Annonce
Livsstil

Test af Jura ENA 8: Kan en fuldautomatisk espressomaskine tilfredsstille en barista?

ENA 8 har indbygget JURAs nyeste AromaG3 kværn, der efter sigende gør, at maskinen efterlader 60 procent mindre kaffegrums i kværnen. Kværnen kan indstilles manuelt, men denne anmelder var godt tilfreds med standardindstillingen. Foto: JURA

Juras nyeste espressomaskine, ENA 8, excellerer i lynhurtig kaffebrygning og brugervenlighed. Selvom denne anmelder sværger til manuelle maskiner, må han alligevel indrømme, at ENA 8 laver kaffe på niveau med industrimaskinerne på caféerne.

Lad mig begynde med at være ærlig: Jeg har aldrig været fan af fuldautomatiske kaffemaskiner. Jeg er typen, der gerne står et kvarter tidligere op for at have tid til at lave latteart på min morgenkaffe, og jeg ejer privat et monster af en manuel italiensk espressomaskine, der lige så godt kunne stå på en café.

Så i min anmeldelse af Juras nyeste automatiske espressomaskine, ENA 8, kan jeg ikke sammenligne med en masse andre mærker og modeller alene af den årsag, at jeg aldrig har interesseret mig for denne type maskiner. Til gengæld ved jeg mere end de fleste om kaffe, og jeg har tidligere arbejdet som barista, så jeg fortæller mig selv, at jeg kan smage forskel på god og dårlig kaffe.

Så hvordan præsterer Jura ENA 8 sammenlignet med - i min optik - "rigtige" espressomaskiner?

Svaret er: Fremragende!

Én af hemmelighederne er selvfølgelig den indbyggede kværn, der søger for, at dine bønner bliver malet få sekunder før, at kaffen lander i koppen. Den efterlader et silkeblødt lag af crema på din espresso eller americano, og jeg er ret sikker på, at jeg i en blindtest ikke vil kunne smage forskel på kaffen fra min egen manuelle maskine og denne.

Annonce

Godt:


  • Den indbyggede bønnebeholder og kværn sikrer, at der kun kværnes lige præcis den mængde bønner, der skal bruges til en enkelt kop.
  • Alle kaffetyper kan justeres manuelt i indstillingsmenuen. Der kan f.eks. skrues op og ned for styrken, vand- og mælkemængden og temperaturen.
  • Holder man sig til almindelige kaffetyper uden mælk, så rengør maskinen sig selv, og det eneste, du skal gøre, er at tømme grumsbakken efter cirka 10 kopper

Mindre godt:


  • Rengøringen er lidt besværlig, når man har lavet en mælkedrik - især de første gange, hvor man lige skal finde ud af fremgangsmåden.
  • Byggekvaliteten kunne godt være mere solid. Især spildbakken virker lidt klejn.
Bønnebeholderen har plads til 125 gram hele bønner. I et andet hul ved siden af bønnebeholderen kan man også tilsætte malet kaffe, hvis man f.eks. ønsker koffeinfri kaffe om aftenen. Foto: JURA

Simpelt og nemt

Den helt store fordel ved fuldautomatiske espressomaskiner er, at man brygger en kop kaffe med lynets hast. Jura ENA 8 varmer op, som var det en elkedel på steroider, og den rengør sig selv, når man slukker for den, hvis man holder sig til kaffedrikke uden mælk.

Afkalkning slipper man også for, da der i vandbeholderen sidder et kalkfilter, som blødgør vandet. Den minder sågar én om, når det er tid til at skifte filteret. Så hvis man leder efter en ukompliceret espressomaskine, der holder én i hånden igennem alle processer, er ENA 8 et oplagt valg.

ENA 8 fås også i farven Sunset Red, som er 3000 kroner billigere end signaturudgaven i alu.

Flot mikroskum

Mange køber en espressomaskine for at kunne lave caffe latte og cappuccino ved morgenbordet i weekenden.

Her hælder man mælk i en lille beholder, som man forbinder til maskinen med en silikoneslange. Jura ENA 8 kan selvfølgelig ikke lave latteart som på Starbucks, men smagen fejler ikke noget, og det lykkedes mig faktisk alligevel at lave et flot mønster på toppen ved at bruge den rene mælkefunktion, og manuelt hælde mælken over et almindeligt espressoshot fra maskinen.

