Annonce
Livsstil

Test af Citation 100: Intelligent og velspillende højttaler i anonymt design

Man kan streame musik til Citation 100-højttaleren via sit wifi-netværk ved hjælp af Google Chromecast eller ved brug af Bluetooth. Man kan dog ikke streame direkte fra sin iPhone eller iPad ved hjælp af AirPlay. Pressefoto: Harman Kardon

Lyden er god og stemmestyringen imponerende i Harman Kardons smarthøjttaler fra den nye trådløse serie Citation.

Man bliver i den grad afhængig af at have en stemmestyret smarthøjttaler i sit hjem. Det må jeg sande efter i tre uger at have testet en ny højttaler fra amerikanske Harman Kardon, der med sin nye produktserie Citation tager kampen op mod Sonos' trådløse multirumshøjttalere.

Citation 100 er én af de mindste modeller i serien, som alle har det tilfælles, at de har indbygget Googles personlige assistent (der taler dansk), så man blot ved at sige "Hey Google" kan sætte musik på, tænde for radioen eller få svar på et simpelt spørgsmål.

Min testhøjttaler blev placeret i mit køkken-alrum, og jeg fandt ud af, at netop køkkenet er et genialt sted at placere en smarthøjttaler. For hvor tit står man ikke med hænderne i en pizzadej eller med fedtede fiskehænder og har brug for at skrue op eller ned for musikken, starte et minutur eller tænde for den seneste radioavis?

Stemmestyringen i Citation 100 virker forbløffende godt. Selv på lang afstand opfanger den ens stemme, og kun enkelte gange oplevede jeg, at den misforstod et spørgsmål og fremstod ufrivilligt morsom, som da min kone spurgte den, hvor lang tid en gennemsnitsfødsel varer, og højttaleren i stedet forklarede, hvor lang tid et gennemsnitssamleje varer.

Min søn på 15 måneder har desuden haft stor fornøjelse af, at Google-assistenten kan sige som stort set alle dyr i verden, og at vi kan starte "Gurli Gris" på fjernsynet blot ved at sige "afspil Gurli Gris på Netflix", hvorefter tv'et automatisk tænder i stuen ved hjælp at vores Chromecast. Der åbner sig en endnu større verden af stemmestyrede muligheder, hvis man henter appen IFTTT (if this, then that), der kan bruges til at programmere assistenten til mange andre opgaver.

For eksempel lykkedes det mig på denne måde at få højttaleren til også at tale sammen med mit Sonos-anlæg i stuen og få hjælp til at finde min iPhone, når den er væk i huset.

Annonce

Produkterne vi anmelder i Jysk Fynske Medier er udlånt af virksomheden bag produktet.Vi tester og anmelder altid objektivt, uden virksomheden har indflydelse på processen eller den færdige anmeldelse.

Citation-serien byder på højttalere i mange forskellige størrelser. Der kan desuden tilkøbes en subwoofer. Pressefoto: Harman Kardon

Behagelig lyd

Citation 100 har en forstærker på begrænsede 50 watt, men det skal man ikke lade sig snyde af. Den kan spille forholdsvis højt. Bassen giver ikke en mavepuster, men lydbilledet er behageligt og afbalanceret, og mange vil ikke have behov for flere muskler.

Skal du levere musik til dansegulvet, bør du dog overveje at opgradere til en større udgave og eventuelt tilføje en subwoofer fra samme serie.

Designet på Citation-serien er ifølge Harman Kardon inspireret af "det nordiske designs fokus på detaljen". Virksomheden har samarbejdet med den danske tekstilproducent Kvadrat, så alle højttalere i serien er beklædt med uldtekstiler for at give et minimalistisk udtryk. I realiteten fremstår højttaleren dog ret anonym, og jeg savner følelsen og fornemmelsen af kvalitet (undskyld, Harman Kardon - men designet ligner lidt noget, man kunne have fundet i Bilka).

Og nu vi er ved malurten, så er betjeningspanelet i toppen ikke super intuitivt. Der er ikke nogen lyd, som indikerer, at man har trykket på en knap, så jeg oplevede ofte at skulle trykke to-tre gange, før højttaleren reagerede (for eksempel hvis man vil skrue op og ned for volumen uden brug af stemmestyring).

Jeg oplevede også et par gange, at Citation 100 helt stoppede med at reagere, og hvor eneste løsning var at slukke strømmen og genstarte systemet. Det rokker dog ikke ved, at Citation-serien er et rigtig interessant bud på trådløs lyd til hjemmet.

Pris og tilgængelighed: Harman Kardon Citation 100 kan købes i danske butikker og på nettet til 2.499 kroner. Den fås i farverne grå og sort.

Priserne starter fra 1699 kroner for den mindste højttaler til 20.000 kroner for et sæt store gulvhøjttalere. Pressefoto: Harman Kardon
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Sydjylland

Efter økonomisk rygstød: Nu håber Esbjerg-center at tiltrække unge forskere

Annonce