x
Annonce
Digitalt

Test af Chromebook: Her er tre bud på en bærbar til skole- og studie-brug

Chrome OS er en hurtig, sikker og stabil brugeroplevelse - og på computer-siden kan du takket være de mindre krav til hardware få en helt ny, let og hurtig maskine uden at blive ruineret. Vi har testet Lenovo S330 til 1800 kr., Dell 3100 2-in-1 til 5000 kr. og Asus C423 til 2800 kr.. Foto: Kristoffer Hamborg
En Chromebook kræver en stabil internetforbindelse, men til gengæld er kravene til hardware mindre. Du kan derfor få en ny bærbar computer, der er nem og sikker at bruge, hurtig og let at transportere med en god batteritid. Den gemmer desuden alle dine dokumenter og øvrige data i skyen. Det gør skaden mindre, hvis maskinen forsvinder eller går i stykker. Vi tester her tre gode Chromebooks, der er oplagte valg til skole- eller studie-brug

Chromebooks vinder mere og mere terræn blandt skoleelever og studerende, og det er der flere gode grunde til.

Køber du en Chromebook skal du ikke tænkte på antivirus, opdateringer og backup. Chrome OS beskytter og opdaterer sig selv, og stort set alt arbejde bliver gemt i skyen.

Det stiller større krav til en stabil internetforbindelse, men det stiller til gengæld mindre krav til computerens ydeevne. Dermed kan du få en Chromebook, der er hurtig, let at transportere og har god batteritid - uden at blive ruineret. Og skulle maskinen blive væk eller ødelagt af en skoleelev, er det en mindre udskrivning at få en ny - og så ligger al data og alle indstillinger i skyen.

Chrome OS stiller som prikken over i'et en portefølje af onlineløsninger og apps gratis til rådighed, så du slipper for at købe dig fattig i software. Gå på opdagelse i Play Store, og du vil opdage, at de fleste behov kan blive løst, uden at du skal investere en formue. Hvis du partout vil have Microsoft Office i stedet for Google-alternativet, kan det stadig købes i Play Store.

Alt i alt er Chrome OS værd at se nærmere på, hvis du vil spare penge og besvær - på den korte og lange bane.

Chromebook kan ikke alt

En Chromebook er dog ikke altid den rette løsning. Hvis du har behov for at afvikle for eksempel et særligt program, og det program ikke kan hentes via Play Store eller køre direkte i en browser, vil en Chromebook komme til kort. Der er Windows mere al-favnende. De fleste Chromebooks har heller ikke kræfter til at kunne håndtere videoredigering eller afvikle nyere spil, men let billedredigering og spil som Minecraft kan godt køre på nye Chromebooks. Netflix fungerer også fint.

Med ovenstående styrker og begrænsninger in mente har vi testet tre Chromebooks, som alle leverer en hurtig og effektiv software-oplevelse, men excellerer på forskellig vis i pris, mobilitet, design, tastatur og touchpad. Vi har haft skoleelever og studerende i tankerne under testen, og vi har derfor valgt maskiner, der kan håndtere de primære behov i forbindelse med undervisning og tages med på farten i det daglige - men de kan selvfølgelig også bruges af andre.

Annonce

Om testen

Produkterne, vi anmelder i Jysk Fynske Medier, er udlånt af virksomheden bag produktet. Vi tester og anmelder altid objektivt, uden at virksomheden har indflydelse på processen eller den færdige anmeldelse.

Lenovo S330

Lenovo S330 er den billigste Chromebook i testen, og du får meget for pengene.

Der er tale om klassisk Lenovo-design, dvs. den er pæn at se på, uden at den springer i øjnene. Overfladen er matsort, og selvom den har en stor 14-tommer skærm, er maskinen meget let og kompakt. Den vejer 1,43 kg og måler 325x232x21 mm - altså lidt større end et A4-papir. Batteriet lover 10 timers brug.

Tastaturet er godt, og når man vænner sig til touchpaddet, fungerer det også fint og gør brug af multi finger-funktioner, så du kan scrolle, zoome osv. med flere fingre.

Skærmen er dejlig stor og praler af IPS-standard og FHD (fuld high definition) samt antirefleks, så den har lettere ved at blive brugt i sollys udendørs.

I praksis er skærmen fin, når man surfer og laver tekstbehandling, men billedet er en smule grynet, når man ser Netflix og spiller - sammenlignet med for eksempel en nyere iPad.

Vi har testet maskinen i Chrome OS, og den klarer internetsurf og office-programmer uden at blinke. Den hopper hurtigt imellem programmer, også når der er mange faner åbne i Chrome. Vi har også brugt den til lidt let gaming og Netflix, og det klarer den også rigtig fint.

Vi er imponerede over, hvor meget maskine du får for pengene med Lenovo S330 - den vil sagtens kunne bruges både af elever, studerende, ældre og til almen hjemmebrug.

Lenovo S330: 2,1 GhZ, 4 GB RAM, 64 GB SSD, 14" skærm, set til 2000 kr.

Asus C423NA

Asus’ Chromebook med det mundrette navn C423NA gør et godt førstehåndsindtryk. Trods en 14-tommer skærm er den ganske kompakt, ultralet og kommer i et lækkert sølvfinish.