Det siger lidt om, hvor god den er til at lave det eftertragtede mikroskum, som er en forudsætning for at lave hjerter, rosettaer og andre latteart-design.

Laver man en mælkedrik, skal man dog være opmærksom på, at rengøringen ikke er helt så nem som ved de almindelige kaffetyper. Mælkesystemet skal renses efter hvert brug med et særligt rengøringsmiddel fra Jura. De anbefaler desuden i manualen, at man hver tredje måned udskifter silikoneslangen og mælkedysen. Så ved mælkedrikke skal man altså påregne et par minutters rengøring, inden maskinen kan slukkes.

Designet på ENA 8 passer ind i de fleste køkkener, men personligt synes jeg, at udseendet bliver for upersonligt. Den dyre signaturudgave er beklædt med 0,3-mm aluminiumsplader, men alligevel virker modellen plastik-agtig - i hvert fald sammenlignet med manuelle espressomaskiner i samme prisleje. Det ændrer dog ikke på, at JURA ENA 8 imponerer med fantastisk kaffe, og jeg vil til hver en tid anbefale den til kaffeelskere på udkig efter en problemfri maskine.

Pris og tilgængelighed: Jura ENA 8 kan købes på nettet for cirka 10.995 kroner i "Massive Alu" og 7996 kroner i "Sunset Red", "Metropolitan Black" og "Nordic White".

Produkterne vi anmelder i Jysk Fynske Medier er udlånt af virksomheden bag produktet. Vi tester og anmelder altid objektivt, uden virksomheden har indflydelse på processen eller den færdige anmeldelse.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Når de yngste skoleelever må vente urimeligt længe på bussen

Det skulle være så godt alt sammen, da den tidligere regering tilbage i begyndelsen af året foretog en justering på folkeskoleområdet sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre. Justeringen handlede blandt andet om at gøre skoledagen kortere for eleverne i indskolingen – altså på klassetrinene 0. – 3.-klasse. Med aftalen blev partierne på Borgen enige om at skære to timer og et kvarter af skoleugen for eleverne, der er i alderen fra seks til ni år. Med den kortere skoleuge blev der skabt mere frihed og også større faglighed. Lød det fra politikerne. For nogle elever rundt på en del af Vejen Kommunes folkeskoler er det dog så som så med de gode intentioner. I hvert fald halter det noget, når det gælder friheden, som vi beskriver på forsiden af denne sektion. Virkeligheden på mange skoler er blevet en helt anden. For det kan godt være, at flere af skoledagene er blevet kortere. Men det er i hvert fald ikke ensbetydende med, at eleverne så også kan nyde friheden – slet ikke hjemme. Et sted mellem 40 og 70 skoleelever rundt i kommunen kan nemlig slet ikke komme hjem, når det ringer ud ved 13.15-tiden. De må i stedet vente helt op til en time på, at bussen ruller op foran deres skole. Og med en vis transporttid er nogle af eleverne klar til at stille skoletasken hjemme i privaten lidt før klokken 15 – altså en time og tre kvarter senere. - Det synes jeg ikke, at vi kan være bekendt. Jeg mener, at busafgangene bør tilpasses skolens ringetider, lød det fra det socialdemokratiske byrådsmedlem, Elin Winther, på byrådsmødet tidligere på ugen. Og S-politikeren har en pointe. Rigtig mange politikere fik via de nyinstallerede mikrofoner i den nye byrådssal tildelt ordet. Og selv om der var forståelse for problematikken med ventetiden, så besluttede et stort flertal, at der ikke bliver ændret på forholdene. Dels fordi det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at ændre på bustiderne, og dels fordi det vil koste Vejen Kommune omkring 900.000 kroner årligt at tilpasse busserne de ringetider, som der er på de pågældende skoler. Flertallet har talt. Og sådan er demokratiets spilleregler. Men det rokker ikke ved, at Udvalget for skoler og børn med rimelighed godt kan kigge på problematikken engang til. Altså en ommer. Er der da virkelig ingen mulighed for at foretage et eller andet indgreb, der kan løse op for den urimelighed, som disse skoleelever oplever? Indrømmet; Nu er det ikke sådan, at de oplagte svar bare blæser i vinden. Men ventetiden synes altså at være for lang for disse seks til niårige. Intentionerne i justeringerne på folkeskoleområdet var i hvert fald en ganske anden. GOD 3. SØNDAG i advent

Annonce