Annonce
Varde

Tessa har børnegigt: Elcyklen giver frihed

12-årige Tessa Nygård Nielsen kan nu selv administrere energiforbruget på sin elcykel, og det betyder, at hun trods sin børnegigt kan holde til at lege med kammeraterne nu. PR-foto

Varde: 12-årige Tessa Nygård Nielsen har børnegigt, og i mange år oplevede hun ekstrem træthed ved selv den mindste fysiske aktivitet. Det betød blandt andet, at hun i frikvarterene sad alene og stille for ikke at bruge unødig energi.

Nu har hun fået en elcykel, så Tessa nu på trods af sin børnegigt kan komme nemt og smertefrit omkring, og derfor har hun nemmere ved at finde overskuddet til at at løbe med kammeraterne ud i frikvartererne.

- Jeg har mange flere kræfter til hverdagen og meget mere energi, efter jeg har fået min Gazelle (elcykel, red.). Og det er mega fedt, at jeg kan være med til alt dét, mine kammerater laver, i stedet for bare at sidde inde i klassen, siger Tessa i en pressemeddelelse.

Gennem årene har hun prøvet mange ting, som skulle give hende mere energi. Blandt andet en minicrosser, men her oplevede Tessa, at folk stirrede.

- Folk kigger ikke så meget på mig, når jeg kører på elcyklen. Jeg føler mig helt normal nu, fortæller Tessa.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce