Annonce
Biler

Test: Den oversete franskmand leverer masser af power og komfort

Renault Talisman er en solid firmastationcar, som er blevet mere komplet med den nye dieselmotor på 200 hk. Foto: Jens Overgaard
Masser af hk skal give luft under vingerne til den rummelige Renault Talisman, som er på vej ud af det danske marked, men sælges til en umanerlig billig beskatning.
Annonce

Firmafolket går ikke af vejen for svulmende biceps. Derfor vokser udvalget af klassiske firmabiler med dieselmotorer, der nærmer sig 200 hk, frem for de klassiske 150 hk. Hos Renault er der fornyet vitalitet i det luftlag, efter at mærket har lanceret en 200-hk overbygning på den kendte 160-hk dCi-dieselmotor.

Det er den nyeste med 200 hk, som vi tester i den bedst udstyrede Intens med automatgear. Det er også den, som målrettes firmafolket.

Talisman blev kåret til Årets Firmabil i 2017. Her talte værdier som soliditet, meget udstyr og plads til benene samt udstyr som Renaults massageforsæde. Men oddsene er hårde i et marked, hvor helt eller delvise Premium-modeller som Mercedes C-Klasse og VW Passat rydder bordet.

Derfor forsvinder Talisman fra det danske marked, når der kommer et facelift til næste sommer. Men indtil da prøver franskmændene at gøre et midlertidigt comeback.

Midlet hedder flere muskler og en ekstremt billig beskatning. Mens Talisman Sport Tour Intense 160 hk dCi ved firmabil-kåringen havde en beskatningsværdi på 413.000 kroner, er den skattemæssige værdi på samme model med den nye 200 hk diesel i dag bare 328.000 kroner - og cirka 6000 kroner lavere for lagerbiler. Men så er massageforsædet også pillet ud og koster ekstra. Hvis du skal købe den, er salgsprisen er 427.900 kroner.

RENAULT TALISMAN SPORT TOURER DCI 200 EDC

Pris: 466.800 kroner.

Beskatningsværdi: 367.237 kroner.

Grøn ejerafgift, halvårlig: 2170 kroner.

Forbrug: 17,2 km/l.

C02 pr. km: 154 g.

Motor: Firecylindret motor på 2,0 liter.

Ydelse: 200 hk.

Moment: 400 Nm.

Topfart: 224 km/t.

0-100 km/t.: 8,9 sekunder.

L/B/H: 487/187/147 cm.

Anhængervægt m/u bremser: 750 kg/1800 kg.

Annonce

En solid sag

Vi hopper om bord i Talismanen, der fra første færd nærmest opleves mere tysk end fransk. Her hersker en gedigenhed, som du ikke finder i de andre Renaulter. Men også en fornemmelse af, at det er en stor og tung bil.

Du sidder godt i det ergonomiske lædersæde, som støtter de rigtige steder, og vi genopdager hurtigt massagefunktion, hvor du kan bladre gennem en række programmer, lige fra afvekslende "Tonic" til "Lændemassage".

Der er plusser herfra, selv om det koster 38.900 kroner ekstra og er en del af en pakke, der også omfatter lædersæder. Instrumenteringen er funktionel, men virker mere praktisk end lækker. Den opretstående skærm, som nu har fået Apple Carplay, fungerer udmærket, men virker tung i betjeningen.

160 hk diesel-udgaven med EDC-automatgear med dobbeltkobling gjorde det egentlig godt. Men den kunne bruge lidt mere kraftoverskud. Det er der her, hvor motoren på 200 hk, som har et moment på 400 Nm og arbejder perlende diskret og flydende, kommer til sin ret. På vejen har du med Talisman en bil, der ligger meget stabilt. Undervognen er forholdsvis fast, men hverken den eller styretøjet indbyder til race.

På den praktiske front er der ikke noget at komme efter med masser af luft på både for- og bagsæder. Det regulære bagagerum matcher med sine 572 liter de fleste i klassen.

Annonce

Plusser og minusser

På udstyrsfronten er vi også godt med og har i denne version full LED-forlygter, DAB-radio og adaptiv fartpilot med bakkamera og sidesensorer ud over sensorer for og bag.

Her kan vi dog mærke alderen trykke på modellen, der kom i 2015. Her er ingen fuld digital-instrumentering eller selvkørende funktioner som køassistent, mens det head-up-display, der kan tilkøbes som ekstraudstyr, er af den gamle type med en glasplade, som ikke projiceres op i forruden. Og så er der en irriterende detalje som tankmåleren, der falder direkte fra 100 kilometer i rækkevidde til "helt tom" i modsætning til mange japanske biler, der nærmest kan tælle ned til under 15 kilometer.

De direkte konkurrenter er blandt andre den nye Peugeot 508, der i stationcar-versionen med dieselmotor på 163 hk, EAT8-automatgear og GT-Line-udstyr p.t. har en beskatningsmæssig værdi på 355.394 kroner, mens en VW Passat Variant med Businesspakke og 150 hk diesel eller 190 hk diesel og DSG-automatgear starter fra beskatningsværdier på henholdsvis 360.057 og 399.756 kroner.

Her burde den attraktive beskatningsværdi for Talisman være et stærk kort. Imidlertid har selv tidligere tiders bestsellere som Ford Mondeo og Opel Insignia det svært mod de dyrere mærker.

Den rummelige Talisman har god plads for og bag, og den klarer 575 liter bagage, hvilket er pænt. Foto: Jens Overgaard
Annonce

Konklusion

Renault Talisman med 200 hk diesel og automatgear byder på en rigtig god pakke for firmafolket til en rigtig fornuftig beskatningsværdi. Imidlertid køber mange i denne klasse lige så meget bil med følelserne som med fornuften.

På bundlinjen er det dog i mange tilfælde heller ikke meget dyrere at opgradere til en mere nobel konkurrent, og det er en stor udfordring for Renault og de andre mærker i mellemgruppen.

Kabinen er velordnet og funktionel, men også lidt kedelig og underspillet. Foto: Jens Overgaard
Den opretstående skærm har nu Apple Carplay. Man skal vænne sig til betjeningen. Foto: Jens Overgaard
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

12.000 husstande mistede strøm og varme i nat: Problem med midlertidigt el-anlæg var skyld i brand

Kolding For abonnenter

Tosprogede elever får lavere karakterer, og færre på Kolding Gymnasium har forældre med videregående uddannelse

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Kolding

Politikere vil ikke hjælpe gymnasium i Kolding: Må vente på nye, landsdækkende regler om fordeling af elever

Annonce