Den medfølgende adapter har også fået et sort gloss-finish, og som prikken over i’et følger der en mus med. Luksus virker som et helt malplaceret ord i en test af en Chromebook til under 3000 kroner, men det føles lidt sådan.

C423NA vejer kun 1,2 kg. Den måler 322x228x16 mm. Det er altså en kompakt Chromebook, når man får en skærm på hele 14 tommer. Batteriet lover 10 timers brug.

Det lette ydre har dog sin pris, for tastaturet giver sig en smule, når man skriver. Det kræver lige et øjebliks tilvænning, men så går det ikke ud over skriveoplevelsen. Touchpaddet fungerer, som det skal med multi finger-funktioner mv. - men når nu, der er en mus i pakken, så brug da den.

Den store skærm leverer absolut et godkendt billede og kan bruges til at se Netflix mv. Vi har i testen brugt forskellige programmer fra Google Play, surfet, brugt office-pakken, set Netflix og spillet lette onlinebaserede spil på maskinen. C423 har været hurtig og effektiv til de behov.

Asus’ flotte finish og lette vægt gør den modtagelig for ridser og slag, så den er ikke for familiens yngste. Til prisen får man rigtig meget maskine for pengene, og den passer både til studerende, ældre og almen hjemmebrug.

Asus C423NA: 1,1 GhZ, 4 GB RAM, 32 GB SSD, 14" skærm, set til 2800 kr.

Lenovo S330 er testens billigste maskine til 1800 kr. Du får en stor 14" skærm, et godt tastatur og et pænt men ikke iøjnefaldende design. Den håndterer surf, kontorarbejde, Netflix og sågar lette spil. Der er virkelig meget værdi for pengene her. Pr-foto

Dell 3100 2-in-1

Dell 3100-serien er målrettet studerende, og måske særligt de yngste skoleelever. Det kommer til udtryk ved, at den er meget robust bygget og så kompakt, den kan være i enhver skoletaske.

I denne test har vi haft fingre i en af de dyrere modeller i 3100-serien, som har en lækker touchskærm - deraf 2-in-1-navnet. Men det er værd at bemærke, at man i 3100-serien kan få samme robuste ydre med billigere indmad og skærm langt mindre.

Designet på Dells Chromebook vil være familiært, hvis du har brugt en Latitude; der er afrundede kanter og en matsort plastikoverflade, som måske ikke er prangende, men virker robust og funktionel. Og robust og funktionel er det gennemgående tema her. Dells 3100-serie kommer med Gorilla-glas, som er 10 gange sværere at ridse end almindeligt glas, der er gummiliste hele vejen rundt, og maskinen tåler slag samt fald fra 75 centimeters højde. Tastaturet er imponerende nok beskyttet mod spild af væsker op til 33 cl også, og det medvirker måske til, at man lige skal vænne sig til at skrive på det. En anden faktor er, at tastaturet er mindre, da der her er tale om en 11,6-tommer skærm.

Maskinen måler 304x208x22 mm og vejer 1,41 kg.

Dell 3100-serien er målrettet skoleelever, og det kommer til udtryk ved den store holdbarhed og driftssikkerhed. Og også ved at skærmen kan drejes 360 grader rundt, hvis man for eksempel skal vise noget i klassen, og for den dyre 2-in-1-models vedkommende: bruge den som en tablet.

Dell 3100 2-in-1 håndterer flere igangværende processer, Netflix, lette spil og office-pakken til UG i testen her. Den placerer sig i den dyre ende af Chromebooks, og er det skolebarnets første maskine, vil jeg anbefale at overveje andre Dell-maskiner i samme serie, som er billigere men lige så robuste. Der er dog ingen tvivl om, at Dells 3100-serie er den serie af Chromebooks, jeg vil være tryggest ved at sende med mit skolebarn - for de kan holde til en del.

Dell 3100 2-in-1 passer både til skoleelever, studerende, ældre og almen hjemmebrug.

Dell 3100 2-in-1: 2,6 GhZ, 4 GB RAM, 64 GB SSD, 11,6" touch skærm, set til 5000 kr.

Asus C423 Chromebook er flot at se på, meget kompakt for en 14" skærm og let. Prisen for det lette design er, at bunden giver sig lidt, når man skriver, men det kræver kun kort tilvænning. Man får meget for prisen med Asus C423, og det er en af de flotteste Chromebooks, vi har set. Pr-foto
Dells 3100-serie af Chromebooks kommer i en stribe variationer med forskellig størrelse harddisk og skærm. Den, vi har testet, er den dyreste model i serien til næsten 5000 kr., og til den pris kan man også overveje en Windows-baseret pc. Fælles for 3100-serien er dog den imponerende modstandsdygtighed; skærmen afviser rider 10 gange bedre end en vanlig skærm, den kan tåle slag og at blive tabt fra 75 cm, og selv tastaturet afviser væske op til 33 ml. Det gør serien ideel til skoleelever, der skal have deres første computer. Pr-foto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Max og Trine er faret vild i verden

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Kolding

Se byrådets møde live på Facebook

Annonce