Annonce
Digitalt

Test af Netatmo Smart Indoor Camera: Flot design og brugervenlig app - men ansigtsgenkendelse halter

Netatmos overvågningskamera har en svag guldfarvet aluminiumsoverflade, der fremstår ret eksklusiv for et overvågningskamera. Designet er minimalistisk og vil passe ind i de fleste hjem. Pressefoto: Netatmo
Der er meget godt at sige om Netatmo Smart Indoor Camera. Designet, appen og deres fokus på privatlivet trækker op, men antallet af falske alarmer irriterer denne anmelder.

Der findes efterhånden mange bud på intelligente overvågningssystemer til hjemmet. Én af spillerne på markedet er franske Netatmo, der specifikt henvender sig til de personer, som ikke bryder sig om, at videooptagelserne gemmes på en server hos et privat firma. For hvem kan egentlig kigge med? Og kan man være sikker på, at optagelserne ikke havner i hænderne på de forkerte?

Datasikkerhed bør tages alvorligt i en tid, hvor flere og flere produkter bliver koblet op på internettet. En undersøgelse fra maj 2019 fortaget af YouGov viser dog, at 82 procent af danskerne ikke sætter sig ind i datapolitik, når de anskaffer sig et digitalt produkt.

Det kan være farligt.

I august kunne Dagbladet Politiken f.eks. afsløre, at techgiganter som Apple og Google har lyttet med i brugeres fortrolige samtaler, hvor Siri og Google Assistant har været slået til. Det kom blandt andet frem, at medarbejdere har overhørt alt fra almindelige samtaler til skænderier og sågar samlejer hos danske brugere.

Derfor er det forfriskende med et firma, der tager privatlivet seriøst. Videooptagelser fra Netatmos Smart Indoor Camera bliver gemt lokalt på et microSD-kort eller alternativt på en personlig FTP-server. Der er mulighed for at gemme på en Dropbox-konto, hvis man hellere vil det.

Annonce

For og imod

Plusser:

  • Fokus på privatliv med lokal lagring på SD-kort
  • Brugervenlig app
  • Flot og minimalistisk design

Minusser:

  • Kræver strøm fra stikkontakt
  • Ansigtsgenkendelse er ikke altid perfekt og giver mange falske alarmer

Kræver strøm fra stikkontakt

Det første man lægger mærke til, når man pakker overvågningskameraet ud, er det minimalistiske design. Af et overvågningskamera at være er det ret lækkert, og den anodiserede aluminiumsoverflade vil passe ind i de fleste hjem.

Men herefter opstår min første anke mod produktet. Netatmo skriver selv, at man bør placere kameraet ved indgangen i sit hjem, så man fanger, hvem der går ind og ud. Men da kameraet kræver strøm fra en stikkontakt, indskrænker det kraftigt placeringsmulighederne. Vi har f.eks. ikke et strømstik tæt på vores reol i entréen, så i mit tilfælde er det ikke en mulighed. Her kunne Netatmo med fordel lære lidt af Arlos ledningsfrie overvågningskameraer, der kører på batteri og holder strøm mellem 3 og 6 måneder.

Billedkvaliteten er til gengæld rigtig fin i fuld HD 1080p og med tanke på den lokale lagring på SD-kort, savner man ikke muligheden for 4K.

Kameraet har indbygget ansigtsgenkendelse, der bruges til at kende forskel på familiemedlemmer og en eventuel indbrudstyv, så man undgår falske alarmer. Netatmo reklamerer også med, at funktionen skal få familien til at slappe af i hjemmet, da man kan fravælge, at kameraet optager video af velkendte ansigter.

Jeg konstaterer dog, at kameraet langt fra altid kan genkende familien. Det er klart, at kameraet skal bruge lidt tid på at lære at genkende ansigter, men selv efter en måneds oplæring, tager den ofte fejl og skriver ”ukendt ansigt” – det selvom profilstyrken næsten er på maksimalt niveau for både mig selv, min kone og søn.

Jeg vil derfor anbefale, at man stiller kameraet et sted i sit hjem, hvor der ikke konstant er trafik og helst et sted, hvor den optager tæt på de personer, der passerer kameralinsen. Det gør det nemmere for kameraet at genkende de rigtige personer, så man ikke modtager for mange falske alarmer og notifikationer.

Ingen ekstraudgifter

Et stort plus ved Netatmos Smart Indoor Camera er, at der ikke er noget abonnementsgebyr. Når først kameraet er købt, kan man frit bruge appen, og der følger et SD-kort med i kassen med plads til 8 GB optagelse. Der findes også diverse ekstraudstyr som en indendørs sirene, der kan tale sammen med kameraet og skræmme ubudne gæster væk samt sensorer til dør og vinduer, der kan registrere bevægelse.

Pris og tilgængelighed: Netatmo Smart Indoor Camera – sælges også under navnet ”Welcome Home” – kan købes i danske butikker og på nettet til cirka 1200 kroner.

Produkterne, vi anmelder i Jysk Fynske Medier, er udlånt af virksomheden bag produktet. Vi tester og anmelder altid objektivt, uden at virksomheden har indflydelse på processen eller den færdige anmeldelse.

Kameraet har indbygget ansigtsgenkendelse, der bruges til at kende forskel på familiemedlemmer og en eventuel indbrudstyv. Jeg må dog konstatere, at kameraet ofte tager fejl og skriver "ukendt ansigt", hvilket giver falske alarmer og unødvendige notifikationer. Foto: Screenshot fra iPhone
Et stort plus ved Netatmos Smart Indoor Camera er, at der ikke er noget abonnementsgebyr. Det er ofte tilfældet hos mange af konkurrenterne. Pressefoto: Netatmo
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];