ejer af lufthavnen ville stå med udgiften, hvis ikke der kom penge fra staten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Nattens fulde overblik: Politi havde travlt med at stoppe påvirkede bilister

Annonce